På spaning efter småkryp

De senaste veckorna har barnen visat ett stort intresse för småkryp; myror, spindlar, skalbaggar, larver, maskar, sniglar. Ja allt som kryper och rör sig är spännande och inbland lite läskigt. Utifrån detta intresset har vi planerat dagarna och erbjudit olika aktiviteter där syftet varit att göra och lära oss spännande saker tillsammans, samarbeta, skapa, leka och kommunicera.

Här följer ett bildkollage på några av de senaste dagarnas aktiviteter på Linden.

Ugglorna på utflykt. Vid vid mystubbe hade myrorna vaknat och det var full aktivitet.


Vi planerar att fortsätta jobba med småkryp i olika former. Det kommer bli en spännande resa tillsammans med barnen.

Måndagsträning på Månstrålen💪🏻

Vi har av en vårdnadshavare på en annan avdelning fått tipset om #generationpep. En sida med bra tips på saker vi kan göra tillsammans för att få in mer rörelse. Idag var första gången som vi provade, idag blev det Tabata. Man gör övningen ca 20 sekunder vila i 10 och sen övningen igen.Vi tror att de flesta barnen tyckte det var roligt, någon sa direkt när aktiviteten presenterades att den inte ville, den skulle till gymet på tisdag. Vi pedagoger konstaterade att det var nyttigt för oss

http://www.generationpep.se


– Det är ju som att vara på lekland!

Lite blandat från Månstrålen

På vår stängningsdag blev vi pedagoger inspirerade av hur en förskola hade målade pinnar, kottar målade stenar m.m som barnen la mandalas* med utomhus.

Så i tvärgrupper går vi på jakt efter dessa saker. Men trots att vi såg granar idag, såg vi inga kottar… Men vi hittade en stor grop i skogen:

– Det är ju som att vara på leksand sa ett av barnen som var med. De hoppade, rullade, sprang nedför gropen. De kastade löv och hade så roligt!

Sen fortsatte vår jakt… Vi hittade mest pinnar. Vi letade också efter skräp då vi är med i #skräpplockarveckorna. Dagens konstigaste skräp var en bläckpenna och läppglans.

För att det ska bli lättare för barnen på Månstrålen att se vilka barn som kommit, och lite vad som ska hända idag har vi satt upp bilder på oss och tydliggörande dagsbilder:
Tanken är att barnen ska kunna se på ett ungefär vad som ska hända. Vid frukten talar vi om hur grupperna ser ut.

Ett tips! Vi gjorde näring till det vi planterat till hjälp för det som inte vuxit så mycket. Barnen tyckte det var lite konstigt att vi stoppade bananskal i vatten. Men senare sa någon att det blivit mycket brunt i vattnet!

Jag ser det snöar…

Idag när ena gruppen på Björken hade sin utflyktsdag så snöade det! Då började vi fundera på vad myrorna gör när det snöar så vi gick till myrornas stubbe och tittade.

Det var inga myror där! Barnen hade många tankar, myrorna var borta, kanske hade de gått hem? Någon trodde att de inte tyckte om när det regnade och snöade. Vi pratade om att det var nog för kallt för mororna och att de var inne i sin stubbe, i sitt hem.

Lilla huset och Månstrålen är med och skapar betongkonst

Dessa plattor tillsammans med våra och andra gruppers plattor kommer att placeras vid hamnen lite senare.
Vi hann med att begrava en råtta också….

Barnen fick välja olika saker att lägga i sina plattor, så när ni går och tittar sen kommer barnet känna igen sin platta.
Konstnären Bereket Negasi är den som lät barnen att få blanda ihop och känna på betongen. Och handledde barnen och pedagogerna.

#barnkulturcentrum #skapande förskola #0ppebygårdsförskola

Linden på cykelutflykter

Båda igår och idag har vi varit på utflykt med våra elcyklar. Igår var vi i lekparken i Krikonbacken. Där utmanade vi vår motorik genom att klättra, gå balansgång, springa och hoppa. I båten lekte vi att vi blev omringade och jagade av hajar.

Idag cyklade vi till Frisksportartorpet. Vi hade skogsbingo, lekte i brandbilen och den stora sandhög som fanns där. Blöta, sandiga men glada och nöjda återvände vi sedan till förskolan.

Av blöta ärtor och tandpetare kan det bli träningsredskap till myrorna!

En gunga

Myrorna testade genast sina träningsredskap!

Vi pedagoger tyckte det var fint att höra barnens tankar att myrorna skulle få möjlighet att träna. Om några dagar ska vi gå dit igen för att se om redskapen är kvar.

Kanske vill eldlusen också träna lite?

Glad påsk önskar Månstrålen och Lilla huset!

Idag hade vi en påskfest med försvunna ägg, fruktfat, frågor, såpbubblor m.m. Barne hade innan festen gjort sina ansiktsmasker.

Vi fick massa god frukt som tack!
Vårskriket! Vi hoppas att ni hör det ( jag som bloggar kan inte höra det) Om inte så kan jag säga att det hördes ända till Oxelösund, vi ringde dit för att kontrollera om de hörde oss!