Capella återvinner papper!

På Capella fortsätter vi jobba med papprets kretslopp. För att få en ökad förståelse för papper och återvinning provade vi idag att göra egen pappersmassa.

Vi blandar rivna tidningar i ljummet vatten. Sen…. blanda, blanda, blanda!
Många händer hjälps åt!
Nu ska pappersmassan plattas ut och torkas!

Förskolan skapa förutsättningar för varje barn att utveckla förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling, (Lpfö 18)

Plejadernytt

Inne i vårat förråd hade vi sådan tur att vi hittade magisk lera som är jättehärlig att jobba med. Så den tog vi fram och introducerade .

Vi har även börjat göra lite upptäckter som att lyssna hur rösten låter när man har hörselkåpor på , och barnen testade även hur det låter med kåporna på samtidigt som man låter i en pappersrulle…….

Att få inspektera skrivaren och se hur papper kommer ut är ett väldigt underskattat nöje även.

På aldebaran har vi vid börjat återkoppla och startat igen med projektet långa farbrorn och lilla Anna. Barnen visar stort engagemang och nyfikenhet av bläckfisken och vatten och fiskar, likaså former och färger. Som en uppföljning av första undervisningstillfället då vi såg vad barnen intresserade sig för överraskades barnen med att bläckfisken flyttat in i ett skåp på modulen. Vi lyfte på hatten som långa farbrorn lagt dit och upptäckte att där låg bläckfiskens alla olika hattar , barnen uttryckte alla färger och med förtjusning hjälptes vi åt med att sätta upp hattarna i skåpet hos bläckfisken.

De som kände sig manade sedan ritade och klippte ut fiskar som vi tillsammans kan sätta upp sedan. Detta är jättespännande att få se vilka utmaningar både vi pedagoger och barnen kan tänkas utforska framöver.

V. 3 Robotkul och dans kring granen!

Äntligen är vårterminen igång! Det är så roligt att träffas igen och nu ser vi framemot en ny rolig och intressant termin. Här kommer några axplock från vår innehållsrika vecka.

På Andromeda har vi börjat utforska enkel programmering med hjälp av robotmusen ”Bee-bot”. Vi har börjat göra olika programmeringsövningar, där vi bland annat kodar robotmusen att röra sig i olika ritningar och få den att gå från en plats till en annan.

Det är mycket tänkande och problemlösning innan vi får robotmusen att göra som vi vill. Det är bra att ha kompisar nära, så vi kan klura tillsammans.

Vi använder kaplastavar och bygger en bana.

Den här veckan sa vi ”tack och hej jul” med julgransplundring. Vi dansade så det stod härliga till både inomhus och utomhus.

”Här är karusellen som ska gå till kvällen”
”Så här gör bagaren var han står…… ”

Vi har pratat om papprets kretslopp och varför det är så viktigt att ritpapper som vi använder målas mycket på och varför papper och tidningar inte ska slängas.

Välkommen 2020

Nu har vi startat upp en ny termin och ett nytt år här på Plejaderna. Hoppas alla fått lite skön ledighet och vilat upp sig.

Barns inflytande på Plejaderna

Imorse samlade vi ihop en liten grupp barn och pratade om vad vi skulle ändra i rummet där hemvrå sakerna finns. Barnen hade lite egna tankar om ”gula tallrikar” och myshörna.

Vi googlade på inspirationsbilder för lärmiljöer och skrev ut dessa som barnen tyckte om.

Vi samlade ihop bilderna till 3 olika lärmiljöer, djur/natur, myshörnor och bilrum/ stad.

Vid fruktstunden fick barnen varsin kapla stav för att sedan var och en få göra sin röst på vilken miljö man tyckte om. Bilrummet vann flest röster . Tillsammans började vi packa och flytta ut för att sedan flytta in bildmaterial. Vilka fantastiska barn vi har!

Så nu börjar nya projekt \ miljöer till nystart på nya året.

Förskolans värdegrund och uppdrag

Utbildningen ska genomföras i demokratiska former och lägga grunden till ett växande intresse och ansvar hos barnen för att aktivt delta i samhället och för en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig.” LPFÖ 18