Nybygget levlar upp

I den nya rev. läroplanen blir det ett allt större fokus på digital teknik. Vi vill utmana både oss själva, barn och pedagoger att använda digitala redskap i kombination med återbruksmaterial. Några exempel är att bygga en programmeringsbana till Blue Bot, att undersöka naturmaterial med Microägg, spela in film med Lärplattan i t.ex. Imotion och att skapa ett instrument med Maket Makey.

Vi utvecklingspedagoger söker en ny kollega!

Till hösten behöver vi utvecklingspedagoger en ny kollega, då en av oss kommer att gå ner i tid och byta tjänst inom kommunen.

Det är en härligt utmanande och utvecklande tjänst, där du möter all personal i kommunens förskolor i ett eller annat forum. Du är bl.a. med och driver det pedagogiska utvecklingsarbetet i form av uppdrag från förskolechefer och pedagoger, planerar och genomför våra workshop dagar som är uppstarten varje höst och är med och utformar och leder det kollegiala lärandet i ett flertal nätverk.

I tjänsten ingår att utveckla och uppdatera Nybygget så att det förblir en kreativ och inspirerande mötesplats med fokus på hållbar utveckling och entreprenöriellt lärande. Då det bli ett allt större fokus på digital teknik i alla former och i kombination med analoga material och aktiviteter är det en fördel om du är nyfiken på och intresserad av att bidra till det utvecklingsarbetet.

Se Lediga jobb 

Vi ses!

Fartfylld avslutning på Skräpplockarveckan

Under vecka 17 har förskolor, skolor och föreningar m.fl. plockat skräp i Nyköpings kommun. En suverän insats men … i den bästa av världar skulle det inte finnas något skräp alls att plocka upp!

Fredag den 27/4 hade vi avslutning på torget. Det kom många förskolebarn och pedagogerna från alla håll och kanter , de kom till fots, med ”elcykelbuss”, kollektivtrafiken och i Förskolebussen. Som final på veckan uppträder Vattenmannen och Speed  En bejublad föreställning med dans, sång och många kloka tankar om att vi behöver vara rädda om vatten och hav. Tekniska divisionen hade fixat nypoppade popcorn vilket verkligen uppskattades av barnen.

Vi på Nybygget erbjöd en workshop – Skapa en invånare i Nyköpings ån. Där byggdes bl.a. en ödla som gärna blev kliad på magen, ett hus med innevånare och mycket mer.

Ett alltid lika välbesökt attraktion på våra avslutningar är frontlastaren från Tekniska, där är det alltid risk för kö. Och frågan är – hur många barn får det plats i en lastskopa? Till slut – har man plockat skräp i en hel vecka då får man ta en välbehövlig paus och bara ta in allt som händer på lite avstånd!

Hållbar utveckling på stadshuset

Passa på att besöka stadshuset!

Under två veckor visar förskolebarnen upp sitt arbete med hållbar utveckling. Entrén är är fylld med kreativitet och skaparglädje. Pedagogerna har fångat barnens kloka tankar och reflektioner och barnen har fått uttrycka sig på så många olika sätt. Det blir så tydligt att det är här, i förskolan. som vi lägger en så betydelsefull grund inför framtiden, det livslånga lärandet!

Inspirationskällorna är bl.a Klimatråttan https://www.klimatrattan.com/ , Sopsorterar-monstren ,trädtroll m.m. Då barnen tycker om att vara ute i naturen  finns det ett tydligt budskap om att vi måste vara rädda om skog, djur och havet!

Barnen har byggt hus till Klimatråttan och alla Sopsorterar monster, de har skapat troll och Sopsorterar monster i lera, återbruksmaterial och de har ritat, målat och skrivit.

Hållbar utveckling i en digital värld, vad innebär det i förskolan? Källkritik, vad är det vi ser på internet, vad är sant och vad kan du vara med och skapa? Hur ska vi förhålla oss till internet och integritet? Kom och ta del av digital teknik i form av programmering skapad med återbruksmaterial och spännande QR koder.

