Ansökningar och besked!

Det kom in 125 ansökningar till Toleransprojektet inför läsåret 2023-24! Vi känner stor glädje och tacksamhet över att så många 14-åringar har tagit mod till sig och skrivit fina motiveringar och sett till att vårdnadshavarna skrivit under. Det är stort.

Eftersom vi bara har en grupp i år har urvalsprocessen varit svårare än någonsin. Vi önskar att varenda unge kunde få en plats! Men nu är gruppen klar och antagningsbeskeden på väg ut till alla elever. Man får ett besked som antingen säger att man har fått en plats eller att man inte har fått en plats utan är reserv om någon skulle tacka nej.

Nu närmar sig Toleransprojektets första träff och under denna vecka besöker ledargänget skolorna och träffar de elever som ska få vara med om allt roligt, viktigt, lärorikt och spännande som Toleransprojektet innebär.

Toleransprojektet på turné!

Efter en vecka fylld av roliga och spännande möten med alla Nyköpings elever i årskurs 8 har nu Toleransprojektets ansökningsperiod inletts. Eleverna har fram till tisdag 5 september på sig att fylla i sin ansökan och lämna den till sin mentor.

Vi hoppas så klart på många ansökningar men är också alltid noggranna med att poängtera att man söker en plats för att man verkligen själv vill det – inte för att kompisar vill eller för att omtänksamma människor i ens omgivning peppar en, även om det naturligtvis är fint.

Om det finns frågor om ansökningen till Toleransprojektet eller annat, kontakta:

malin.matsson.flennegard@nykoping.se eller
martin.svensson@nykoping.se

Dags för elevpresentationer!

Nu drar äntligen vårt TP-år igång och som vanligt är det en vecka fylld av presentationer för alla Nyköpings åttondeklassare som väntar. Det ska bli så spännande att träffa elever igen!

Så här ser besöksschemat ut:
Måndag 21/8 Vittra
Tisdag 22/8 Innovitaskolan, Fokusskolan, Mikaeliskolan
Onsdag 23/8 Enskildas grundskola
Torsdag 24/8 Nyköpings högstadium
Fredag 25/8 Kunskapsskolan

Vid presentationen får eleverna veta mer om vad Toleransprojektet är och hur man ansöker om att få vara med. De får också se årets film där eleverna som slutade i våras berättar om sina upplevelser och skäl till att söka.

Filmen kan du ser här: https://play.mediaflowpro.com/ovp/16/62HE9LXRH5

Toleransprojektet i Prideparaden!

I våras tog vår toleransambassadör Amanda initiativ till att arrangera Nyköpings Pride 2023. Tillsammans med flera föreningar, t.ex Ung Kraft och Nyköpings Arenor, såg hon och hennes arbetsgrupp bestående av unga eldsjälar till att Nyköping fick en fantastisk Pridefest som gick av stapeln lördagen den 19 augusti under evenemanget ”Park till park”. Ett av inslagen var en färgsprakande och kärleksfylld Prideparad.

Toleransprojektet deltog såklart med banderoll, elever och ledare, samt vuxna som på olika sätt har deltagit i Toleransprojektets sju genomförda år. Vi dansade fram i paradtåget och visade med vår närvaro vår helhjärtade och självklara inställning: kärlek är vackert i vilken form den är kommer! Varje människa har rätt att älska och älskas utan risk för hat, hot och diskriminering.

Vi hoppas att Pride 2024 blir lika festligt och glädjefyllt!

Nytt från Toleransprojektet!

Sommarlovet går mot sitt slut och snart är det skolans värld som väntar igen. Toleransprojektet går in i det nya läsåret med stor glädje, men också med några förändringar.

På grund av omständigheter vi inte kan råda över kommer det under läsåret 2023-24 endast finnas en elevgrupp, inte två som i vanliga fall. Det betyder att 25 elever kommer att få chansen att delta i Toleransprojektets undervisning och aktiviteter. I övrigt är allt som vanligt – med träffar på Söra, en resa till Polen i mars 2024 och toppenledare som är lärare och ungdomsstödjare. Även föreningen Ung Kraft finns kvar och kommer att delta i en del av våra aktiviteter samt ordna egna för både tidigare och nya elever i Toleransprojektet. Nästa år ska allt vara som ”vanligt” igen, med två grupper och plats för 50 elever.

