Välkommen Thomas till din nya roll i Kulturskolans Stöd- och föräldraförening!

Under tisdagens årsmöte blev det klart! Thomas Andreasson blev ordförande i Kulturskolans Stöd- och Föräldraförening ”SToFF”. Vi är mycket glada och stolta över att Thomas, som med sin vana och erfarenhet av detta arbete, tackade JA till denna post. Thomas är på inget sätt ny i föreningen, utan har varit mycket delaktig i våra evenemang och på våra möten.

Det känns tryggt med en ordförande som har så mycket kunskap om all vår verksamhet som Thomas har, både som styrelseledamot och engagerad förälder. Men inte bara det, utan hur själva styrelsearbetet går till från andra delar i samhället där Thomas varit med.

Kulturskolan och styrelsen ser fram emot ett spännande år tillsammans med dig. Ditt första uppdrag blir att styra upp skapandet av en ny logga som fungerar för hela kulturskolan i sin nya form.

Eva Lundqvist, som lämnade över stafettpinnen till Thomas, har under sina två år bygg upp en bas för regler och rutiner som behövs i den nya tidens Kulturskola. Tanken är att föräldrar som deltar i styrelsen ska kunna ägna sig åt utveckling och konserthjälp. Att man hjälper till när man ändå är på plats och att man får lite mer information om vad som är på gång. Dessutom har föreningen hand om barnens konsertintäkter, vilket är huvudsyftet till att föreningen finns.

Vi behöver just nu föräldrar som har barn i Dans och Teater. Det finns en plats vakant för just dig. Det är viktigt att alla olika delar i kulturskolan har sin föräldrarepresentant med, eftersom föreningen vill spegla alla nya delar som tillkommit.

/Kulturskolan

Tack för två fantastiska år, Eva Lundqvist!

Eva Lundqvist, en ordförande som  lämnar stort tomrum efter sig när hon under årsmötet valde att avsluta sitt uppdrag som ordförande i Kulturskolans Stöd och Föräldraförening. Eva har, trots sina många uppdrag som företagare, brunnit för Kulturskolan och tillsammans med styrelsen skapat en grogrund i föreningen för en växande kulturskola.

Eva stannar ju kvar med ena foten som valberedning och kommer ha Kulturskolan nära sitt hjärta så länge vi finns, har jag förstått. Kulturskolan är mycket glad över att ha fått ha en så driftig och kunnig ledamot, sedan kassör och slutligen under två år ordförande för vår fantastiska förening. Vi önskar dig lycka till med dina andra uppdrag och hoppas vi kan samarbeta på många olika vis.

Till ny ordförande valdes en annan lika lysande person, Thomas Andreasson, som efter ett år som ledamot tar sig an Kulturskolans Stöd- och Föräldraförening, ”SToFF”. Varmt välkommen, Thomas. Vi kommer att presentera mer om vår nye ordförande här inom kort.

Följ oss på Facebook och/eller Instagram! Där heter vi ”Nyköpings kulturskola” och där får du uppdateringar om alla våra verksamheter och events. Välkommen!

Vivaldi får Filharmoniska Sällskapets stipendium 2018

Kulturskolan tackar allra ödmjukast för det stipendium som Filharmoniska sällskapet har tilldelat kulturskolans stråkorkester Vivaldi Ensemble.

Vivaldi Ensemble är kulturskolans mest avancerade stråkensemble som tar sig an riktiga utmaningar och som även främjar såväl kvinnliga som nordiska tonsättare. Den har även, som namnet antyder, musik från italienska tonsättaren Vivaldi på sin repertoar. Vivaldi Ensemblen har uppmärksammats för sin samverkansvilja och på så vis sprider musiken i samhället där de finns med i olika sammanhang.

Vi gratulerar Vivaldi Ensemble till denna fina utmärkelse och hoppas på att musiken som spelas i Filharmoniska konserter får fortsatt ljus på sig. Här finns en bredd som innefattar såväl klassiska verk som modern filmmusik och andra genrer bland annat som kuliss för pop och schlager. Filharmoniska världen är musikaliskt gränslös och mycket vacker i all sin form.

Vi tackar Filharmoniska sällskapet för att ha riktat sin strålkastare mot Vivaldi Ensemble och kulturskolans arbete för unga som spelar klassisk musik.

TACK!

Nyköpings Renaida tävlar i Melodifestivalen 2018

Renaida uppträder på skolavslutningen på Vallarna i Nyköping 2017.

