Veckan på Villekulla

Mycket prat om hur vi ska tvätta våra händer, så här blev det ett test med handskar och svart färg. Kunde vi ”tvätta” händerna så handskarna blev svarta?
Våren har kommit så vad passar perfekt att göra då? Jo, utflykter till skogen och i vår närmiljö för att leta vårtecken.
En annan sak som tillhör våren är att plantera. Här kollar vi på våra tomatplantor som barnen sått.
Vårtecken ute, vårtecken inne..
Vi täljer och sågar pinnar som vi har tagit från skogen. Detta tycker vi är superkul!
Lite uppfräschning av miljöerna utomhus

Veckan på Villekulla

Veckan på Villekulla har innehållit så många roliga stunder tillsammans. Vilken härlig grupp vi har 😁
Vi har fortsatt med vårt tema Labyrint och förra veckan började vi göra Mutter och här ser ni resultatet. Muttern är ju expert på att prutta så det blir många härliga skratt när barnen går in i Muttern och han
börjar prutta.
I Labyrint temat kan man få in så mycket och här kan ni se exempel på programmeringskunskaper hos barnen. Man kan programmera med varandra eller använda vår bee-bot. Det är en liten maskin som man trycker på olika knappar för att sen få den att gå.
Annat som intresserar barnen nu är att bygga, här ser ni en djurpark.
Nu när kylan har kommit så passar det bra att få värma sig vid en liten brasa. Här hjälps vi åt att klyva till småbitar för att kunna tända lättare.
”Åh vad det luktar gott”.
”Jag brukar grilla korv”
”Elden är så varm”
”Röken gör ont i ögonen”
”Varför bli veden vit?”
”När kommer det där röda?”

Vilka mysiga stunder man har när man kan samlas runt en lägereld. Vilka reflektioner man får tillsammans samtidigt som man får uppleva med alla sinnen.

Projekt på Lönneberga

Barnen berättar:

” Skrivdansen, runda och åtta
Först dansar vi och sen ritar vi runda och åtta”
”Vi har målat, vi gjorde det med Alma. Tog vi fram färger, lite svart och lite grönt och lite gult , vi också klistrade ögona och glitter. ”
”Det var den som den gröna roboten åkte på en grön anka, kolla vad knasig hjärtat är”.
”Sommarskuggan, hon bara springde in i glitter.”
” måla en tjej och en till tjej och en gubbe och ett hus, sen är det sol.”
”Det är mitt hus”
”Jag har gjort mitt hus och sen, jag har tusen leksaker i mitt hus”
”Man kan inte åka förbi alla planeter” 🪐 bara om man har en uppdaterad raket” 🚀

Matematik på Oppånergården

Vi har byggt en affär inne på förskolan. Här kan vi leka matematik!

På översta hyllan ligger alla varor som kostar 1 krona, på andra hyllan ligger varor som kostar 3 kronor och på nedersta hyllar varor som kostar 5 kronor.
Vi använder pengarna när vi äter frukt också, då kan vi kan vi leka fruktaffär. Då kostar en halv frukt 2 kr och en fjärdedels frukt 1 krona.

Vi beslutade att vad vår affär ska heta tillsammans, genom att rösta med hjälp av kapplastavar. Barnen hade många förslag och till sist blev det Lönnebergaaffären som fick flest röster.

Affärsleken är ett projekt som vi arbetar vidare med på många olika sätt.

Vårt tema Labyrint

Barnen började redan i höstas visa intresse för Labyrint och alla robotar som finns med i programmet. Direkt efter julledigheten så märkte vi att det fanns kvar så nu tänkte vi fördjupa oss lite mer i det.

Först ut är Muttern 😁

Vad vet vi om Muttern? 
För att ta reda på det så passar det bra att göra en mindmap för att påvisa hur man kan samla information på ett tydligt sätt och samtidigt få in skriftspråket. Alla bidrog med kunskap som skrevs ner på pappret.

För att få in fler upplevelser med kroppen började vi skapa Muttern och denna gång använde vi lera. Vilka kreationer det blev!!

Vi hittade även aluminiumfolie som limmades på kartong för nu ska det bli en stoooor Mutter. Kanske vi själva kan ta på oss dräkten? Vi får väl se vart det leder oss.

Papier-maché blev lite mer kletigt men ändå härligt kladdigt för händerna.  

Från vår mindmap och från den information vi har tagit reda på fick vi koll på att Muttern var 160 cm lång och då kom ju naturligtvis frågan hur långa vi är. Här har mätt oss och på pappret kan vi se hur långa vi är och jämföra oss med varandra.

När Hjärtgruppen var på utflykt upptäcktes dem en Labyrintbana som hade massor med hinder som dem var tvungna att klara för att slippa slimet.