Äntligen återträff!

Efter att på grund av pandemin skjutit upp och skjutit upp återträffen med toleransambassadörerna från år 4 har den nu äääääntligen kunnat genomföras!

Ett härligt gäng med taggade och glada elever och ledare fick en kväll med lekar, bildspel, pizzaätning, frågesport och ett uppdrag att skriva en hyllning till Toleransprojektet. För att göra det enkelt för alla att komma hade vi fått låna föreningen Ung Krafts lokal mitt inne i stan och vi passar därför på att här tacka dem för detta lån!

Eleverna från år 4 har precis börjat gymnasiet och det kändes fint att få höra var de befinner sig nu. Många är kvar i stan, på olika skolor och program, medan andra pendlar till nya städer eller till och med har flyttat. Några stackare låg hemma sjuka eller hade andra förhinder och vi saknade dem alla.

Nu är vi påfyllda med energi inför starten av presentationer för 22 klasser i åk 8 den närmaste veckan. Tack alla fina elever för att ni kom och bidrog med era personligheter, era skratt och er kärlek! Vi fortsätter att finnas här för er!

Visst vill ni läsa några av hyllningstexterna? Här kommer några glimtar:

I Toleransprojektet bjöds jag på en skrivbok. I den dokumenterade jag alltifrån mina skratt till de mysiga stunderna tillsammans när jag utvecklade min identitet och lärde mig tolerans. Så från botten av mitt hjärta: Tack!

Tack vare Toleransprojektet har vi lärt oss att tolerera andra människor med andra identiteter och alla våra minnen tillsammans finns i våra skrivböcker samlade till ett stort minne. Toleransprojektet kommer alltid att finnas kvar med oss.

Skratt och mys
I vår skrivbok lär vi oss
om vilka vi är och vår identitet
Olika tillsammans
Tillsammans för tolerans

Tillsammans tog vi oss igenom allt från skratt till gråt. Vi lärde oss om vår identitet och om att acceptera och tolerera andra människor. Vi reflekterade och resonerade om tunga frågor i skrivböckerna och allt detta gjorde vi omgivna av väldigt mysiga människor.

Nytt år med Toleransprojektet


Skolorna har varit igång ett tag och Toleransprojektet väntar ivrigt på att få komma igång med elevpresentationer och undervisning.

Det känns väldigt positivt att vaccination inom kort kommer att erbjudas elever i högstadieålder och det talar för ett år med Toleransprojektet där undervisningen på Söra och resan till Polen kommer att kunna genomföras på ungefär sitt vanliga sätt. Vår plan är att kunna starta med de två nya grupperna efter höstlovet, vecka 45.

När det gäller tidpunkt för när vi kommer ut på skolorna och presenterar Toleransprojektet ser det ut så här:

Torsdag 23 september Fokusskolan
Måndag 27 september Vittra
Tisdag 28 september Nyköpings Enskilda grundskola (del 1)
Onsdag 29 september Nyköpings högstadium (del 1)
Nyköpings Enskilda grundskola (del 2)
Torsdag 30 september Nyköpings högstadium (del 2)
Fredag 1 oktober Mikaeliskolan
Nyköpings friskola

Vid presentationerna får eleverna informationsmaterial och ansökningsblankett och sista dag att lämna in sin intresseanmälan är fredag 8 oktober.

Det finns verkligen anledning att se positivt på vårt kommande läsår med Toleransprojektet!

Sommarhälsning!

Ett märkligt Toleransprojektsår är till ända och sommarledighet väntar. Innan ledarna tar på sig strandsandaler och solhatt vill vi önska alla er oss följer oss på bloggen och i andra forum en fin sommar.

Det började så bra med alla nya elever i oktober. Men i november blev det pandemistopp och sedan dess har det mesta av vår verksamhet skett via de digitala kanalerna förutom de elevmöten vi haft under vandringar på stan och i samband med Förintelsens minnesdag i januari. Flera Instagramaktiviteter har fått enorm respons i form av såväl nyårsönskningar, kärleksfulla handlingar, skapande kring ensamhet och gemenskap, ljuständning och nu senast bidrag till en demokratitävling.

I augusti startar vi med en (förhoppningsvis, för det är ju aldrig helt säkert att lova saker i dessa tider) återträff med förra läsårets toleranselever. Vi hade planer på en sådan återträff nu i juni, men insåg att det inte kändes helt rätt ur smittsynpunkt.

Toleransprojektet lever och kommer att samla ny energi inför kommande läsår då vi hoppas på massor av nya elever och spännande upplevelser – tillsammans!

