Nissen på Valen

Denna veckan har våran Nisse hittat på mycket bus. Nissen har haft toapapper på golvet, busat i våra extraklädeslådor, hoppat på toaletten, ätit pepparkakor mm.


En dag skulle Nissen bjuda sina nissekompisar på julgodis. Men godisen var frusen så Nissen ville ha hjälp att få fram godisen. Barnen kom på att de kunde hjälpa Nissen genom att hälla varmt vatten 💦 på isen så det skulle smälta. Efter lunch kunde barnen få fram godiset som vi sen la i en burk till Nissen och nissekompisarna.

En annan dag behövde Nissen hjälp att bygga ett torn. Nissen hade inget tålamod att bygga själv…

Här är ett av tornen

Trevlig fjärde advent önskar vi på Valen.

Delfinens vecka

En julig vecka med luciasång, fika med juice och pepparkaka. När kakan och sången var slut så började vi julpyssla.

Vi har varit på rättarvallen och lekt. Vi lekte en ny lek, hela havet stormar. Vi lekte de med två varianter. I den första lekvarianten tog vi bort backar och barnen som inte fick en back och sitta på åkte ut ur leken. I den andra varianten, åkte inga barn ut. Istället skulle alla barn sitta på backarna som fanns kvar. I slutet fanns det en back som tio barn skulle sitta på. Då gällde det att samarbete, hur skulle vi göra det. Barnen löste det genom att flera av barnen fick sitta i knä på varandra. Det blev mycket dans och många skratt. Vi avslutade förmiddagen med en fotbollsmatch.

Material för lärande lek.

På Korallen och Snäckan fortsätter vi att undersöka och utforska matematiska begrepp med hjälp av lite nytt material. Vi sorterar på olika sätt i våra grundfärger.

Vi bygger med kuberna efter ritningen på bilden. Vilken kub kommer efter den blå?
Med våra nya förstoringsglas ser kuberna plötsligt större ut.

Med olika tyger undersöker vi under och över. Var tog elefanten vägen?

Korallen och Snäckan önskar Er alla en fin och avkopplande Jul och ett Gott Nytt År.

Luciafirande på Valen

Idag har vi firat Lucia på Valen. Vi började med att sjunga Luciasånger tex Ute är mörk och kallt, Midnattråder, Blinka lilla 🌟…

Alla barn sjöng klart och tydligt och vi spelade in ljudet för att lägga upp här så ni skulle kunna lyssna… men tyvärr klarade vi inte av tekniken. Vi får prova fler gånger och återkommer med ljudinspelningen.

Därefter fikade vi med juice och pepparkakor.


Våran Nisse fick också en pepparkaka som han senare mumsade på och han lämnade några smulor i snön.


Sen erbjöd vi barnen olika pyssel och dans.


Efter Pizzan 🍕 som vi åt till lunch lyssnade vi på boken ”Modigast av alla” som handlar om en pojke som vill vara Lucia.

Uppdragskort och julig tipspromenad 🎅

Delfinen gruppen tog en promenad till skogen. I ryggsäcken hade vi packat äpplen 🍏 och våra uppdragskort. På korten finns en bild och ett uppdrag som barnen ska göra. Exempel på uppdrag är, ställ dig bakom något, sätt dig på en stock, kryp mellan en vuxens ben, hämta en pinne som är längre än dig, lägg tre kottar/pinnar i en hög och dubbelt så många i den andra högen, hämta en pinne lika lång som din hand, hämta en pinne dubbelt så lång som din hand. Uppdragen har fokus på språk och matematik.

Idag gick vi till baksidan och gick en tipspromenad med frågor om julen. Det var vår elev från barn och fritidsprogrammet som gör praktik hos oss som gjort tipspromenaden. Barnen gick tre och tre vilket skapade många samtal då vi skulle enas om ett svar. Vi fick fundera och använda oss av varandras kunskaper, sen var det dags att kryssa i rätt ruta….