Lilla Öppet hus för brass och träblås

Claes, Markus och Allfred har varit på turné i skolorna. Claes och Markus är musikskolans lärare i trumpet/trombon/tuba/ valthorn/kornett som räknas som brassinstrument och Allfred är musikskolans lärare i saxofon och klarinett som tillhör träblåsinstrument.

På lördag avslutas denna turnérunda med en BLÅS-LÖRDAG på musikskolan, för att barnen ska kunna prova alla dessa blåsinstrument. Gissa om det är KUL!  Det är nämligen inte så lätt att få ljud i dem och när man efter några försök äntligen kommer på knepet, så är det jättekul!

Musikskolan bjuder på lite tag-själv-fika.

Välkommen till denna skojiga dag den 14 mars kl 11-13.

Musikskolans stora Öppet hus har vi lite senare i år, den 9 maj. Då finns alla lärare på plats med alla sina instrument. Då är du också välkommen!

trumpet
En trumpet, här i guld.. ett ganska ljust ljud som gör att det svänger.
saxofon
En saxofon, här i guldfärg, är ett träblåsinstrument. En ganska ljus ton men finns i olika ljudklanger. Den är lite tuffare och klämmer i lite och blir därmed utmärkt till jazziga solon. Ett litet rörblad formar ljudet precis där man blåser.
trombon
Trombon också i guldfärg. Den saknar knappar att trycka på för att byta toner. Istället justerar man ljuden med att dra ut och in den långa armen. Här gäller det att pricka rätt när man drar, så man hittar exakt läge där det låter bäst. Kan vara svårt i början.
tuba
Tuba. bompa bompa. Ett basinstrument med mycket låg ton som mest håller takten och basen. Stort instrument som samtidigt är lite kul och vackert med sin fina form. Att det är en mörk ton kan man se genom att det är tjocka rör där det finns plats för vibrationer av större slag. Även tratten är imponerade stor.
valthorn
Barytonhorn, ser ut som tuba. Den har inte lika många knappar och böjar som tuban. Den är lite enklare att spela på.
klarinett
Klarinetten, har inga böjar alls. Rak och full med knappar. Ett riktigt konstverk. Kan påminna lite om en flöjt men har ett helt eget ljud och eget sätt att spela och blåsa. Klarinett liksom saxofon har en liten träbit eller ett rörblad som det heter som formar ljudet när man blåser.
valthorn
Valthornet ser ut som ett posthorn och går lättare att spela melodier på. Det har också lite mörkare och pampigare ton.