Förintelsens minnesdag 27 januari 2021

På Förintelsens minnesdag, 27 januari varje år, brukar Toleransprojektet gå i fackeltåg från Teaterparken till Stora torget i Nyköping. Tillsammans med Ungdomsfullmäktige bidrar vi till programmet på Stadshustrappan, med tal, högläsning och sång. I år är det på grund av pandemin inte möjligt.

Därför samlades vi förra veckan en liten skara vid Nyköpingshus för att spela in en minnesceremoni som skulle kunna läggas ut digitalt på själva minnesdagen. Ledaren Malin genomförde tillsammans med eleverna Arvid, Elise, Gladys, Ester, Fajaz, Alice och Abdikarin som gick i Toleransprojektet förra året, en ceremoni med tal, högläsning, musik och ljuständning. Medan januarikvällens mörker föll hedrade vi i skenet av facklor, ljuslyktor och marschaller Förintelsens offer. I snön hade vi placerat skor och foton på några av de barn som mördades. Vi ville att närvaron av de människor som så lätt bara blir en anonym siffra skulle kännas. De levde i världen och lämnade ett tomrum efter sig. Här kan ni ser minnesceremonin.

Ett stort och varmt tack till eleverna som gav av sin tid och sitt mod. Texterna de läste skrevs under förra årets resor till Förintelsens minnesplatser i Polen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.