Toleransambassadör Tyra har ordet!

Tyra Öqvist håller i Toleransprojektets nyutkomna bok vid releasen på Stora torget våren 2022. Hon är en av alla elever som bidragit med texter i ”Jag vill bli kallad vid mitt namn”. Den finns att låna på Culturum.

Under våren invigdes en alldeles speciell och värdefull bokhylla i biblioteket på Culturum. Regnbågshyllan blev namnet och i den finns litteratur som lyfter de frågor vi i samhället kallas hbtqi+-frågor. Att leva i en identitet som sällan får bära huvudrollen skapar otrygghet och osynlighet. Det vill regnbågshyllans litteratur ändra på. Vid invigningen framförde Toleransprojektets före detta elev, numera toleransambassadör, Tyra Öqvist sin text om att ”komma ut”. Avskalat och vackert beskriver hon känslan av frihet, att våga ta klivet, blotta vem man är och övervinna allt som håller en tillbaka. Tack Tyra för att vi fått tillåtelse att dela din fantastiska text och för att du är du!

********************************************

Jag lärde mig att simma relativt sent. Inte så sent att det gick in i tonåren, eller ens till dubbla siffror, men när jag väl lärde mig var jag sist av mina kompisar. Jag var rädd för att gå förbi gränsen där mina fötter rörde botten om jag inte fick hjälp av en vuxen. Djupet var oförutsägbart, och att förlora kontrollen skrämde mig. Men det var alltid något i mig som längtade efter det mörka, bottenlösa djupet. Rädslan stoppade mig från att ta steget ut, och samtidigt var det outhärdligt att inte kunna omfamnas av den där euforiska känslan som strömmar genom en när kontrollen inte längre ligger i mina händer – som när man faller neråt i ett karnevalåk, eller läser en extra läskig bok. Det är något i det som är svårt att motstå.

När jag väl tog modet till mig att lära mig simma var jag som sagt mycket äldre än min omgivning, och det var mer än lite pinsamt att vara den äldsta på simskolan, men gud vad det var värt det! För nu är den där underbara känslan av att hållas i djupets mörka famn inte en dröm utom räckhåll, utan en upplevelse jag kan ta del av varje sommar tillsammans med vännerna som jag förut avundades. Min relation till havet är något som alltid funnits djupt inom mig, även innan jag kände mig modig nog att hoppa i.

När jag kom ut som lesbisk gjorde jag det mycket tidigare än de flesta andra omkring mig. Jag lärde mig om vad ordet betydde och tidigt i tonåren satte jag ihop två och två och lärde känna en ny del av mig själv. Precis som med min längtan efter havet är min kärlek för andra tjejer något som alltid funnits där. Den fanns innan jag kom ut och långt innan jag förstod att ordet lesbisk passade in på mig. Jag blev “kär” i varenda killkompis jag hade, fastän jag var mycket mer intresserad av att leka med tjejerna. När jag tänkte på mitt framtida jag såg jag mig aldrig bredvid en man, och när vi skulle leka mamma-pappa-barn kunde jag vara pappa, rebellisk tonåring under perioden då alla försökte vara så coola de kunde, eller till och med husdjur, men aldrig spelade jag rollen av fru.

När jag väl kom ut reagerade inte mina föräldrar mycket på det. Jag har haft turen att växa upp i en väldigt öppen familj, och ändå var jag rädd. Stunden precis innan jag berättade var jag plötsligt tillbaka i vattnet, precis vid gränsen där mina fötter inte skulle röra vid något annat än kallt vatten. Kontrollen och säkerheten som bottnen gav mig, som tystnaden garanterade, behövde lämna mina händer om jag ville nå friheten och känslan av öppet hav.

Precis som med att simma tog det ett tag att få tillbaka kontrollen. Att vara queer, även i ett så öppet land som Sverige, är ofta svårare än att leva inom normens ramar. Men grunt vatten kan aldrig jämföras med öppet hav, och jag är så glad att jag tog steget framåt, över gränsen ut i friheten.

Jag älskar havet, och jag älskar den jag är.

Tyra Öqvist

En kommentar till “Toleransambassadör Tyra har ordet!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.