Toleransprojektet och ”Vi är Nyköping” på nationaldagen!

När nationaldagen närmade sig och initiativet som kallar sig ”Vi är Nyköping” efterlyste organisationer, föreningar och liknande som ville delta i en manifestation för mångfald och alla människors lika värde – nappade Toleransprojektet direkt.

På självaste nationaldagen stod vi – frivilliga elever bland årets och förra årets toleransambassadörer och ledare – med vår banderoll på Stadshusets trappa tillsammans med bland andra Ung kraft, Nyköpings folkhögskola, Clowner mot nazism, FN-förbundet och Nyckelskramlarna i Nyköping.

Manifestationen kom till som ett sätt att visa att Nyköping är en stad där alla ska kunna känna sig välkomna och där mångfald, öppenhet och tolerans för varandras olikheter ska råda.

En av toleransambassadörerna, Kellie Persson, hade förberett ett tal som hon modigt höll inför flera hundra åhörare.  Så här löd talet:

En perfekt stad, är en stad där alla ska kunna känna sig välkomna och så här tänker jag mig mitt perfekta Nyköping:
En accepterande, och öppen stad där etnicitet, kön, religion, sexuell läggning, kultur och sådana saker ska vara oväsentliga och inte spela roll. Jag tänker mig en stad där mänskliga rättigheter och alla människors lika värde går före andra saker som t.ex. pengar. Att man ska kunna strosa runt på gatorna här och känna att man har en plats här. Det är det samhälle och det Nyköping som jag strävar efter!
Nyköpingsborna tycktes känna samma sak som Kellie och hon och hela Toleransprojektgruppen fick varma applåder. Förhoppningsvis kommer liknande manifestationer att arrangeras i vår stad i framtiden och Toleransprojektet vill fortsätta finnas med i sammanhang där stora frågor om demokrati och tolerans diskuteras och lyfts fram.

En kommentar till “Toleransprojektet och ”Vi är Nyköping” på nationaldagen!”

  1. Bra talat och skrivet Kellie. Synd att jag inte kunde vara på plats och lyssna på dig .Kram Mari

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.