Med Barnkonventionen tätt intill hjärtat

Ett barn är barn tills dess att han/hon fyller 18 år och därmed blir myndig.

20150121_105038

Barnkonventionen – en överenskommelse och avtal mellan 195 länder i världen, att alla barn över hela världen har samma rättigheter och lika värde. Att man ska lyssna på barn och låta dem vara med när vi bestämmer saker som rör barn.

Så är det inte alltid! Vi vuxna har ju en förmåga att tro att vi alltid vet bäst, eftersom vi själva varit barn och minns hur det var. Men..

Samhället förändras och då även för barn. De vuxna måste ofta gissa hur det är att vara barn i nutiden. Vi vuxna glömmer och minns inte riktigt hur det kändes när vi var små och vi råkade definitivt inte ut för samma saker som barn gör idag, på samma sätt.

Den 8 januari i år tog sig hela musikskolans personal till Gnesta för att tillsammans med andra musikskolor få några tankeställare om hur barn har det ibland. Det var DemokratiAkademin som blivit inbjudna att dela sina erfarenheter ur barns perspektiv. Att vuxna inte alltid kan lyssna och barnen inte alltid förväntas berätta vad dom tycker.

Bland annat tog de upp vad som står i Barnkonventionen.

Visste du.. att det finns ett avtal som nästan alla länder skrivit under som säger att Alla barn har samma rättigheter och lika värde!

Visste du.. att det också står där att Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn!

Visste du.. att det faktiskt står att Alla barn har rätt till liv och utveckling!

Visste du.. att det till och med står att Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad!

Visste du.. att samtliga av dessa bryts dagligen i hela världen och att väldigt få vet om att dom faktiskt bryter mot ett avtal?

Om man vill veta mer om Barnkonventionen så kan man läsa om det på UNICEFs hemsida på internet. UNICEF står för United Nations International Childrens (Emergency) Fund.

Barnkonventionen OCH  musikskolan = SANT

På musikskolan har du många sätt att påverka din upplevelse och utveckling sedan många år, men vi vill fortsätta att utvekla fler forum och sätt att vara tillsammans i alla beslut vi tar. Speciell där det handlar om DIN upplevelse och framgång. Att din röst kan bli anledningen till att vi BÖRJAR. FORTSÄTTER eller SLUTAR.

Andemeningen i detta är, att du som elev på musikskolan har en röst och vi vill att du använder den för att tillsammans med andra skapa en plattform som är anpassad till dagens behov hos unga. Kanske vår grupp Crea Futura, som är en öppen framtidsgrupp för elevers medskapande,  är din grej.  Kanske vill du bidra på annat sätt genom att tycka till på upprop i korridorer och enkäter i olika former som gäller både undervisning, konserter och trivsel i stort.

Musikskolan kommer i Barnkonventionens anda fortsätta att jobba för ett medskapande klimat i alla frågor som rör barn. OCH..

Vi vill att ALLA barn vet om att Barnkonventionen finns och vad den betyder och står för. Vi vill också att ALLA vuxna som möter barn, vet att den finns.

/Musikskolan