Ta hand om er och glad sommar! <3
/Malin, Ola, Maja, Markus, Jeanette & Crille

Tävling: Demokrati för mig

Kollage skapat av Alice Näsman, Toleransprojektets år 4

För att avsluta terminen med något positivt och kreativt utlyste Toleransprojektet en tävling för att uppmärksamma att Demokratin firar 100 år i Sverige under 2021. Vi kallade tävlingen ”Demokrati för mig” och eleverna ombads skicka in alla slags bidrag i form av texter, foton, konstnärliga skapelser, filmer och annat som på olika sätt uttrycker deras tankar om och känslor inför det stora ordet demokrati. Trots skolavslutningstider kom 27 bidrag in! Hurra!

Extra roligt var det att elever från alla Toleransprojektets hittills fem år skickade in bidrag, till och med de elever som fick vara med om detta års tråkiga pandemistopp.

Här visas några av bidragen.

Ayman Al Zuabi:

Demokratin i ett land är lika viktig som pelarna i ett hus. Om de faller så faller samhället med.

För ungefär hundra år sedan har människorna kämpat mot de som var för mäktiga och spred orättvisor samt mörkret i vartenda land. Hjältarna vann till slut och fick demokrati som en belöning. Den här demokratin är en av de största anledningarna till varför många i världen lever ett liv som ingen levde förut. Ett liv som kännetecknas av glädje, solidaritet, jämlikhet, individens vilja mm. Strävan efter att behålla demokratin är oerhört viktig, inte bara för vår del utan också för våra barn och barnbarn.

Lovisa Lindell:

Demokrati är inget faktum det är en process
För att den ska bestå behövs viss finess
Vi deltar alla i denna frihetskamp
Det är från allas lika värde som vi tar avstamp
Vi respekterar allas fri- och rättigheter
Nej, på dem tummar vi inte en meter
Alla ska få finnas och leva som de vill
Det ska fortsätta, det ska vi se till
Fria val, frihet att älska och tycka om
Människor i gemenskap, det är det vi lever som
Vi måste vara medvetna om att det är skört
Om vi släpper tilltron till varandra så är allt kört
Respekt, vilja och öppenhet är vad vi behöver
när vi håller fast vid de idealen går demokratin aldrig över.

Tre bidrag kom in i form av filmer. Dessa är ihopklippta i videon nedan och de som skickat in bidragen är: Talal Alhwidi och Gustav Rasmussen, Alex Ulvenhag och Ronja Andersson Mellberg:

Flera bidrag var konstnärliga i sin utformning. Vissa bestod av enbart bilden som uttrycksmedel men de flesta lät ord och bild samspela.

Tyra Öqvist:

Molly Jonsson:

Alva Schönbeck och Saga Larsén Duàn:

En jury bestående av ledarna Maja och Malin samt vår specialinbjudna jurymedlem Mohammed Mouaid, ordförande i kommunfullmäktige i Nyköping, fick en rolig men svårt uppgift med att utse pristagarna. På Mohammed kontor i självaste Stadshuset enades vi till slut om pristagare och motiveringar.


Så här blev resultatet i tävlingen ”Demokrati för mig”:

1:a pris – Tyra Öqvist
Juryns motivering: Tyra vinner 1:a priset för sitt både innehållsligt och konstnärligt genomtänkta bidrag. Hon visar det komplexa i ordet demokrati och belyser utifrån flera perspektiv såväl historia och genus som makt. Orden ackompanjeras av skickligt utförda illustrationer. Tyras bidrag har ett klockrent och tänkvärt budskap, till oss och till världen. 
Priset: 500 kr (Nysamkort)

2:a pris – Alex Ulvenhag
Juryns motivering: Alex vinner 2:a priset för sitt rappa och angelägna bidrag i form av ett Spoken word. Alex hittar formuleringar som fångar demokratins innersta kärna på ett både känslosamt och kaxigt sätt. Inget undgår Alex knivskarpa blick och hon delar ut såväl tacksamhet som bitsk ironi i ett språkligt fyrverkeri. 
Priset: 300 kr (Nysamkort)

3: e pris – Lovisa Lindell och Ayman Al Zuabi
Juryns motivering: Lovisas bidrag är en språkligt vass och ömsint genomförd dikt som visar kloka insikter och bredd i kunskaperna om demokratins förutsättningar. 
Juryns motivering: Aymans bidrag är en reflektion över demokratin ur ett historiskt perspektiv med en tydlig vinkning om vårt ansvar inför framtida generationer. 
Priserna: 200 kr (Nysamkort)

Pris för särskilt kreativt bidrag – Ronja Andersson Mellberg
Juryns motivering: Ronja vinner priset för sin kluriga och upplyftande film. Hon använder egenhändigt ritade illustrationer, berättar och knyter ihop en cirkel där budskapet om demokratin som mer än nio bokstäver är tydligt. 
Priset: 200 kr (Nysamkort)

Tusen tack till er elever som skickat in alla fina, kreativa, modiga och viktiga bidrag! Demokratin lever och ni har så kloka tankar om hur den ska fortsätta frodas.

