Vallmon

 

Barr och Pinne

Den här veckan har vi fortsatt att titta på UR:s  programserie Barr och Pinne räddar världen.

Bildresultat för barr och pinne

Barr och Pinne räddar världen från farligt skräp och lär sig samtidigt om kompostering, kretslopp,allemansrätt, sopsortering och återvinning. Serien tar fasta på hjältedåd i vardagen. Barr och Pinne räddar papperskorgen från batterier, komposten från badbyxor och sjön från glasspapper. Allt under parollen ”Ta hand om miljön! Låt den va grön!”. De två hjältarna får hjälp av den virriga allvetaren Stickan för att få reda på vart skräpet egentligen ska och varför. Kontentan levereras i en sammanfattande dikt.

Skräpplockardagen

Äntligen var vår skräpplockardag här. Vi började dagen med att prata om skräp och återvinning innan vi gjorde oss redo med ryggsäck och skräppåsar för vårt uppdrag.

 

Under Håll Sverige Rents skräpplockardagar är barn med i ett positivt förändringsarbete och gör skillnad själva. Vi tror att den som plockat skräp undviker att skräpa ned i fortsättningen. Vi tror också att det är lättare att ta till sig globala miljöproblem om  vi själva är med och påverkar vår närmiljö.

Skräphäxan Hia Hia

När vi kom till återvinningsstationen bakom Copp Nära upptäckte barnen någon som betedde sig mycket konstigt. En häxa som kastade skräp överallt men inte i de gröna kärlen. Som tur var kunde barnen lära häxan hur man skulle sortera skräpet och var det skulle kastas.

Hmm, några barn tyckte att häxan hade lika röst som Hélène och liknade henne lite. Konstigt,  Hélène var ju tvungen att gå tillbaka till förskolan och ha möte på kontoret.

” Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp. Verksamheten ska hjälpa barnen att förstå hur vardagsliv och arbete kan utformas så att det bidrar till en bättre miljö både i nutid och i framtid.” Lpfö 98/ 16

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.