Tionde träffen: Efter resan

Äntligen fick vi träffas på Söra igen efter våra upplevelser tillsammans i Polen. Dagen inleddes med att återknyta till resan genom bildspel med musik, individuell läsning av alla texter i skrivboken som skrivits i Polen samt skrivande utifrån frågan: Varför ska man göra en sådan här resa? Så här skrev tre elever:

Jag tycker att det är bra att lära sig nya saker. Jag tycker det är bra att få se platserna där så många dog för att lära sig att vara tacksam för hur, var och med vilka man lever. Man får mycket kunskap om livet när man hör alla berättelser.

För att hela ens uppfattning växer. Du växer, lär dig nya saker, att känna. Du får en djupare förståelse för kärlek, ondska, privilegier, tur och tacksamhet. Mest så växer din själ, din personlighet, dina tankar och du, DU får växa!

Att se dessa platser sätter Förintelsen i perspektiv. Man förstår den otroliga skalan på mänsklighetens ondska men också kärlek och omtänksamhet. Man lär sig att vara tacksam och modig. Det är en otrolig resa som färgar en för resten av livet genom förståelse och driv för rättvisa. Man förstår vikten av en människas behov av kärlek, respekt, kunskap och tolerans.

Sedan inleddes ett långt gemensamt samtal kring olika aspekter av att genomföra en exkursionsresa som denna, vad den lär oss, hur den skiljer sig från andra slags resor och hur det var att komma hem och möta familjens och vännernas frågor och intresse, eller brist på intresse. Det kändes viktigt att få möjlighet att reflektera kring alla dessa frågor tillsammans.

Det allvarliga och eftertänksamma varvades med lek och skratt och det var tydligt vilken ännu mer sammansvetsad som skapats under Polenresan. Eftersom det var skärtorsdag passade vi på att vara extra påskiga men samtidigt var det ju ramadan, så för några elever fick godiset vänta till senare.

Alla basgrupper påbörjade under dagen en sista uppgift – att förbereda en presentation för en publik som kommer att bestå av vårdnadshavare, syskon och lärare innehållande gruppens tankar om året i Toleransprojektet samt högläsning av texter. Avslutningen sker torsdag 2 maj och vi har ytterligare en träff att förbereda detta på.

Något väldigt fint och viktigt hade också börjat gro sedan sist vi sågs – ett initiativ för att hjälpa barnen i Gaza. Så plötsligt var planeringen igång för insamling och aktiviteter i syfte att fram till 2 maj försöka få in så mycket pengar vi bara kan. Allt ska gå till katastrofhjälp till barnen i Gaza. Vi utgår ifrån artikel 6 i Barnkonventionen: Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Den första aktiviteten blir en loppis på torget kombinerat med kakförsäljning samt försäljning av virkade armband, blommor och trädkramare. Ansiktsmålning blir det också!

Tänk att året med Toleransprojektet snart är slut! Vilken gemenskap och vilken utveckling vi fått uppleva hos våra elever, både individuellt och som grupp. Det är så fint och värdefullt att se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.