Tyra Öqvist med sitt fantastiska och vinnande bidrag!

Toleransprojektet och nästa läsår

Toleransprojektets femte år blev inte som vi hade tänkt oss. Efter en fantastisk start med eleverna i grupp 1 och 2 under hösten 2020 tvingade pandemin oss att avbryta. Resten av läsåret fick ledarna jobba med andra uppgifter och elevaktiviteterna vi ordnade blev digitala. Allt blev upp och ner och så långt ifrån det vanliga man kan tänka sig.

Inför läsåret 2021-22 försöker vi tänka och planera klokt. Vi vill inte vara med om ännu ett förstört läsår. Det vi vet är att vi måste fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassa oss efter den lokala smittspridningen. Det innebär att vi har skapat tre alternativ för när Toleransprojektets elever ska kunna starta sin undervisning på Söra. Dessa alternativ är:
1. Vecka 45 (direkt efter höstlovet)
2. Vecka 48
3. Vecka 2, 2022

Vilket alternativ det blir bestäms så klart av pandemin och beslutet tas i samråd med ansvariga chefer och smittskyddet. Det tredje alternativet skulle innebära ett väldigt förkortat TP-år, men med så mycket bibehållet innehåll som möjligt. Alla alternativ inbegriper en resa till Förintelsens minnesplatser i Polen under vårterminen 2022. Vi utgår i nuläget från att en sådan är resa är möjlig att genomföra.

Vi kommer att genomföra processen med elevpresentationer, ansökningsperiod, gruppsammansättning och antagningsbesked lite senare än vanligt. Information om alla viktiga datum kommer så snart det är möjligt.

En sak är säker och det är att Toleransprojektet kommer att fortsätta sin verksamhet med nya elever under läsåret 2021-22. Låt varje unge som du vet ska börja åk 8 i höst få veta det! 🙂

På återhörande och trevlig sommar!

Toleransprojektet mötte Belgien!

Toleransprojektets arbete har genom åren fångat flera europeiska länders intresse. Tidigare har vi föreläst i Liverpool och för lärare i olika Erasmusprojekt. Nu i veckan hade vi en digital föreläsning för en grupp forskare och skolutvecklare från belgiska Antwerpen som ville lära sig mer om Toleransprojektet. Därför anordnade Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, som är Toleransprojektets nationella centrum, en Zoomkonferens där Ola, Malin och Maja presenterade Nyköpings arbete.

Den belgiska gruppen tillhör RAN (Responding to Abuse and Neglect education), ett EU-baserat nätverk av yrkesverksamma inom skolan. Liksom Toleransprojektet arbetar de långsiktigt med utbildning som främjar demokrati och tolerans och motverkar socialt utanförskap och i förlängningen våldsbejakande extremism. Utöver presentationen fick konferensdeltagarna möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter om förebyggande arbete med ungdomar utifrån både en svensk och belgisk kontext.

Belgarna var väldigt intresserade och imponerade av Toleransprojektets arbete och elevernas utveckling och förhoppningen är att gruppen från Belgien kan genomföra ett sedan länge planerat studiebesök i Göteborg och Nyköping under hösten 2021 eller våren 2022.

Pandemikonsekvenser för Toleransprojektet

Efter över tre månader av osäkerhet och med förhoppning om att kunna nystarta Toleransprojektet i början av 2021 ser vi nu att det inte är möjligt. I samråd med ansvariga chefer och politiker har därför beslutet fattats att avsluta Toleransprojektets undervisning för läsåret 20-21. Beslutet är fattat av följande skäl:

  • Smittläget är fortfarande allvarligt och pandemins utveckling osäker.
  • Högstadieskolorna har haft distansundervisning och många elever fortsätter med det utifrån specialscheman i flera veckor till. Ordinarie undervisning behöver prioriteras för att eleverna ska nå målen.
  • UD avråder från icke nödvändiga resor utomlands vilket omöjliggör planering och genomförande av en resa till Polen under våren.

Allt det här gör att tiden och möjligheterna för en vårtermin med träffar på Söra och en Polenresa inte längre finns. Vi ledare kan inte ge eleverna det vi vanligtvis ger eleverna i Toleransprojektet – undervisning, gruppgemenskap, utmaningar och en stor inre och yttre resa. Vår pedagogiska modell bygger helt på verkliga möten och en systematisk process som kräver tid och relationer. Digitala lösningar är därför inte ett alternativ.

