Det är mycket nu! Kulturskolan växer!

Det har varit jul med allt vad det innebär, men kulturskolan har inte varit glömd trots lov och mycket att stå i. Vår nya verksamhet är så ”het” att den ryker. Bara under december har vi fått in 66 nya anmälningar och väldigt blandade önskemål. Det är normalt vår lågsäsong för anmälningar. Då har vi knappt hunnit lansera våra nya ämnen än.

I  höst kunde du prova nyheter som Dans, Bild, Teater, Film.. det var då det! Nu har dessa ämnen börjat producera undergrupper, så som Filmskådespeleri, 3D-slöjd med moderna 3D-skrivare, Animerad film, Babydans, DJ-kurs typ Summerburst-musik.

Filmskådespeleri
Här lär du dig drama och agera framför kameran. Linda Kroghsaether är skådis själv och tar dig med på en resa i dig själv och i andra roller du får gestalta. Ni filmas på riktigt, där Ronny Appel Hansson håller i linsen. ”Tagning 1! Börja!” *klapp*. Om du vill prova skådespeleri så söker du under Teater & Drama.

3D-slöjd
Nu är vi framme i framtiden på riktigt. En skrivare i 3-D, alltså.. du gör något i datorn och sedan kopplar den till en förunderlig apparat, så får du ut en bil? Ja, det är riktigt spännande att se hur det fungerar att skriva ut saker i 3D. En bil var kanske att överdriva en smula, men tekniken finns där. Du kan alltså skriva ut saker man normalt tillverkar på annat sätt. Här skrivs de ut genom att du gör en ritning i 3D dvs längd+höjd+bredd med kurvor och allt som ska vara med, och vips så har du den utskriven. Om du vill prova 3D-slöjd så söker du Slöjd. Det är Katarina Divander som har slöjd hos oss och där du kan prova denna teknik.

Animerad film
Finns nog fler tekniker för det. För länge sedan gjorde man rörlig tecknad film genom att teckna på papper och varje bild rörde sig en smula och när man sedan bläddrade bunten snabbt så blev figuren liksom levande. Principen i Stop Motion är densamma, men du fotar varje bild och ändrar bilden en smula varje gång så det ser ut som den rör sig när man sätter ihop alla bilder till en film. Animerad film är ett eget ämne under Bild och det är Katarina Divander som har det.

Babydans
Jo då, vi vet att babys inte kan dansa, men föräldrar kan och på så vis få sin baby att känna rytmik och en svävande känsla tillsammans med sin familjemedlem. Här har vi preparerat ett rum i lugn miljö för att tillsammans uppleva närhet och rörelse till musik för mycket små barn som 0-1 år. Ett bra sätt att bygga starka band till barnet som förälder eller annan släkting. Det är Jennifer Angbah Tisell och Maria Lindh Isefält som håller i kursen. Babydans hittar du under anmälan för dans.

DJ-kurs
Brukar ni kolla på Summerburst, den ditigala konserten som har öppnat dörrar för Swedish House Maffia och Avicii. Den tunga explosiva DJ-musiken har kommit för att stanna med sin mixning och lek med ljud och rytmer. Nu har vi utökat med DJ-mixning och ljudteknik. Det är ju helt fantastiskt vilka möjligheter som kan gömma sig här. Här har vi anlitat Emir Selimi som lärare. Vill du söka DJ så anmäler du dig till Musikproduktion under anmälan till musik. Du får skriva DJ-kurs under synpunkter, så lägger vi dig i rätt kö.

Det finns fler nyheter som är på gång. Screentryck t ex, men det är inte helt klart. Liksom textilslöjd som ännu är på planeringsstadiet på vilket sätt. Vi återkommer när vi har mer kött på benen för fler nyheter.

Så Gott Nytt År till dig från oss. Hoppas du gillar våra julklappar ovan! Adda oss på Instragram eller Facebooksgruppen Nyköpingskulturskola så hänger du med i svängarna när kulturskolan växer.

/Nyköpings kulturskola