Resa 2: I Förintelsens spår i det som var de judiska kvarteren i Krakow

Idag har vi ägnat oss den vackra och historiefyllda staden Krakow. Vi har följt spåren efter det judiska liv som fanns här före andra världskriget i de före detta judiska kvarteren i Kazimierz.

Före andra världskriget fanns här 60 000 judar. Idag består den judiska församlingen av omkring 100 personer. Det är ett stort tomrum efter alla de judar som en gång levde i staden.

Basgrupperna fick en rad uppgifter att lösa så snabbt och smart som möjligt genom att följa en karta, hitta platser på historiska fotografier och återskapa situationen på fotot. Ibland fick förbipasserande människor tas till hjälp för att uppgiften skulle kunna lösas. Eleverna letade bland annat efter en synagoga, ett judiskt kosherslakteri, en gatukorsning och spåren efter en bönekapsel vid en dörrport.

Vi besökte sedan synagogan Remu, en av de få aktiva synagogorna i Krakow.  Utanför Remu ligger den judiska begravningsplatsen och vid den så kallade ”lilla Klagomuren” – en mur byggd av fragment efter sönderslagna gravstenar – fick eleverna skriva under rubriken: Vad är meningen med livet? När känner jag att mitt liv har som mest mening?

Under eftermiddagen hade eleverna fri tid och runt det vackra Mariatorget shoppade de minnessaker, godis, gosedjur och presenter med hem till nära och kära.

På kvällssamlingen började vi så smått knyta ihop resan genom att alla funderade kring begreppet Förintelsen. Vilken tanke tror du kommer i ditt huvud – nu när alla lärt sig så mycket och gjort denna resa – nästa gång du hör någon säga detta ord? Några valde att redovisa i text och bild, andra i form av korta scener. Så här kunde meningarna se ut:

Jag vill aldrig att det upprepas!

Vet du ens vad som hände under Förintelsen?

Hur kunde de påstå att det skulle vara en bättre värld om dessa oskyldiga barn och vuxna inte fanns?

Det jag tänker på är att jag kan mer om Förintelsen än de flesta andra.

Alla människoliv som inte fick levas. Alla konsekvenser som blev av det, som att städer och kvarter blev tomma.

Man hade judar, romer och andra i koncentrationsläger och hade ihjäl dem.

Europa blev berövat sina barn – en viktig del av sin kultur och identitet.

Deras enda fel var att de föddes.

Man bokstavligt förintade människor.

Hemska bilder ser jag framför mig.

Människoliv som slaktas av andra människor.

Försöket att få oss att glömma det liv som en gång fanns.

Imorgon väntar det före detta judiska gettot Podgorze samt det före detta koncentrationslägret Plaszow på oss. Plaszow är det läger som finns med i filmen Schindler’s list. Vi säger godnatt från vårt hotell på en vacker höjd i utkanten av Krakow.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.