I Förintelsens spår – del 3

Det var förväntansfulla elever som satte sig på bussen mot Auschwitz Birkenau. Auschwitz har kommit att bli symbolen för Förintelsen som helhet. Här mördades omkring 1,1 miljoner människor. Temat för förmiddagen var: Fånglägret Birkenau.

Vi började med att försöka få en uppfattning om lägrets storlek. Det var större än vad alla kunnat föreställa sig. I det som kommit att kallas ”Dödsblocket” fick eleverna en ingående beskrivning av de umbäranden en människa som befann sig här tvingades uthärda, med svält, kyla, löss, råttor och smuts. Här kallades ingen vid sitt namn, man var ”ett stycke” i vakternas ögon. Det fick oss att fundera över ordet människovärde.

Under eftermiddagen gick vi på en guidad visning genom Auschwitz Stammlager. Det fungerar idag som museum och innehåller olika utställningar. Här finns också skylten med orden: Arbeit macht frei.

Den sista resdagen hade två olika teman. Vi återvände först till Auschwitz Birkenau för att se och uppleva den del av lägret som ägnade sig åt själva förintelsen av de människor som kom hit. Vi var den första gruppen in genom Dödens port.

Vi gjorde en tankeövning kring hur många människor som mördades här varje dag i maj 1944. Vi vandrade till den romska delen av lägret där vi fick veta mer om hur förhållandena var för de romer som fanns här. Vi stod i den björkdunge där Gerti, Ruben och deras släktingar stod på det där fotografiet vi mött så många gånger.

Vi passerade genom den så kallade saunan där fångar togs ifrån sina kläder, rakades, tatuerades och gjordes till ett nummer.

I en dunge nära slutet av rampen hade vi en minnesstund med ljuständning, sång och diktläsning. Vi lade ner stenar och hade en tyst minut för de människor som mördades här. Dikten var skriven av Anton, Aman och Elias och här är den:

Ni alla hade drömmar.
Ni önskade att de var sanna.
På den här platsen förstördes de alla.
Era drömmar försvann dagen ni tog ert sista andetag.
Ingen kommer någonsin veta om de skulle blivit sanna.

Ondskan är motsatsen till all glädje som finns i en människa.
Ondskan är ett val som era inre sinnen bestämmer.
Makt och ondska kan missbrukas.
Makt och ondska kan behärskas av fel personer.
Ondskan fick era själar att slitas isär.
Ondskan fick er existens att försvinna.

Vi vill minnas det du en gång var.
Ditt namn.
Din glädje.
Vi minns och ni finns så länge era berättelser hörs.
Vi vill komma ihåg.

På eftermiddagen bytte vi tema. Vi följde spåren av det rika och myllrande judiska liv som före Förintelsen fanns i Oswiecim. Vi besökte synagogan och fick genom en fysisk övning uppleva tomrummet efter de judar som en gång levde här i staden.

Den sista kvällen bidrog alla elever med texter ur sina skrivböcker och alla fick säga det de hade på hjärtat nu när resan nått sitt slut. Upplevelser, kunskaper, kärlek och kraft är vi nu rika på. Tack! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.