Årets ledare i Toleransprojektet: Micke Gibson, Jessica Andersson, Caroline Odelstad Ålund, Martin Svensson, Malin Mattsson Flennegård (projektledare)

Planeringen för elevpresentationer är i full gång och under veckan 21-25 augusti kommer vi ut till alla Nyköpings nya elever i årskurs 8! De kommer då att få veta hur man söker till Toleransprojektet och få se vår nya elevfilm:  https://play.mediaflowpro.com/ovp/16/62HE9LXRH5 (klicka på länken för att se).

Några av eleverna som deltar i årets presentationsfilm.

Nu taggar vi nytt läsår med Toleransprojektet!

/Malin, Martin, Micke, Jessica & Carro

Toleransambassadör Tyra har ordet!

Tyra Öqvist håller i Toleransprojektets nyutkomna bok vid releasen på Stora torget våren 2022. Hon är en av alla elever som bidragit med texter i ”Jag vill bli kallad vid mitt namn”. Den finns att låna på Culturum.

Under våren invigdes en alldeles speciell och värdefull bokhylla i biblioteket på Culturum. Regnbågshyllan blev namnet och i den finns litteratur som lyfter de frågor vi i samhället kallas hbtqi+-frågor. Att leva i en identitet som sällan får bära huvudrollen skapar otrygghet och osynlighet. Det vill regnbågshyllans litteratur ändra på. Vid invigningen framförde Toleransprojektets före detta elev, numera toleransambassadör, Tyra Öqvist sin text om att ”komma ut”. Avskalat och vackert beskriver hon känslan av frihet, att våga ta klivet, blotta vem man är och övervinna allt som håller en tillbaka. Tack Tyra för att vi fått tillåtelse att dela din fantastiska text och för att du är du!

********************************************

Jag lärde mig att simma relativt sent. Inte så sent att det gick in i tonåren, eller ens till dubbla siffror, men när jag väl lärde mig var jag sist av mina kompisar. Jag var rädd för att gå förbi gränsen där mina fötter rörde botten om jag inte fick hjälp av en vuxen. Djupet var oförutsägbart, och att förlora kontrollen skrämde mig. Men det var alltid något i mig som längtade efter det mörka, bottenlösa djupet. Rädslan stoppade mig från att ta steget ut, och samtidigt var det outhärdligt att inte kunna omfamnas av den där euforiska känslan som strömmar genom en när kontrollen inte längre ligger i mina händer – som när man faller neråt i ett karnevalåk, eller läser en extra läskig bok. Det är något i det som är svårt att motstå.

När jag väl tog modet till mig att lära mig simma var jag som sagt mycket äldre än min omgivning, och det var mer än lite pinsamt att vara den äldsta på simskolan, men gud vad det var värt det! För nu är den där underbara känslan av att hållas i djupets mörka famn inte en dröm utom räckhåll, utan en upplevelse jag kan ta del av varje sommar tillsammans med vännerna som jag förut avundades. Min relation till havet är något som alltid funnits djupt inom mig, även innan jag kände mig modig nog att hoppa i.

När jag kom ut som lesbisk gjorde jag det mycket tidigare än de flesta andra omkring mig. Jag lärde mig om vad ordet betydde och tidigt i tonåren satte jag ihop två och två och lärde känna en ny del av mig själv. Precis som med min längtan efter havet är min kärlek för andra tjejer något som alltid funnits där. Den fanns innan jag kom ut och långt innan jag förstod att ordet lesbisk passade in på mig. Jag blev “kär” i varenda killkompis jag hade, fastän jag var mycket mer intresserad av att leka med tjejerna. När jag tänkte på mitt framtida jag såg jag mig aldrig bredvid en man, och när vi skulle leka mamma-pappa-barn kunde jag vara pappa, rebellisk tonåring under perioden då alla försökte vara så coola de kunde, eller till och med husdjur, men aldrig spelade jag rollen av fru.

När jag väl kom ut reagerade inte mina föräldrar mycket på det. Jag har haft turen att växa upp i en väldigt öppen familj, och ändå var jag rädd. Stunden precis innan jag berättade var jag plötsligt tillbaka i vattnet, precis vid gränsen där mina fötter inte skulle röra vid något annat än kallt vatten. Kontrollen och säkerheten som bottnen gav mig, som tystnaden garanterade, behövde lämna mina händer om jag ville nå friheten och känslan av öppet hav.

Precis som med att simma tog det ett tag att få tillbaka kontrollen. Att vara queer, även i ett så öppet land som Sverige, är ofta svårare än att leva inom normens ramar. Men grunt vatten kan aldrig jämföras med öppet hav, och jag är så glad att jag tog steget framåt, över gränsen ut i friheten.

Jag älskar havet, och jag älskar den jag är.

