Kemiska processer

I förskolans läroplan, Lpfö18, står det att barn ska ges förutsättningar att utveckla en förståelse för ”enkla kemiska processer”. Det låter avancerat, men är det verkligen det? Det står ju faktiskt att processerna ska vara ”enkla”. Men var hittar man dessa ”enkla kemiska processer” på förskolan, som barnen dessutom kan förstå? Vi kommer fram till att det måste vara vattnets olika former.

Här kommer lite fakta för er som glömt bort högstadiets kemi😅: Vattnets kemiska beteckning är H2O, två väteatomer och en syreatom. Alla grundämnen kan vara i fast, flytande eller gasform. Dessa tillstånd kallas för aggregationsformer. Det som bestämmer vilken form det ska ha är temperaturen. Vid olika temperaturer rör sig atomerna/molekylerna i ämnet olika fort. Ju varmare det är ju mer rör de på sig. Vattnets fasta form är is, men värmer du upp isen så smälter den och blir flytande vatten, värmer man vattnet ytterligare så bildas det vattenånga och då är vattnet i des gasform.

Bild: Pontus Wallstedt/Ugglans NO

När vi vuxna har dessa faktakunskaper med oss i bagaget, så är det lättare både upptäcka och förklara vad det är som händer när barnen målar i snön. Färgen beter sig nämligen inte lika när barnen målar ute i snö vid -10˚ som den gör när de målar i snö inne vid +20˚.

Barnen upptäcker direkt att man inte kan måla med penseln som vanligt ute, utan man måste ”dutta” med den. Färgen och vattnet i penseln fryser till små, små kulor. När vi däremot provar att droppa färgat vatten i snön inne så smälter snön direkt. Vi har lagt snön på växtpapper så att vattnet och färgen sugs upp av pappret och det blir en fin målning när pappret torkat. Övergången mellan vatten – is/snö – vatten verkar alla barnen förstå. Det har däremot varit svårare att förstå att röken som kommer ut ur munnen när det är kallt också är en form av vatten, men det kommer de med tiden också att lära sig. Lärandet är ju livslångt, man kan inte kunna allt vid 5-års ålder.

En kommentar till “Kemiska processer”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.