Vi vill ju naturligtvis gratulera Renaida till sin plats bland de tävlande i deltävlingen till Melodifestivalen 2018. Lördagen den 3 februari tävlar hon i Karlstad tillsammans med flera kända ansikten så som Edward Blom, Kikki Danielsson och Benjamin Ingrosso. Renaida tävlar med låten All The Feels av Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer och Lukas Hällgren.

Det är fantastiskt roligt att Renaida som efter sitt genombrott i Idol fortsatt vara aktiv. Hon har flera uppdrag och vi såg henne för inte så länge sedan i Äventyret Alladin tillsammans med bland andra Markoolio, Claes Malmberg, Kim Sulocki och Charlie Grönvall, en familjemusikal, som turnerade runt i Sverige. En skapelse av Robert Dröse som ligger bakom både manus och regi.

Vi såg henne även på Kulturskolans invigning i september 2017 och skolavslutningen några månader tidigare på Vallarna vid slottet.

Renaida Braun är född i Tanzania men uppvuxen hos mamma Helene i Sverige. Hon har bott i Nyköping under hela sin skoltid och har även gått på vår dåvarande musikskola där hon började med att spela trummor i några år och var en rätt duktig trummis, men var redan då duktig sångerska också och startade ett band med andra elever som kallade sig The Popband. Hon uppträdde som sångerska i bandet och ville utveckla sig mer och sökte även sång där hon började 2012. Där gick det så bra att hon fick ett eget nummer i dåvarande musikskolans Voices, som är en konsert vi fortfarande kör varje vår och som är fokus på sång och musik av hela skolan.

Sedan kom Renaida in på ett musikgymnasium i Stockholm och då fortsatte hennes musikaliska bana där. Så det är ju med stor glädje vi följer denna tjej i sina framgångar. Go Renaida!, säger vi och håller tummar och tår på telefonen när det kommer till röstningen.

Stort Grattis, Renaida.. du finns i våra hjärtan! Vi hejar på dig och hoppas att du har en bra låt som tar dig till en plats i stora finalen.

/Kulturskolan

Det är mycket nu! Kulturskolan växer!

Det har varit jul med allt vad det innebär, men kulturskolan har inte varit glömd trots lov och mycket att stå i. Vår nya verksamhet är så ”het” att den ryker. Bara under december har vi fått in 66 nya anmälningar och väldigt blandade önskemål. Det är normalt vår lågsäsong för anmälningar. Då har vi knappt hunnit lansera våra nya ämnen än.

I  höst kunde du prova nyheter som Dans, Bild, Teater, Film.. det var då det! Nu har dessa ämnen börjat producera undergrupper, så som Filmskådespeleri, 3D-slöjd med moderna 3D-skrivare, Animerad film, Babydans, DJ-kurs typ Summerburst-musik.

Filmskådespeleri
Här lär du dig drama och agera framför kameran. Linda Kroghsaether är skådis själv och tar dig med på en resa i dig själv och i andra roller du får gestalta. Ni filmas på riktigt, där Ronny Appel Hansson håller i linsen. ”Tagning 1! Börja!” *klapp*. Om du vill prova skådespeleri så söker du under Teater & Drama.

3D-slöjd
Nu är vi framme i framtiden på riktigt. En skrivare i 3-D, alltså.. du gör något i datorn och sedan kopplar den till en förunderlig apparat, så får du ut en bil? Ja, det är riktigt spännande att se hur det fungerar att skriva ut saker i 3D. En bil var kanske att överdriva en smula, men tekniken finns där. Du kan alltså skriva ut saker man normalt tillverkar på annat sätt. Här skrivs de ut genom att du gör en ritning i 3D dvs längd+höjd+bredd med kurvor och allt som ska vara med, och vips så har du den utskriven. Om du vill prova 3D-slöjd så söker du Slöjd. Det är Katarina Divander som har slöjd hos oss och där du kan prova denna teknik.

Animerad film
Finns nog fler tekniker för det. För länge sedan gjorde man rörlig tecknad film genom att teckna på papper och varje bild rörde sig en smula och när man sedan bläddrade bunten snabbt så blev figuren liksom levande. Principen i Stop Motion är densamma, men du fotar varje bild och ändrar bilden en smula varje gång så det ser ut som den rör sig när man sätter ihop alla bilder till en film. Animerad film är ett eget ämne under Bild och det är Katarina Divander som har det.

Babydans
Jo då, vi vet att babys inte kan dansa, men föräldrar kan och på så vis få sin baby att känna rytmik och en svävande känsla tillsammans med sin familjemedlem. Här har vi preparerat ett rum i lugn miljö för att tillsammans uppleva närhet och rörelse till musik för mycket små barn som 0-1 år. Ett bra sätt att bygga starka band till barnet som förälder eller annan släkting. Det är Jennifer Angbah Tisell och Maria Lindh Isefält som håller i kursen. Babydans hittar du under anmälan för dans.

