Brev till och från Emerich Roth

Under övernattningen härom veckan fick eleverna i båda grupperna se filmen om nu 94-årige Emerich Roth och hans berättelse om sina upplevelser under Förintelsen. Så här skrev några av eleverna när de vid 22-tiden på kvällen under tystnad satte sig och skrev sina brev till Emerich:

Till dig Emerich,
Nu har jag sett filmen om dig. Jag har alltid haft stor respekt för att inte skämta om judar och har till viss del sedan innan varit medveten om hur fruktansvärt vidrig Förintelsen var. Men att höra det återberättat av någon som upplevt det har varit otroligt lärorikt och har givit mig en inblick och vision om hur det var som jag aldrig trodde att jag skulle få. Jag vill tacka dig från botten av mitt hjärta att du har delat med dig av allt detta och jag önskar dig och din familj allt gott i världen. Kram

Jag såg precis filmen om dig och den rörde mig väldigt mycket för jag har min gammelmorfar som levde i Sverige/Norge under Förintelsen så det var jobbigt att se som det skulle varit för honom om han var jude. Jag såg även en tjej som såg exakt ut som min lillasyster och började tänka att om jag var där och hon var där så skulle jag gråta ögonen ur mig över att se min familj plågas så. Jag vill säga till dig att du är en stark person som kunde se din pappa plågas varje dag och för att du kan berätta om det här. Jag hoppas att du kan sova om nätterna nu. XOXO. 

Till dig Emerich,
Det var en så bra film. Den var lärorik. Jag beklagar sorgen för din far. Du är en förebild och en hjälte och jag önskar att det fanns fler som du.

Ett tjockt kuvert med nästan femtio brev postades och redan nästa dag kom ett svar från Emerich. Så här skriver han:

Kära elever i Toleransprojektet!
Jag har nu fått ert stora kuvert fyllt av fantastiskt fina brevhälsningar, som gjorde mig mycket glad och ger mig styrka att fortsätta min verksamhet. Det ger mig också hopp om att ni kommer att föra de överlevandes budskap vidare till kommande generationer. Jag önskar er alla sköna helgdagar och ett fridfullt Gott Nytt År. 
Stor kram,
Emerich

Nu tar Toleransprojektet jullov och nästa gång elever kliver in genom dörren på Söra är torsdag 10 januari 2019 då vi träffar grupp 2.

Vi önskar alla elever, föräldrar och övriga bloggföljare en fin julledighet och ett hoppfullt nytt år 2019! / Malin, Ola & Maja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.