Barnen presenterar stolt Filurens nya restaurang. Vi har förflyttat våra matbord till ett och samma rum som vi valt att kalla för ”restaurangen”. Här kommer vi tillsammans dela smakupplevelser, samtala kring olika matkulturer och våga prova nya råvaror och maträtter tillsammans.
För oss är det viktigt att vi ger barnen möjligheter att tillägna sig kunskaper kring var mat kommer ifrån, matsvinn, hållbar utveckling och olika kulturer.

Vi kommer att ha en matvärd varje vecka som dukar, presenterar maten samt håller ställningen i restaurangen om något behöver fyllas på eller liknande.
Barnen har fått berätta för oss pedagoger vad det finns för olika typer av mat. Här kan ni se barnens erfarenheter och kopplingar till både vegetariska maträtter men också vilka maträtter som hör till kött/fisk/fågel.
Här visas några maträtter barnen själva ätit vid ett flertal tillfällen i sina liv. Men var kommer maten ursprungligen ifrån? Och hur har den kommit till Sverige?
”utbildningen ska ta tillvara barnens egna erfarenheter, behov och det de visar intresse för…men barnen ska också kontinuerligt utmanas vidare från läroplanen genom att inspireras till nya upptäckter och kunskaper” (Lpfö18).