Femtio förväntansfulla och pirriga elever och lika förväntansfulla undervisningsledare träffades för första gången i början på oktober. I vår fina lokal på Söra strax utanför Nyköping inledde vi den första undervisningsdagen i våra respektive två elevgrupper med temat: VAD ÄR EN MÄNNISKA?
Eleverna fick höra berättelsen om polisbataljon 101 och de helt vanliga männen som i juli 1944 fick order om att mörda den judiska befolkningen i en polsk by. Vad fick dem att göra det de gjorde? Vad krävs för att våga gå emot sin grupp? Vad gör oss till människor? Kan man sluta vara människa? Kring detta fick eleverna fundera och diskutera. Alla skapade sina egna personliga anteckningsböcker och vi lärde oss varandras namn genom olika lekar och övningar.
Elevernas första läxuppgift blev att skriva kring temat: Vad är en människa?
Så här skriver en av dem:
”Vi säger att vi har en kropp och en själ. Kroppen är människan och själen är mänskligheten i människan. Vi människor är fria att ta hand om världen. Alla människor har känslor. Det är bara det att människans känslor är komplicerade på grund av människohjärnan. Vi kan tänka, planera, reflektera och skilja på vad som är rätt och fel.”