Återhämtning

Kajutans Grön Flaggtema för i år är ju ”Rörelse och Kroppen.

I höstas jobbade vi mest med rörelse, både sådan rörelse som satte igång kroppen, men också sådan rörelse som gjorde att kroppen kunde lugna ner sig och återhämta sig. Förutom fysisk aktivitet är det också mycket viktigt med möjligheter till lugn varje dag.

På Kajutan gillar barnen rörelse och dans. Som exempel på rörelsepass använder vi ibland Rörispaus från Friskis & Svettis. Det finns några olika pass, med både snabba och långsamma rörelser som vi varvar med. Sjuloopen är en favorit, och då särskilt när vi ska åka skridskor eller paddla. När vi paddlar paddlar vi ofta hem till barnens hemländer.

Genom att använda dessa rörispass har barnen utvecklat sin kroppsmedvetenhet och sin motorik. Det är ett mycket omtyckt inslag i barnens utbildning på förskolan.

Likväl som att öka aktiviteten i kroppen är det lika viktigt att lugna ner kroppen. Barnen vill ibland att vi lyssnar på en saga, då läser vi själva eller använder oss av appen Ugglo, som har ett rikt utbud av olika upplästa böcker. Då projicerar vi upp böckerna på väggen med hjälp av vår projektor.

Ugglo

Vår projektor använder vi oss även av vid avslappning. Då projicerar vi upp en film med avslappnade bilder och lugn musik. Det kan vara bilder på fiskar i ett hav, på regn, på snölandskap eller en solnedgång. Även detta är mycket uppskattat av barnen och vi märker tydligt att detta är viktigt för dem. Det skapar ett inre lugn som sprider sig i barngruppen.

Exempelbild från lugnande video med tillhörande musik.

Vi lyssnar på en saga om kroppen via appen Ugglo.
Avslappningsmusik och lugnande bilder i form av ett vattenfall.

Och med det säger vi lugna puckar och hej kollikok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.