Tyra Öqvist

Elfte träffen: Dags för avslutning!

Så kom den sista dagen med Toleransprojektet och det var vemodiga, högtidliga och varma känslor som fyllde Söra när våra två elevgrupper anlände. De fick börja med att skriva om hur de utvecklats under tiden i Toleransprojektet. Rubriken var: Min och vår identitet, och de fick fundera över vilka de själva var och hur gruppen var den första TP-dagen respektive nu, den sista TP-dagen. Några av eleverna skriver:

När jag började TP var jag nervös, otrygg och sårbar. Nu är jag fortfarande sårbar men jag har accepterat det och jag är trygg med mina nya familj. Vi löser alltid allt tillsammans och vi är starka tillsammans.

Jag var en tjej som nyss hade avslutat en vänskap med en person som förstörde mycket inom mig. Under de första träffarna mådde jag inte alls bra utan var djupt inne i min depression. Nu när jag har gått TP så har jag träffat fantastiska människor och fått jättefina vänner. TP hjälpte mig mycket mentalt och jag mår mycket bättre nu.

Jag var blyg och visste inte vem jag var. Nu vet jag vem jag är. Jag är mig själv och jag är inte blyg längre utan jag har vänner, jag förstår och kan mer. Jag bryr mig inte om vad andra tänker om mig. Denna grupp är inte längre bara en grupp utan nu är det en familj. Jag känner mig 100 % trygg här.

Jag visste inte att man kunde ändras så mycket på så kort tid. Mentalt har mitt tankesätt ändrats, min förståelse, känslorna, minnena. Jag har verkligen försökt hitta mig själv, vilket jag delvis gjort. Men det här är bara början. Sista kvällsamlingen under Polenresan så läste vi upp våra texter och en av de andras texter fastnade särskilt mycket hos mig. Om hur vi blivit som en andra familj, hur vi skrattat tillsammans, gråtit tillsammans, liksom levt tillsammans – individer som vi annars aldrig lärt känna, både elever och ledare. Tack Toleransprojektet!

Under förmiddagen fortsatte eleverna med planeringen av sina slutredovisningar och kreativiteten visades tydligt i det grupperna arbetade med. Alla basgrupper hade uppgiften att förbereda en presentation innehållande en skapelse, högläsning av texter och en sketch på temat: Vår resa i Toleransprojektet. Vi avbröt för lek och luft ute i det gråkulna vårvädret.

Under dagen filmade Malin eleverna inför den nya presentationsfilm av Toleransprojektet som höstens nya åttor kommer att få se inför sina ansökningar. De hade mycket att säga och vet ju vad man som fjortonåring behöver peppas kring för att våga söka en plats i Toleransprojektet.

Dagen gled sedan över i det som skulle komma att bli avslutning och ceremoni med tårta, diplom och ”dubbning” av eleverna till toleransambassadörer. Inför presentationerna tog alla elever och ledare på sig sina blå TP-tishor och plötsligt infann sig den där alldeles speciella känslan när man vet att något närmar sig sitt slut samtidigt som man vill suga det allra mesta ut av stunden. Presentationerna blev alldeles lysande och sammanfattade så fint alla de höjdpunkter och upplevelser vi varit med om tillsammans.

Tårta och andra goda sötsaker inledde sedan avslutningskalaset och efter det var det dags för diplomutdelning och tal till Nyköpings nya toleransambassadörer. Förutom diplom låg också i kuvertet ett intyg med information om vad Toleransprojektets utbildning innehållit samt alla de texter eleverna skrivit under året, både läxor och andra texter.

Innan bussen kom för avfärd ville kramarna och avskeden aldrig ta slut. Vi har delat så mycket och de individuella och gemensamma resor eleverna varit med om är större och betydelsefullare än vad de och vi ledare just nu helt kan sätta ord på. Eleverna har gjort detta för att de vill, inte för att de måste och de har gjort ordet ”tillsammans” till något konkret och verkligt.

Tionde träffen: Efter resan

Äntligen fick vi träffas på Söra igen efter våra upplevelser tillsammans i Polen. Dagen inleddes med att återknyta till resan genom bildspel med musik, individuell läsning av alla texter i skrivboken som skrivits i Polen samt skrivande utifrån frågan: Varför ska man göra en sådan här resa?

Sedan inleddes ett långt gemensamt samtal kring olika aspekter av att genomföra en exkursionsresa som denna, vad den lär oss, hur den skiljer sig från andra slags resor och hur det var att komma hem och möta familjens och vännernas frågor och intresse, eller brist på intresse. Det kändes viktigt att få möjlighet att reflektera kring alla dessa frågor tillsammans.

