Reflektionsforum – Hållbar utveckling i förskolan

Under hösten har vi samlat alla kommunens förskole pedagoger på Nybygget för reflektion kring – Vad är Hållbar utveckling och hur integrerar vi det i våra verksamheter?

Pedagogerna hade som uppgift att ta med sig en artefakt eller bild som symboliserar hållbar utveckling för dem. De har bl.a delgett varandra sina tankar, ställt nyfikna frågor och tagit ställning till hur deras inställning till hållbar utveckling sätter spår i arbetet i barngrupp. 

Vi startade hösten med en föreläsning av Ingrid Engdahl där hon bl.a. lyfte de Globala målen och hur vi kan inkludera dem i undervisningen för ett livslångt lärande. På caféerna har vi under våra diskussioner blivit än mer medvetna om vad vi faktiskt gör, hur vi tar till vara på barnens empati och nyfikenhet för att skapa en hållbar miljö och ett medvetet förhållningssätt.  Hur uppmuntrat vi barnen för att utveckla en positiv framtidstro? Vilka kompetenser och kunskaper behöver barnen ha för ett livslångt lärande? Vilka yrken kommer att finnas? Så många spännande och intressanta frågor som vi inte alltid kan veta svaren på. En av våra viktigaste uppgifter är att lyhört lyssna på, ta till vara på och följa upp barnens tankar och funderingar.

Vad är viktigast att kunna om man vill bli sopåkare? Att hitta vägen, förstås! Om man vill bli en röd Nilja för att kunna rädda elefanterna, hur gör man då? Om man är två som ska kissa, varför spolar den första personen då? …. och så många andra kloka tankar som omger oss hela dagarna.

Vi kan bara konstatera att – ”Vi ärver inte jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn”. De barn som vi möter varje dag!

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Reflektionsforum – Hållbar utveckling i förskolan”

  1. Jag blir så glad när jag idag tittade in på Nybyggets blogg och tar del av allt ni gjort under hösten. Har samlat på mig några kassar med tyger, garner mm och vill gärna att det kommer till glädje bland barnen. Jag har ändå kvar vad jag behöver. Ser att Nybygget numera är på Träffen. Ringer och kollar att ni finns där innan jag åker.
    En ständig återbrukare som jag gläds i mitt hjärta över det arbete ni gör för alla våra barn.
    Instämmer helhjärtat i att vi lånar jorden av våra barn och barnbarn…

    1. Hej Hild! Tack för ditt inlägg! Du är så välkommen att lämna material men kom till vår lokal på gamla brandstationen. Vi var tillfälligt på Träffen då vi hade studiedagar där för förskole pedagogerna.Välkommen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.