Julpyntat på musikskolan ger tankar om julen

Ja, nu kan julen komma för nu har Clara, Vanessa och William pyntat granen. Och dom gjorde en fin plats för den också! Julen har ett fint budskap.. om värme och omtanke oss människor emellan.

clara van

Så god jul i stugorna, hoppas att alla har en alldeles lagom bra jul med lite god mat och tid att göra saker tillsammans med vänner, familjen eller husdjuren.

20141204_084136

Julen kan vara så olika för alla. Dels för att vi firar julen på olika vis, och några inte alls för att dom inte har den traditionen. En del kanske måste ha en minimal jul för att det hänt saker som gör det svårt och andra kanske känner att julen är tråkig och ensam för att man vill göra andra saker. Vara tillsammans mer, kanske.

Julen är inte alltid som den borde, men den är en tid att tänka på hur det borde vara om man fick bestämma själv. För det får man ju en dag.. i framtiden.

20141204_085618

Vad är då julen, egentligen?
Hör å häpna, julen är GAMMAL!
Den är ända från år 0 (noll). Då föddes en pojke i ett stall och det tändes en stjärna, kan man läsa i en av de äldsta böckerna. Det ansågs vara ett tecken på att det var en speciell ledare för folket, särskilt som pappan troddes vara en ande. Därför letade tre kloka män upp stallet och överlämnade gåvor.

Men här i norden hade vi också jultraditioner som inte hade så mycket med denna pojke att göra. Då handlade det mer om att fira årets mörkaste dag. En vändpunkt då ljuset sakta börjar komma tillbaks och så småningom skördarna.  Man hade sparat mat för denna dag och därav kommer vårt julbord. En dag då man verkligen fick äta sig riktigt mätt.

Julen kom att bli en blandning av många olika traditioner och påhitt. Julgranen var ett tyskt påhitt, och tomten hade en föregångare som var präst och mycket snäll. Han hette S:t Nikolaus och gav bort allt till behövande. Han fortsatte dela ut gåvor efter sin död genom att klappa på dörren och kasta in gåvorna tillsammans med sin julbock. Så trodde man i alla fall. Men sedan hamnade klapparna under granen istället. Klapparna var ju då ljusår från dagens julklappsköp.

Såhär tvåtusenfjorton år senare har mycket förändrats med denna helg. Nu har det blivit affärernas största inkomstkälla. Vi köper saker bara för köpandets skull, för att det ska vara dyrt, fint och visa att vi har råd. Men inte alltid har vi råd.. vi dras med i köpglädjen och tömmer våra spargrisar. För.. vi önskar oss inte så enkla saker idag.

Santa Claus Reading a List

Vem blir idag glad över ett par hemstickade raggsockor eller en hemgjord pulka.. en burk sylt från sommarens jordgubbar eller en broderad handduk? Idag kan vi nog varken sticka, snickra, göra sylt eller brodera. De flesta av oss hinner helt enkelt inte, för vi är ju anställda, eller är jobbar på att bli anställda, av de företag som tillverkar och säljer alla redan färdiga julklappar.

Så God jul till er alla och ägna en liten tanke åt dem som i år inte kan fira den jul de önskar. Göra någon glad som inte förväntar sig glädje. Sträcka ut en hjälpande hand till någon som behöver den.

Vi ses den 9 januari 2015!