Första träffen: Att vara människa

Nu är det äntligen oktober och Söra har fyllts med elever igen! Femtio elever från sex olika skolor – Nyköpings högstadium, Mikaeliskolan, Fokusskolan, Vittra, Nyköpings friskola och Nyköpings Enskilda grundskola – fick ägna sin första träff åt att lära känna varandra och prova de olika saker som Toleransprojektet innehåller. Det var pirrigt i början, men undan för undan mjuknade allas ansikten och det som kändes ”stelt” försvann snabbt.

I dagens berättelse träffade vi de 500 tyska männen i polisbataljon 101 i skogen i den polska byn Josefow där de fått sin allra första order, att skjuta hela den judiska bybefolkningen. När julimorgonen 1942 gryr är omkring 1500 människor döda. Detta trots att alla män fått möjligheten att avstå utan att drabbas av några konsekvenser. Endast 10-12 män säger nej, vi gör icke detta. Varför var det inte fler? Eleverna fick tillsammans diskutera och pröva sina tankar kring temat ”Vad är en människa?” Vad är det att vara mänsklig? Vad krävs det av en människa för att gå emot en hel grupp? Detta blir också elevernas första läxuppgift att skriva ner sina tankar kring tills nästa gång vi ses.

Genom en kort film om FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna stannade vi till vid den allra första artikeln, om att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Men är det verkligen så? Känner alla människor det?

Dagen fortsatte med samarbetsövningar, namnträning och skapande. Den allra första muntliga presentationen genomfördes och vi talade om hur betydelsefullt det är att känna trygghet i sin grupp och hur vi kan få varandra att känna sig sedda.

Alla fick varsin skrivbok som de fick uppgiften att göra till sin egen, personliga bok. Skrivboken kommer att följa eleverna genom hela projektet och användas till att både skriva för att lära sig och för att tänka.

Efter gruppfoto och utomhusrast i höstvädret var det slutligen dags för läxtimmen med lågmäld pianomusik och arbetslugn. Innan bussen hämtade upp alla för hemfärd hade vi ordfläta på gården. Ord som: ”tryggt”, ”roligt”, ”spännande” och ”glad” visade hur eleverna hade upplevt den första träffen.

Så här skrev några av eleverna i sin skrivbok efter denna första dagen:

I början, innan jag kom fram till bussen så var jag jättenervös. Men jag var ändå väldigt taggad och jag såg fram emot dagen. Först kändes det ganska stelt men nu känns det helt okej. Jag har klarat saker som jag vanligtvis är väldigt obekväm med. Jag kommer minnas när vi gjorde ritleken och när vi kom hit till Söra mest av allt. Nästa gång ser jag fram emot att lära känna fler. Då ska jag också försöka att inte vara lika stel.

Första dagen var det jättebra och kul och vi har gjort roliga samarbetsövningar och ätit god mat och jag kommer att minnas att vi har stått inför folk och pratat. Jag är taggad till nästa träff när vi kommer att göra roliga saker.

Denna dag har varit väldigt rolig och jag har träffat MÅNGA nya personer men även träffat gamla kompisar. Jag är verkligen så glad att jag sökte till TP och jag har väldigt stora förhoppningar framåt. Jag kommer att minnas hur nervöst det var att stå vid bussen men sen så fort vi satte igång så tänkte jag att det inte var någon fara. Detta var första dagen på något som jag kommer att komma ihåg i resten av mitt liv.

På kvällen efter den första träffen hade vi föräldramöte i Omegas aula. I vanliga fall brukar vi vara på Söra men pandemin kräver utrymme för möjlighet till distansering så detta blev vår lösning. Några vårdnadshavare var också med på länk – allt går att lösa. Det kändes fint och viktigt att få berätta om allt det spännande vi gör och det som väntar eleverna framöver. Nu ser vi fram emot nästa träff med Toleransprojektets nya grupper!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.