DJ-kurs
Brukar ni kolla på Summerburst, den ditigala konserten som har öppnat dörrar för Swedish House Maffia och Avicii. Den tunga explosiva DJ-musiken har kommit för att stanna med sin mixning och lek med ljud och rytmer. Nu har vi utökat med DJ-mixning och ljudteknik. Det är ju helt fantastiskt vilka möjligheter som kan gömma sig här. Här har vi anlitat Emir Selimi som lärare. Vill du söka DJ så anmäler du dig till Musikproduktion under anmälan till musik. Du får skriva DJ-kurs under synpunkter, så lägger vi dig i rätt kö.

Det finns fler nyheter som är på gång. Screentryck t ex, men det är inte helt klart. Liksom textilslöjd som ännu är på planeringsstadiet på vilket sätt. Vi återkommer när vi har mer kött på benen för fler nyheter.

Så Gott Nytt År till dig från oss. Hoppas du gillar våra julklappar ovan! Adda oss på Instragram eller Facebooksgruppen Nyköpingskulturskola så hänger du med i svängarna när kulturskolan växer.

/Nyköpings kulturskola

Program till kvällens konsert ”Kulturskolan i decembertid”

Program till kvällens konsert för dig med QR-kod i mobilen. QR-kod kräver en läsare/skanner som hämtas till mobilen som en app från Appstore i din mobil. Sedan när den installerats kan man enkelt starta appen och rikta mobilen mot koden och bli direktkopplad till denna sida.

Det är mörkt i salongen, varför det underlättar att följa med i programmet i mobilen. QR-koden finns även som märke på pappersprogrammet, där du kommer till Kulturskolan och kan gå vidare till bloggen.

Välkommen till kulturskolans julkonsert ”Musik i decembertid”!

Konsert – ett stort och hårt arbete

Hej alla!

Ja nu är det full fart inför vår julkonsert som vi kallar ”Kulturskolan i decembertid”. I skrivande stund hör jag att några genrepar i sal 2. Vi har inget Apt idag för att vi i stället riggar. Det är idag, den första dagen på Culturum, som det börjar med planering på plats. När alla grejer är på plats, allt från slagverk till stolar, så ska det ljus- och ljudsättas. När man lånar en lokal så är den i princip tom. Det är ju inte så att Culturum har alla de instrument vi behöver. Inte ens mickar i den omfattning som behövs.

Dagen kommer alltså börja med hårt kroppsarbete när allt ska ut ur våra förråd och in i lastbilen/släpet.. sedan ska det upp med hissen på Culturum och in i lokalen. Det ska byggas golv (gradänger) för att få olika nivåer så alla syns. Det ska dras kablar för mickar, och då menar jag inte bara sångmickar, nej varje instrument har i princip en mick. Ljudet styrs sedan efter soundcheck av en ljudtekniker som sitter vid ett mixerbord. Lite samma är det med ljuset, som styrs från ett annat bord. Men det mesta är förprogrammerat.

Sedan blir det ett par rep på plats. Programordningen är framtagen mycket beroende på hur det fungerar både för örat och för rörelser på scenen. Man vill undvika t ex för många lugna låtar på rad och man vill undvika för mycket spring på scenen mellan akterna. Ibland har man i koreografi att öva in, dvs hur man ska gå och var man ska stå vid olika tillfällen.

Det är mycket jobb med en konsert. Det börjar flera månader innan konserten är. Elever tränar in olika nummer under lång tid för att känna sig säkra. Banden spelar ihop för att själva lyssna in sig tillsammans. Och innan det har lärarna i många fall gjort om musiken till en annan ljudklang för att t ex anpassa sig till en sångare som ligger högre eller lägre i sångklang än originalet.

Så när vi presenterar en konsert på 20 akter, är det jättemycket jobb bakom från start till framförande. Så när ni nu går på en konsert så vet att det inte bara är en grej man fixar på några dagar.. det är väldigt mycket hårt arbete bakom.

Varmt välkomna på torsdag kl 19 till Culturum. Vi ger dig en blandad konsert med julkänsla med barn från vår egen stad. Kanske är din grannes barn med och sjunger, eller din egen dotter/son kanske.  Ja det är verkligen kul att kunna bjuda Nyköping på sina egna förmågor, för det är verkligen duktiga elever vi har.

/Kulturskolan