Pandemikonsekvenser för Toleransprojektet

Efter över tre månader av osäkerhet och med förhoppning om att kunna nystarta Toleransprojektet i början av 2021 ser vi nu att det inte är möjligt. I samråd med ansvariga chefer och politiker har därför beslutet fattats att avsluta Toleransprojektets undervisning för läsåret 20-21. Beslutet är fattat av följande skäl:

  • Smittläget är fortfarande allvarligt och pandemins utveckling osäker.
  • Högstadieskolorna har haft distansundervisning och många elever fortsätter med det utifrån specialscheman i flera veckor till. Ordinarie undervisning behöver prioriteras för att eleverna ska nå målen.
  • UD avråder från icke nödvändiga resor utomlands vilket omöjliggör planering och genomförande av en resa till Polen under våren.

Allt det här gör att tiden och möjligheterna för en vårtermin med träffar på Söra och en Polenresa inte längre finns. Vi ledare kan inte ge eleverna det vi vanligtvis ger eleverna i Toleransprojektet – undervisning, gruppgemenskap, utmaningar och en stor inre och yttre resa. Vår pedagogiska modell bygger helt på verkliga möten och en systematisk process som kräver tid och relationer. Digitala lösningar är därför inte ett alternativ.

Vi är väldigt ledsna över att pandemin orsakat detta. Vår förhoppning är att längre fram i vår, om det är möjligt, kunna erbjuda eleverna någon eller några slags aktiviteter. Det är såklart inte samma sak som Toleransprojektet, men det är något.

Detta innebär dock inte att Toleransprojektet som helhet avslutas. Två ledare (Crille och Jeanette) återgår till ordinarie tjänster på Nyköpings högstadium men övriga ledare kommer att fortsätta hålla kontakter och relationer med årets och tidigare elever vid liv. Vi kommer också att utveckla nya idéer och planera inför möjliga våraktiviteter och höstens uppstart av ett nytt år. Vi uppdaterar kontinuerligt här på bloggen och på Instagram.

Pandemin har förstört mycket för Toleransprojektets femte år men vi lever på hoppet om en ljusare och friskare vår och vi vill sända ett tydligt avslutande budskap till våra elever: Vi fortsätter finnas här för er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.