Tävling: Demokrati för mig

Kollage skapat av Alice Näsman, Toleransprojektets år 4

För att avsluta terminen med något positivt och kreativt utlyste Toleransprojektet en tävling för att uppmärksamma att Demokratin firar 100 år i Sverige under 2021. Vi kallade tävlingen ”Demokrati för mig” och eleverna ombads skicka in alla slags bidrag i form av texter, foton, konstnärliga skapelser, filmer och annat som på olika sätt uttrycker deras tankar om och känslor inför det stora ordet demokrati. Trots skolavslutningstider kom 27 bidrag in! Hurra!

Extra roligt var det att elever från alla Toleransprojektets hittills fem år skickade in bidrag, till och med de elever som fick vara med om detta års tråkiga pandemistopp.

Här visas några av bidragen.

Ayman Al Zuabi:

Demokratin i ett land är lika viktig som pelarna i ett hus. Om de faller så faller samhället med.

För ungefär hundra år sedan har människorna kämpat mot de som var för mäktiga och spred orättvisor samt mörkret i vartenda land. Hjältarna vann till slut och fick demokrati som en belöning. Den här demokratin är en av de största anledningarna till varför många i världen lever ett liv som ingen levde förut. Ett liv som kännetecknas av glädje, solidaritet, jämlikhet, individens vilja mm. Strävan efter att behålla demokratin är oerhört viktig, inte bara för vår del utan också för våra barn och barnbarn.

Lovisa Lindell:

Demokrati är inget faktum det är en process
För att den ska bestå behövs viss finess
Vi deltar alla i denna frihetskamp
Det är från allas lika värde som vi tar avstamp
Vi respekterar allas fri- och rättigheter
Nej, på dem tummar vi inte en meter
Alla ska få finnas och leva som de vill
Det ska fortsätta, det ska vi se till
Fria val, frihet att älska och tycka om
Människor i gemenskap, det är det vi lever som
Vi måste vara medvetna om att det är skört
Om vi släpper tilltron till varandra så är allt kört
Respekt, vilja och öppenhet är vad vi behöver
när vi håller fast vid de idealen går demokratin aldrig över.

Tre bidrag kom in i form av filmer. Dessa är ihopklippta i videon nedan och de som skickat in bidragen är: Talal Alhwidi och Gustav Rasmussen, Alex Ulvenhag och Ronja Andersson Mellberg:

Flera bidrag var konstnärliga i sin utformning. Vissa bestod av enbart bilden som uttrycksmedel men de flesta lät ord och bild samspela.

Tyra Öqvist:

Molly Jonsson:

Alva Schönbeck och Saga Larsén Duàn:

En jury bestående av ledarna Maja och Malin samt vår specialinbjudna jurymedlem Mohammed Mouaid, ordförande i kommunfullmäktige i Nyköping, fick en rolig men svårt uppgift med att utse pristagarna. På Mohammed kontor i självaste Stadshuset enades vi till slut om pristagare och motiveringar.


Så här blev resultatet i tävlingen ”Demokrati för mig”:

1:a pris – Tyra Öqvist
Juryns motivering: Tyra vinner 1:a priset för sitt både innehållsligt och konstnärligt genomtänkta bidrag. Hon visar det komplexa i ordet demokrati och belyser utifrån flera perspektiv såväl historia och genus som makt. Orden ackompanjeras av skickligt utförda illustrationer. Tyras bidrag har ett klockrent och tänkvärt budskap, till oss och till världen. 
Priset: 500 kr (Nysamkort)

2:a pris – Alex Ulvenhag
Juryns motivering: Alex vinner 2:a priset för sitt rappa och angelägna bidrag i form av ett Spoken word. Alex hittar formuleringar som fångar demokratins innersta kärna på ett både känslosamt och kaxigt sätt. Inget undgår Alex knivskarpa blick och hon delar ut såväl tacksamhet som bitsk ironi i ett språkligt fyrverkeri. 
Priset: 300 kr (Nysamkort)

3: e pris – Lovisa Lindell och Ayman Al Zuabi
Juryns motivering: Lovisas bidrag är en språkligt vass och ömsint genomförd dikt som visar kloka insikter och bredd i kunskaperna om demokratins förutsättningar. 
Juryns motivering: Aymans bidrag är en reflektion över demokratin ur ett historiskt perspektiv med en tydlig vinkning om vårt ansvar inför framtida generationer. 
Priserna: 200 kr (Nysamkort)

Pris för särskilt kreativt bidrag – Ronja Andersson Mellberg
Juryns motivering: Ronja vinner priset för sin kluriga och upplyftande film. Hon använder egenhändigt ritade illustrationer, berättar och knyter ihop en cirkel där budskapet om demokratin som mer än nio bokstäver är tydligt. 
Priset: 200 kr (Nysamkort)

Tusen tack till er elever som skickat in alla fina, kreativa, modiga och viktiga bidrag! Demokratin lever och ni har så kloka tankar om hur den ska fortsätta frodas.

Tyra Öqvist med sitt fantastiska och vinnande bidrag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.