Vi är väldigt ledsna över att pandemin orsakat detta. Vår förhoppning är att längre fram i vår, om det är möjligt, kunna erbjuda eleverna någon eller några slags aktiviteter. Det är såklart inte samma sak som Toleransprojektet, men det är något.

Detta innebär dock inte att Toleransprojektet som helhet avslutas. Två ledare (Crille och Jeanette) återgår till ordinarie tjänster på Nyköpings högstadium men övriga ledare kommer att fortsätta hålla kontakter och relationer med årets och tidigare elever vid liv. Vi kommer också att utveckla nya idéer och planera inför möjliga våraktiviteter och höstens uppstart av ett nytt år. Vi uppdaterar kontinuerligt här på bloggen och på Instagram.

Pandemin har förstört mycket för Toleransprojektets femte år men vi lever på hoppet om en ljusare och friskare vår och vi vill sända ett tydligt avslutande budskap till våra elever: Vi fortsätter finnas här för er!

Förintelsens minnesdag 27 januari 2021

På Förintelsens minnesdag, 27 januari varje år, brukar Toleransprojektet gå i fackeltåg från Teaterparken till Stora torget i Nyköping. Tillsammans med Ungdomsfullmäktige bidrar vi till programmet på Stadshustrappan, med tal, högläsning och sång. I år är det på grund av pandemin inte möjligt.

Därför samlades vi förra veckan en liten skara vid Nyköpingshus för att spela in en minnesceremoni som skulle kunna läggas ut digitalt på själva minnesdagen. Ledaren Malin genomförde tillsammans med eleverna Arvid, Elise, Gladys, Ester, Fajaz, Alice och Abdikarin som gick i Toleransprojektet förra året, en ceremoni med tal, högläsning, musik och ljuständning. Medan januarikvällens mörker föll hedrade vi i skenet av facklor, ljuslyktor och marschaller Förintelsens offer. I snön hade vi placerat skor och foton på några av de barn som mördades. Vi ville att närvaron av de människor som så lätt bara blir en anonym siffra skulle kännas. De levde i världen och lämnade ett tomrum efter sig. Här kan ni ser minnesceremonin.

Ett stort och varmt tack till eleverna som gav av sin tid och sitt mod. Texterna de läste skrevs under förra årets resor till Förintelsens minnesplatser i Polen.

Nyårsönskningar …

Ett vanligt år med Toleransprojektet låter vi runt årsskiftet eleverna skriva önskningar på pappersstjärnor. Dessa sätter vi upp på svarta tygtavlor, en för varje grupp. Eftersom det inte gick att göra detta på vanligt sätt i år löste vi det via Instagram istället. Eleverna, både tidigare toleransambassadörer och årets pandemipausade elever, skickade in sina önskningar som vi sedan skrev ner åt dem på pappersstjärnor.

Gemensamt för många av årets önskningar är naturligtvis pandemin. Det är tydligt hur en stor längtan finns efter att få umgås med nära och kära, gå i skolan, kunna resa, gå på träningar och krama mor- och farföräldrar igen. Eleverna önskar sig helt enkelt en vanlig och normal vardag. Men det finns också andra slags önskningar – om att må bättre, om att klimatkrisen ska hejdas, om att diskriminering och mobbing ska upphöra, drömmar gå i uppfyllelse och orättvisor utplånas, om att hitta motivation för skolan. Alla önskningar är viktiga och de får leda oss in i detta år när vi så förtvivlat längtar efter ljus, hopp och gemenskap.

Tack alla fina elever för era gnistrande och värmande önskningar!

Skattjakt och senaste pausläget

God fortsättning till er alla! Julledigheten är snart slut och Toleransprojektet har för att skapa lite aktivitet under lovet haft en skattjakt igång. Virkningar i glada färger har satts upp på olika ställen i stan och ledaren Markus har gett ledtrådar om var. Den som först hittat virkningen, fotat den och skickat in har vunnit ett presentkort på 200 kr att handla för i någon av Nyköpings butiker. Fyra skattjakter har genomförts, den sista återstår.

När det gäller Toleransprojektets pandemipaus är den ju helt beroende av hur det allmänna smittläget i samhället ser ut. Eftersom smittspridningen fortfarande är stor och vi alla måste fortsätta att hålla avstånd och undvika nya kontakter måste Toleransprojektets paus fortsätta. Det är tråkigt men helt nödvändigt under rådande omständigheter. Nya beslut från politiker och chefer kommer i början av februari. Under tiden fortsätter vi ledare att hålla kontakt med elever och vårdnadshavare.

Ta hand om er och håll ut!