Det allvarliga och eftertänksamma varvades med lek och skratt och det var tydligt vilken ännu mer sammansvetsad som skapats under Polenresan. Eleverna fick också fundera och skriva kring hur deras kunskaper om ämnesområdet Förintelsen förändrats. Vad tänkte och kunde de före resan Toleransprojektet jämför med nu?

Alla basgrupper påbörjade sedan en sista uppgift – att förbereda en presentation innehållande en skapelse, högläsning av texter och en sketch på temat: Vår resa i Toleransprojektet. Nästa gång när det är avslutning ska alla få framföra sina presentationer.

Tänk att året med Toleransprojektet snart är slut! Vilken gemenskap och vilken utveckling vi fått uppleva hos våra elever, både individuellt och som grupper. Det är så fint och värdefullt att se!

I Förintelsens spår – del 3.

Det var förväntansfulla elever som satte sig på bussen mot Auschwitz Birkenau. Auschwitz har kommit att bli symbolen för Förintelsen som helhet. Här mördades omkring 1,1 miljoner människor. Temat för förmiddagen var: Fånglägret Birkenau.

Vi började med att försöka få en uppfattning om lägrets storlek. Det var större än vad alla kunnat föreställa sig. I det som kommit att kallas ”Dödsblocket” fick eleverna en ingående beskrivning av de umbäranden en människa som befann sig här tvingades uthärda, med svält, kyla, löss, råttor och smuts. Här kallades ingen vid sitt namn, man var ”ett stycke” i vakternas ögon. Det fick oss att fundera över ordet människovärde.

Under eftermiddagen gick vi på en guidad visning genom Auschwitz Stammlager. Det fungerar idag som museum och innehåller olika utställningar. Här finns också skylten med orden: Arbeit macht frei.

Den sista resdagen hade två olika teman. Vi återvände först till Auschwitz Birkenau för att se och uppleva den del av lägret som ägnade sig åt själva förintelsen av de människor som kom hit. Vi var den första gruppen in genom Dödens port.

Vi gjorde en tankeövning kring hur många människor som mördades här varje dag i maj 1944. Vi vandrade till den romska delen av lägret där vi fick veta mer om hur förhållandena var för de romer som fanns här.

Vi stod i den björkdunge där Gerti, Ruben och deras släktingar stod på det där fotografiet vi mött så många gånger.

Nära krematorium III hade vi en minnesstund med ljuständning och diktläsning. Vi lade ner stenar och hade en tyst minut för de människor som mördades här.

På eftermiddagen bytte vi tema. Vi följde spåren av det rika och myllrande judiska liv som före Förintelsen fanns i Oswiecim. Vi besökte synagogan och fick genom en fysisk övning uppleva tomrummet efter de judar som en gång levde här i staden.

Den sista kvällen bidrog alla elever med texter ur sina skrivböcker och alla fick säga det de hade på hjärtat nu när resan nästan nått sitt slut, även om vi har ett besök i fina staden Krakow kvar på programmet. Upplevelser, kunskaper, kärlek och kraft är vi nu rika på. Tack.

I Förintelsens spår – del 2.

Vi följer spåren efter det som skedde här under Förintelsen. Som i den lilla byn Izbica, där omkring 95 % av befolkningen var judar 1939. Idag finns inga kvar – endast en judisk begravningsplats med minnesmärken som påminnelse.

En timme söderut från Izbica finns ett av de så kallade förintelse- eller dödsläger som byggdes enbart för att mörda Polens judar – Belzec. En hel eftermiddag ägnade vi åt att upptäcka, lära och reflektera kring de fasansfulla handlingar människor gjorde mot andra människor på denna plats. En halv miljon judar mördas inom loppet av nio månader.

Vi höll en minnesstund då en elev tände ljus, en sjöng och en läste en dikt. Sedan lade vi ner stenar, såsom den judiska seden påbjuder. Stenen symboliserar evigt minne.

Idag kom vi till skogen i Josefow. Denna skog har funnits med i elevernas medvetanden sedan de började Toleransprojektet. Här blev 500 familjefäder i polisbataljon 101 från Hamburg mördare. Under en dag i juli 1942 sköt de den judiska befolkningen, omkring 1500 människor, i den lilla byn Josefow – trots att de hade möjligheten att avstå utan att det skulle få några konsekvenser för dem.

Lutade mot trädstammar skrev eleverna sina tankar och känslor inför det som hände här.

Nu väntar en helt annan plats. Auschwitz.