För allas lika värde och rättigheter

På söndag den 21 mars äger Internationella Downs syndromdagen rum i hela världen sedan FN utlyst just detta datum till Världsdagen för Downs syndrom. För att hylla olikheter och slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter kommer vi på Släbro förskola att delta i evenemanget Rocka sockorna. Detta för att vi vill värna om allas lika värde och rättigheter och att barnen på förskolan tidigt ska få erfarenheter och lärdomar om att OLIKA ÄR BRA!

Men då Rocka sockorna äger rum på söndag övar vi under veckan med avslutning på fredag så att vi har värmt upp inför söndagen.

År 2014 initierade Svenska Downföreningen kampanjen Rocka sockorna med inspiration från USA. Året därpå spreds kampanjen på sociala medier och alla ville rocka sockorna. Men varför rockar vi sockorna just den 21 mars? Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21.

Att det blev just rocka sockor, beror på att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi ”rockar våra kromosomer”. Mer information om Downs syndrom och Rocka sockorna hittar du på Rocka sockorna – SvDf (svenskadownforeningen.se)

Att rocka sockorna är enkelt! Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Så rocka sockorna du med! #rockasockorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.