Underbar höstdag Blåklinten

Idag passade vi på att gå en promenad i det fina höstvädret. Vi plockade en massor av löv, både röda, orange och gula! Vi såg även en stor hund längs vägen och vinkade såklart till alla bilar som körde förbi oss. Men vi vinkade extra mycket till förskole bussen som körde förbi oss! Hoppas fjärilens förskola hade en bra dag i Tystberga!

Vi passade även på att svänga förbi lekparken inne i samhället, och då fick vi syn på den nya klätterställningen, kul med lite nytt! Men att gunga och åka rutschkana var lite roligare.

Höstpyssel på Vallmon

Det senaste veckorna har både pyssel och Halloween varit ett stort intresse hos barnen, och vi har därför ägnat oss mycket åt höstpyssel!

De har skapat bland annat egna pumpor och fladdermöss:

…och att göra en egen pumpa innebär mycket klipp och klistrande! Utmanande men roligt!

Klart!

Vi har jobbat mycket med sin tro på att klara att klippa, då många känner sig osäkra i just den biten av skapandet. Det har gett mycket goda resultat och barnen har känt sig stolta efteråt när de klarat att klippa själva, även om det kan vara lite trixigt ibland.

De färdiga verken blev till dekoration på fönster och hyllor, unika leksaker och verk att vara stolta över.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust och förmåga att leka och lära, samt utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga” – LPFÖ -98 s. 9

 

 

Lilla Gärdet i skolskogen

De senaste veckorna har vi på Lilla Gärdet gått upp till skolskogen flera gånger, både för att träffa kompisarna på Pil- och Mellangården och för att utforska skogen.

I skogen har vi bland annat lärt oss lite mer om djur och natur, jobbat vidare med vårat läsprojekt (Vallmon) och Läslyftet, och tränat balansen på balansbanan.

Kul, tycker barnen!

Vi hittade många spännande växter och djur

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter och djur[…].”  LPFÖ – 98, s. 9

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik och koordinationsförmåga […]” – LPFÖ – 98, s. 9

Vi kommer att fortsätta besöka Pilgården varje Fredag Oktober ut, en grupp i taget!

Ha en bra dag /Lilla Gärdet 🙂

 

 

Utedag Blåklinten

Utedag

Nu är hösten här och vad passar inte bättre än att ta in en massa löv och kottar och skapa något utav det! I måndags fick barnen i uppdrag att hitta just det. Vi gick till barnstigen för att se om det fanns något vi kunde plocka med oss där. Vi hittade en massa löv och kottar, men fick lära oss att vi måste vänta tills det blir lite kallare om vi vill ha röda och mer orangea löv.

När vi gått igenom trollstigen kommer man fram till bygdegården. Där fick vi se att några höll på att göra en ny skatepark, genast blev det mycket intressantare och roligare att tittat på! Att testa utegymmet som en lekplats funkade också. Barnen stod länge och tittade på traktorn och lastbilen som höll på att lyfta och flytta stora cementblock. Vi får gå tillbaka och plocka mer löv och kottar någon annan dag!

” Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation”  Lpfö 98/16

Blåklinten

Läslyftet

Under sommaren fick alla barn på Lilla Gärdet ett uppdrag! Uppdraget var att välja ut sin favoritbok och ta med den till förskolan efter sitt sommarlov. Många barn kom stolt till förskolan med sina favoritböcker, –kolla min bok!

Under förra veckan så började vi med att läsa vad sa pappa Åberg? som ett barn valt att ta med sig hit.

Vi satte oss tillsammans på våran samlingsmatta och läste boken. Några valde att ligga på våran stora mysiga madrass och lyssna, medans andra valde att sitta nära boken så att man verkligen såg bilderna.

När pappa Åberg, Alfons och Mila har varit och handlat så går inte allt som planerat… Något som ska ligga i frysen hamnar på fel plats och alfons upptäcker det när han hör ett konstigt ljud… Plupp,plupp, plupp

” Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklas sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv  Lpfö 98/16

Läslyftet Tystberga Förskola

Under Läsåret 2018-2019 kommer vi på Tystberga Förskola att arbeta med Läslyftet som är en kollegial kompetensutveckling via Skolverket. Läslyftets syfte är att utmana och stimulera barns språk- läs- och skrivutveckling samt ta tillvara deras intresse för texter, bilder och skriftspråk.

Läslyftet ger oss som förskole pedagoger möjlighet att fördjupa sina kunskaper om språk- läs- och skrivutveckling. I mötesgrupperna får vi även möjlighet att tillsammans med kollegor samtala kring forskning och undervisning. Inom varje modul utförs en undervisningsaktivitet vilket innebär att vi får möjlighet att prova nya arbetssätt i praktiken. I samtal med kollegorna ges vi genom Läslyftet möjlighet att utveckla ett gemensamt yrkesspråk. Vi kommer att arbeta med modulen Skapa och Kommunicera som vävs samman med vårt fokusområde Mångsidig kommunikation i möjligheternas förskola.

Till våran hjälp har vi även Ingela Nilsson förskolelärare ifrån Malmbryggshagens förskola, som handleder oss i Läslyftet!

Vallmons utevistelse i Uggleviksskogen 3 oktober 2018

Vi läste en bok om att ”Lyssna och kom överens” som en del av vårt läsprojekt.

Barnen lärde sig att enligt Lpfö 98: ”utveckla sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöka förstå andras perspektiv.”

Vi tränade vår balans på ett rep i skogen…

Lpfö 98 ”utveckla sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.”

 

Skolskogen – samarbete i sagoprojekt – Bockarna Bruse.

Vi sjöng hela sagan tillsammans, de fortsatte sedan själva…

Vi samarbetar Lilla gärdet och Pilgården i ”Läslyftet”.

Lpfö98:”utvecklar sinb skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.”

Skolskogen 20 september – Blåklinten och Vallmon

Vi hade en mysig utedag tillsammans och vi upplevde vad skogen kunde ge oss i form av klättring, förståelse för naturen och lugn och harmoni.

”Lpfö: barnen fick utveckla sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.”

Koordination…

Balans….

Motorik….

Naturupplevelse….