Nionde träffen: Livet här och nu

Det är april och i vanliga fall brukar den nionde träffen vara den sista inför resan till Polen. Men årets resor är framflyttade till maj och därför blev den här träffen ny till tema och innehåll.

Dagens tema kom att handla om både det judiska liv som en gång fanns och blomstrade i Polen – och som Förintelsen satte stopp för – men också om det liv våra unga elever lever här och nu i Nyköping. Därför inleddes dagen med samtal i par om hur eleverna ville beskriva sina liv. Att börja med sig själv gör det lättare att börja se det gemensamma, i både nutid och dåtid. För det är klart att Polens judar före 1939 blev kära, hade jobbigt i skolan, hamnade i bråk med syskon, led av dåligt självförtroende, drömde om framtiden, älskade fester och oroade sig för ekonomi, sjukdomar i familjen och om pengarna skulle räcka till.

Efter lite ”skaka-loss-övningar” gjorde vi sedan en ”färd” genom det judiska liv som en gång fanns i Polen via fotografier från familjesammankomster, idrottsevenemang, politiska träffar, gator och synagogor. När vi talar om Förintelsen fokuserar vi ofta på hur judarna mördandes, på gaskammare och masskjutningar. Men för att först¨å vad Förintelsen gör behöver vi veta vilket LIV det var som utplånades. Som att veta att 3,5 miljoner judar levde sina vanliga vardagsliv i Polen 1939. Nu finns omkring 10 000 – 20 000 judar i landet.

I dagens lekar användes stolar på olika sätt och man behövde både vara snabb, smart och diskret. Eftersom judendomen som religion kommer att möta oss under Polenresan i form av symboler, synagogor och begravningsplatser ägnade vi oss också åt de viktigaste grunderna med hjälp av fakta, bilder och judiska föremål.

Dagens skapande uppgift anknöt till temat och hade rubriken: Vårt liv – vår värld. Eleverna fick i grupper göra konstverk som skulle visa deras liv som unga i Nyköping här och nu. Vilka drömmar, rädslor, platser, tankar, känslor, förhoppningar har ni? Kreativiteten flödade och många olika perspektiv lyftes fram under redovisningarna.

Dagen avslutades med reflektioner i skrivboken och personliga tankar som lades i glasburken, den som ingen annan än eleven får titta i. Nästa gång är det tionde träffen och den kommer helt att ägnas åt resan till Polen. Då är också de extravuxna som ska följa med till Polen med oss på Söra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.