Konsert – ett stort och hårt arbete

Hej alla!

Ja nu är det full fart inför vår julkonsert som vi kallar ”Kulturskolan i decembertid”. I skrivande stund hör jag att några genrepar i sal 2. Vi har inget Apt idag för att vi i stället riggar. Det är idag, den första dagen på Culturum, som det börjar med planering på plats. När alla grejer är på plats, allt från slagverk till stolar, så ska det ljus- och ljudsättas. När man lånar en lokal så är den i princip tom. Det är ju inte så att Culturum har alla de instrument vi behöver. Inte ens mickar i den omfattning som behövs.

Dagen kommer alltså börja med hårt kroppsarbete när allt ska ut ur våra förråd och in i lastbilen/släpet.. sedan ska det upp med hissen på Culturum och in i lokalen. Det ska byggas golv (gradänger) för att få olika nivåer så alla syns. Det ska dras kablar för mickar, och då menar jag inte bara sångmickar, nej varje instrument har i princip en mick. Ljudet styrs sedan efter soundcheck av en ljudtekniker som sitter vid ett mixerbord. Lite samma är det med ljuset, som styrs från ett annat bord. Men det mesta är förprogrammerat.

Sedan blir det ett par rep på plats. Programordningen är framtagen mycket beroende på hur det fungerar både för örat och för rörelser på scenen. Man vill undvika t ex för många lugna låtar på rad och man vill undvika för mycket spring på scenen mellan akterna. Ibland har man i koreografi att öva in, dvs hur man ska gå och var man ska stå vid olika tillfällen.

Det är mycket jobb med en konsert. Det börjar flera månader innan konserten är. Elever tränar in olika nummer under lång tid för att känna sig säkra. Banden spelar ihop för att själva lyssna in sig tillsammans. Och innan det har lärarna i många fall gjort om musiken till en annan ljudklang för att t ex anpassa sig till en sångare som ligger högre eller lägre i sångklang än originalet.

Så när vi presenterar en konsert på 20 akter, är det jättemycket jobb bakom från start till framförande. Så när ni nu går på en konsert så vet att det inte bara är en grej man fixar på några dagar.. det är väldigt mycket hårt arbete bakom.

Varmt välkomna på torsdag kl 19 till Culturum. Vi ger dig en blandad konsert med julkänsla med barn från vår egen stad. Kanske är din grannes barn med och sjunger, eller din egen dotter/son kanske.  Ja det är verkligen kul att kunna bjuda Nyköping på sina egna förmågor, för det är verkligen duktiga elever vi har.

/Kulturskolan