Dagens stora upplevelse var besöket i skogen i Josefow. Där mördade helt vanliga män, polisbataljon 101 från Hamburg, ettusen femhundra människor, judar, som bodde i den lilla byn. De utförde sin första order. Trots att de hade fått möjligheten att avstå. I den varma julinatten 1942 ekade skotten bland trädstammarna.
Där i snön bland tallarna satt nu eleverna och skrev om hur det kändes att nu befinna sig på den plats som Toleransprojektets första berättelse utspelade sig på.Här följer några av elevreflektionerna, av Oscar, Wilda, Michelle, Diana och Alice:
Att tänka sig in i dem som dog här är svårt på ett sätt men lätt på ett annat. Jag sitter här på marken. Trädet bakom mig såg allt, hörde allt. Jag tänker på människorna som gick och lade sig dagen innan. De sa godnatt till sina barn och kanske gav dem en puss eller kram. Dagen efter låg de flesta på denna plats där jag sitter just nu. När jag tittar runt omkring tänker jag på vad de lade sina blickar.
Jag ser framför mig en liten pojke med grå mössa som bara gråter. Jag skulle hellre leva ett annat liv där jag kunde välja att detta inte skulle ske.
Jag är förskräckt. Jag kan inte förstå hur man kunde göra så här mot dem. Det känns som att jag har en stor klump i magen och jag mår illa. Jag vill bara spy. Att allt detta har hänt är så äckligt, så himla vedervärdigt. Jag blir både irriterad och gråtfärdig. Hur kan man skjuta barn, kvinnor och de gamla?
Hur kan man efter att ha gjort något sådant se sin fru och sina barn i ögonen? Man har tagit sig makten över en människa och bestämt att den inte får leva längre. De hade valet att inte göra det – ändå gjorde de det.
Jag har inga ord. Flera hundra pappor valde att mörda barn. Jag känner mig illamående på ett sätt som jag aldrig känt förut. Tänk att på några timmar kan flera hundra småbarnspappor bli massmördare.
Vid ett relativt nyuppsatt minnesmonument läste Diana på tyska och Wiktoria på polska (hennes modersmål) den inskription som nuvarande polismän i Hamburg valt för att hedra offren och ta ansvar för det brott deras föregångare utfört.
Efter en lång bussresa till Oswiecim (det polska namnet på Auschwitz) avslutades kvällen med att basgrupperna presenterade sina minnestavlor över människorna som mördades i skogen i Josefow. Instruktionen var att inte fokusera på döden och mördandet utan på det liv som fanns. Hur hedrar vi människorna som levde i Josefow? Eleverna hade tänkt klokt och skapat med stor inlevelse.
Avslutningsvis följer ännu en Josefowtext som en av flickorna skrev där i snöfallet bland tallarna:
Det är svårt att förstå att det för många år sedan pågått mördande här. Att människor precis som du och jag stått på ungefär samma plats och skjutit andra människor. Det är svårt att ta in. Oskyldiga människor som mist livet bara på grund av sin tro.