Sommarlov och fönsterbyte

Ja, nu byts det fönster på Tonborgen. Det är för att isolera musiken mot kyla. Eller kan det vara så att de som spelar ska slippa frysa på vintern.. ja, kanske.

Fast egentligen beror det nog på att Borgmästarhagsskolan redan fått nya fönster och att det ligger i ett större energisparmål, men för musikskolan som har så mycket instrument av trä (t ex cello, piano, fioler, kontrabasar och gitarrer) så gynnar en jämn temperatur mindre svängningar i materialets yta. Då håller sig t ex en pianostämning bättre, just för att strängarna inuti inte sträcks och slackar i onödan när träet expanderar och går tillbaks.

Musiken låter ju fel när man har ett ostämt instrument och ju ojämnare temperatur man har, desto oftare måste man stämma sitt instrument av trä. För att stämma dessa instrument kan man använda en stämgaffel. Det är en liten klykformad stålpinne med en liten låda som förstärker ljudet av vibrationer. Man slår den helt enkelt i bordet så den börjar vibrera. En ton ljuder av vibrationen. Ju tjockare järn, desto mörkare ton.

Man kan ju stämma för hand också, men det är svårt att memorera hur första strängen ska låta innan man blivit riktigt van, och sedan kan man efter lite vana lyssna sig till övriga strängar på gitarr t ex. Men på piano är det inte lika lätt. Där behövs helt andra verktyg.  Numer kan man ladda ner stämtoner i appar på nätet.

Nu känns det i alla fall ljust och fint med nya fönster i alla rum. Korridoren får vänta ett tag till.