Ny film: En toleransambassadör har ordet

Under Toleransprojektets pandemipaus har vi ledare arbetat med saker som vi vanligtvis inte riktigt hinner med. En av de sakerna är att ”fånga upp” och dokumentera de olika slags livsresor våra toleranselever befinner sig på. Naturligtvis genomgår alla människor en livsresa, men det finns människor som trots sin ungdom redan varit med om väldigt omtumlande saker.

En av dessa människor är Talal Alhwidi. Han föddes staden Raqqa i Syrien, kom till Sverige som elvaåring och är nu sjutton år och går sitt första år på Naturvetenskapliga programmet på Nyköpings gymnasium. Läsåret 2018-2019 var han elev i Toleransprojektet och det var hans svensklärare Anders, på Nyköpings högstadium Alpha, som uppmuntrade Talal att söka en plats. Början av högstadiet var en turbulent tid i Talals liv och han befann sig i sammanhang som skapade problem både i skolan och på fritiden. Han såg Toleransprojektet som en slags nystart och gav sig själv chansen att utveckla och hitta den bästa versionen av sig själv.

Det är den här berättelsen – om den livsresa Talal gjort och fortfarande gör – som filmen ”Talal Alhwidi: En toleransambassadör har ordet” handlar. Den har filmats under Toleransprojektets pandemipaus och är ett försök att visa vad som kan hända en ung människa som möter Toleransprojektets innehåll och metoder och bestämmer sig för att låta sig utmanas och lita på vuxenvärld och sig själv. I filmen intervjuas Talal av ledaren Maria (Maja) Ulvenhag. Filmande, ljudupptagning och redigering har gjorts av ledaren Malin Mattsson Flennegård.

Toleransprojektet innebär olika saker för våra elever. I Talals fall betydde Toleransprojektet en chans att få syn på sig själv. Att bli modig, stark och våga tro på sin framtid – det är stort.

Tack Talal för att du lät oss få möjlighet att fånga dig i ord och bild och för att du är en så fin och viktig förebild – en toleransambassadör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.