Junibacken hälsar på Pantomen

I samband med Skräpplockardagarna har vi på Junibacken pratat om sopsamlarmonstren som hjälper oss att sopsortera och återvinna vårt skräp. På förskolan hade vi samlat på oss många burkar och flaskor. Men vilket sopsamlarmonster samlade på dem? Det visste inte barnen så vi fick lära känna ett nytt sopsamlarmonster – PANTOMEN.

Vi fick gå en promenad till vår lokala handlare och där bodde Pantomen i en maskin. Konstigt! Men det satt en bild på Pantomen där så vi kände igen Pantomen.

Det var väldigt spännande och lite klurigt att stoppa in botten på flaskorna och burkarna först. Men det var väldigt roligt och vi fick pengar.

På vår väg tillbaka till förskolan såg vi mer skräp som vi behövde ta hand om!

”Skräp! Titta skräp!” ropar barnen och pekar.

På eftermiddagen tog vi hand om återvinningen på förskolan. Det har blivit viktigt att delta när det är vår tur att gå med återvinningen och hälsa sopsamlarmonstren.

”Jag med. Jag följa med! Junibackens tur. Nu vi! Vi gå med återvinningen. Hälsa på monstren!”

Idag hade vi massor till Pappis, Plastis och Weimer.

#skräpplockardagarna #hållsverigerent#hållbarhetpåschemsat

Skelettet

På bullerbyn har vi nu hamnat på skelettet. Vi såg en film från kropp och kanin om skelettet och musklerna och sedan lyssnade vi på den härliga låten 206 ben i min kropp från rumporkestern https://youtu.be/5iImwZIfuqY

Några av barnen fick också testa om vi kunde se vårt skelett med hjälp av en ficklampa men tyvärr fungerade det inte för oss – kanske vi behöver en bättre ficklampa?
Om ni vill testa hemma så ska man gå in i ett mörkt rum och lysa med en ficklampa eller annan stark lampa under handen och på så sätt kunna se skelettet – LYCKA TILL

Födelsedagsfirande

På Katthult har vi firat två kompisar som har fyllt år. Då sjunger vi och födelsedagsbarnet får blåsa ut ljusen på tåget, så många ljus som man fyller år (vi räknar ljusen tillsammans) och sedan får man äta lunchen på en guldtallrik. Man får även en bild med sig att ta hem från dagen. När det var utflyktsdag så gick vi till båtlekparken.

Vi utvecklar våra lärmiljöer på Junibacken

Vi har observerat att barnen på Junibacken tycker mycket om att leka i lilla köket på Katthult. Därför har vi fått köpa in ett litet kök även till oss. Idag fick vi ytterligare ett paket. Vi öppnade tillsammans… vad var det?

”En stekpanna, kastrull, en sked och en sån.”

Det blev en väldig aktivitet och lek vid vårt kök. Det lagades mat och övades turtagning för att få prova de nya kökssakerna. Det serverades alla möjliga olika kulinariska läckerheter.

För barnen som var på uppevilan blev det också introduktion av nya material. Vi har köpt in massagebollar eftersom barngruppen gillar massage.

Plantera

Våren är här och det är hög tid att plantera. Barnen skapade egna krukor från mjölkkartonger och övade skriva sitt namn. Vi diskuterade att man behöver fyra saker för att odla grönsaker. Jord och frön och vatten och solen är nödvändiga för att plantorna ska växa.


Jord fylldes i krukorna sedan en tomatskiva som gömdes under jorden.
Lite vatten och sedan behöver vi vänta till solen lurar fram livet från fröna.

Efter några soliga dagar ser vi att tomaten växer fram. Nu ska vi lära oss att ta hand om växten och kommer att diskutera vidare om blomman och frukten.

Skräpplockning

Junibacken på skräpplockaruppdrag

Under vår upptäcktsfärd idag gick vi till änderna. Med oss hade vi en överraskning. Vi hade hittat solrosfrön i skåpet på förskolan som precis gått ut i datum och istället för att kasta dem gav vi dem till våra kompisar änderna. Hållbart och mindre matsvinn. Solrosfröna la vi i en skål och kunde kasta ut till änderna. Åh vad de blev glada!

När vi gick vidare hittade vi blå blommor. Vilken babblare har vi som är blå?

”Doddo”

Doddo fick komma upp ur ryggsäcken och titta på blommorna.

Då ville de andra babblarna också komma upp ur ryggsäcken. Vid Doddos blommor fanns ett spännande berg som vi provade att klättra i tillsammans med babblarna.

När vi kommit ner la sig babblarna Diddi och Bibbi i gräset. Då kom ett av barnen med Bobbo och Babba.

”Babba och Bobbo ligga bredvid.”

Vi hittade skräp i gräset. Men…..det var inget skräp. Det var ju ett löv! Knasigt! Vi hittade inte så mycket skräp idag. Kanske är det fler barn som är på Skräpplockaruppdrag?

På vår väg tillbaka såg vi en fin soptunna. Det var fina färger och vad var det mer på?

”Äpple, päron och läsk.”

Undra om vi också skulle kunna rita en sån fin soptunna?

#skräppplockardagarna #hållsverigerent #hållbarhetpåschemat 

Vi bygger ett skelett

Katthult gick ut i skogen och byggde ett skelett precis som vi sett att Bamse och hans vänner gjorde. Vi ville prova att göra ett likadant utav pinnar och kottar. Vi blev nöjda med hur det blev. När vi arbetade med skelettet så var det snö på marken så då var det svårt att hitta pinnar och kottar, men nu gick det bra. Sedan lekte vi i skogen. ”Titta vi har byggt en gungbräda!” sa två barn. De hade lagt en stor gren över en stubbe och visst blev det en gungbräda. Några andra barn hittade en koja som de lekte i. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära (Lpfö18).

Sopsamlarmonster på Junibacken

Den här veckan börjar SKRÄPPLOCKARDAGARNA. Tillsammans med Håll Sverige Rent hjälper vi till att plocka upp skräp i våran närmiljö för att bidra till en renare natur.

Vi har märkt ett stort intresse hos barnen kring sopsamlarmonstren som de mött när vi går med återvinningen. Utifrån barnens intresse fick de idag välja och rita Pappis, Plastis, Kompostina eller Flamman. Känner ni igen dem?

Det blev många fina sopsamlarmonster i olika färger.

Imorgon ska vi gångtunnel och plocka skräp. #skräppplockardagarna #hållsverigerent #hållbarhetpåschemat 

Nya leksaker på förskolegården

Till barnens stora glädje kom det nya leksaker till vår förskolegård idag på eftermiddagen. En traktor, en racerbil och ett flygplan kom med en stor lastbil.

Det blev full aktivitet runt våra nya fordon. Vi övade turtagning och att prata med varandra och vara bra kompis. Vi begav oss ut på många spännande resor. Trevlig helg!