Övernattning på Söra!

Visa av erfarenheten från första året med Toleransprojektet valde vi detta år att genomföra gruppernas övernattning på Söra redan före jul. Övernattningen är nämligen ett otroligt fint tillfälle att bygga samman gruppen ännu mer och få dem att känna sig trygga med varandra och i sig själva inför den stundande resan till Polen.

Så, i den mörka vinterkvällen for bussen med elever och deras packningar mot Söra där pizza, lekar och tävling stod på programmet. Undervisningsledarna utsattes för så kallad ”norsk karaoke” och grupperna fick gissa musikintron. Sedan väntade en klurig samarbetsövning där eleverna skulle bygga ett så högt torn som möjligt av marschmallows och spagetti – på tid. I den ena gruppen hann vi också med att reda ut en flera meter lång härva av rep. En omöjlig uppgift om man inte samarbetar!

När lek och skratt fyllt på energin tog vi oss vidare mot en annan känsla – allvar och eftertänksamhet. Efter att alla hämtat sina sovsäckar, täcken och kuddar och gjort det mysigt framför filmduken var det dags att få kvällens berättelse. Emerich Roth, 93 år, överlevde Förintelsen som ung man. Hans berättelse ”Förintelsens ögonvittne” finns på film och den såg vi tillsammans efter en kort introduktion av Ola.

Efteråt satte sig alla i bänkarna med penna och en blankt papper. Uppgiften blev att skriva ett brev till Emerich. Brevet inleddes: ”Till dig Emerich …” och så här skrev några av eleverna.

Till dig Emerich
Nu har jag sett filmen om dig. Jag kan inte fatta att du upplevt detta och överlevt. Det är helt sjukt att nazisterna kunde göra så mot alla er judar. Du är världens bästa förebild. Jag börjar gråta av allt det hemska nazisterna har gjort mot dig. Jag kan knappt tro att det är sant. Du är en så bra människa och du visade SS-männen att du är en så mycket bättre människa än dem genom att inte hämnas. Det var så starkt gjort. Ha det så bra!

Nu har jag sett filmen om dig. Jag är helt mållös. Inga ord är tillräckliga för att beskriva detta, hur fantastisk du är. Att du gått igenom allt detta men idag jobbar för att ingen annan ska få uppleva detta. Din historia är så otroligt viktig. Det är omöjligt för oss som inte upplevt något liknande att förstå och sätta oss in i din situation. Jag lovar att jag kommer att kämpa för att föra din historia vidare, kämpa för att så länge jag lever, aldrig låta något så fruktansvärt ske igen. Jag ska föra din historia vidare och för alltid se upp till dig, som den starka människa du är. Jag är otroligt ärad och priviligerad att få leva som jag gör och få vara del av detta och att få skriva detta till dig. Tack för allt, tack för allt du gjort, tack för att du kämpar. Du är otrolig! Tack.

Nu har jag sett filmen om dig. Det kommer många tankar i mitt huvud. Hur kunde man bli så illa behandlad som människa på grund av sin religion? Jag tycker om dig Emerich för att du har kämpat så hårt för att överleva det som du har varit med om och idag lever ett bra liv och hjälper ungdomar som har det jobbigt. Tack för att du finns och tack för din inspiration.

Nu återstår det bara att posta breven till Emerich. Han bort i Järfälla norr om Stockholm och läser och spar alla brev han får från elever runtom i Sverige. Han har vigt sitt liv åt att arbeta som socialarbetare och terapeut med ungdomar som hamnat i utanförskap och kriminalitet. Det har gett honom mening.

Det var trötta och omtumlade ungdomar som framåt 23-tiden släckte lamporna och sov sött inför den kommande dagen med vanligt Toleransprojektinnehåll. Ett antal individer hade blivit ännu mer en grupp. Tillsammans.

8 reaktioner på ”Övernattning på Söra!”

 1. Det ni gör är oerhört viktigt. Det är en ära att vår dotter fått möjlighet att vara med i Toleransprojektet. Önskar att det får fortsätta många många år framöver, så att så många ungdomar som möjligt får ta del av det. För vår framtid.

 2. Fantastiskt! Hur kallt det än är och hur mycket det än snöar ⛄️ är det alltid lika värmande att läsa er blogg.
  Tack!

 3. Hej!
  Blir full av hopp och lycka då jag tittar på bilderna och ser er alla, som värnar det goda, tolerans och gemenskap tillsammans med medmänniskor. Detta som ni gör tillsammans med våra barn är så viktigt. Det borde få ett ännu större utrymme även i skolans dagliga undervisning.
  Jag är tacksam för allt ni gör.

  1. Återigen tack för uppmuntrande ord! Tanken är att detta projekt ska testas för att sedan delar eller helheten ska kunna implementeras i en så stor del av den ordinarie undervisningen som det går. Viljan finns från såväl oss som skolan! 🙂

 4. Tack för att vi fick möjligheten att vara med på dagen i Söra! Ni är fantastiska ungdomar att lyssna på och ger vidare er energi till alla! Vi är glada att ha fått våra med på denna dag. Tack än en gång!

  Från Markus och Mari

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.