Utställningen är öppen fram t.o.m fredag 27/4, då det även är avslutning på Skräpplockar veckan. https://nykoping.se/Bo-bygga-och-miljo/Miljo-halsa-och-livsmedel/Skrapplockardagarna-2018/ Vi vill uppmuntra dig att göra förskolorna sällskap och plocka skräp nästa vecka … för en hållbarare framtid.

Plocka inte bara skräp – Lägg allt skräp i soptunnorna istället för att  slänga det på marken! 

Flytt till torpet

Barn och pedagoger från Kompassens förskola kom till oss och hämtade material för att inreda och skapa lärande miljöer till deras lilla torp. Vilken otrolig förmån att ha ett litet torp precis utanför förskolegården och som barnen dessutom får som sitt!

Det var 8 barn och två pedagoger hos oss och frossade i allt från gamla kastruller till byggmaterial. Det som var mest intressant var alla små, små saker som skulle få förgylla miljön i torpet. Barnen berättar att för länge sedan bodde det en mamma och hennes 7 barn i stugan. Det finns ett kök och ett litet rum, så barnen funderar på – Var sov alla barnen? Tänk så många nyfikna frågor och mycket historik och spännande berättelser som ett litet torp kan bidra med!

 

Lämna gärna material till förskolan!

Nu har vi åter igen öppnat upp vår container ute på  Björshult, kommunens återvinningscentral.

Vi är tacksamma för alla bidrag som ni lämnat där och ser fram emot att ta emot flera skatter. Se bifogad länk för närmare information om vilket kreativt material som vi behöver våra förskolor.

1.Nybygget-2018 – 50×70

TACK för ditt bidrag till en utforskande och kreativ förskoleverksamhet!

Ett sinneslabb växer fram.

 I februari påbörjade vi en större förändring på Nybygget. På den ytan där vi tidigare inspirerat till upptäckande och utforskande av naturmaterial i olika former började ett sinneslabb ta form. Det började med två välfyllda lådor från Hands-On Sience.

Vi tog med spänning emot den första barngruppen som fick utforska och upptäcka den nya miljön och materialet …. så många färger och former ur olika perspektiv!

Stor förundran över hur stort kan bli smått, hur gult kan bli grönt, hur mycket en magnet kan lyfta och hur en spegelform kan förändra din spegelbild … och mycket annat.

Det är tillsammans med barnen som materialet blir magiskt och oförutsägbart! Att få ta ett steg tillbaka, sitta ner och bara vara NYFIKEN och förundras!

– Vi vill bygga en bil!

Gammal inspiration får nytt liv! Vid ett tillfälle fick barnen syn på en bild med bilar skapade av fruktlådor. De blev genast inspirerade att bygga egna bilar.

Barnen letade runt på Nybygget efter funktionellt byggmaterial. Gamla barnvagnshjul var det första valet, men det fanns ju inte tillräckligt många! Vad mer finns det som är runt och som kan bli hjul?

När barngruppen gick tillbaka till förskolan hade de med sig burklock, rör, vinylskivor, korkar, olika metallföremål m.m som de kunde använda till hjul, rattar, billyktor, startknappar och mycket mer.

Visst blir man lite nyfiken på om vi har inspirerat dem till ett framtida yrke som bildesigners! Och vilka bilar kommer de då, i så fall, att tillverka?

Utelek inomhus

Det har inte hänt något här på bloggen på länge men på Nybygget har vi påbörjat ett pedagogisk ansiktslyftning. Det rum som stod först på listan var vårt Uterum -där vi tidigare ville inspirera med naturmaterial att ta in på förskolan. Vårt nya fokus är att inspirera till rollek utomhus, d.v.s material som barnen kan ta ut för att leka ute. Mycket av materialet har vi fått från vår container på Björshult, där privatpersoner skänkt allt från kastruller till små prydnadsföremål. Vi är så tacksamma för alla som bidrar till att vi kan utveckla ett hållbart förhållningssätt i våra förskolor!

 

Den första barngruppen som kom på besök, utforskade det ”nya” rummet från det ena hörnet till det andra! Det är SÅ spännande att ta del av hur de rum du iordningställer tas emot av  barnen.  Barnen fastnade för lådan med dinosaurie världen, de stannade till vid alla hyllorna och undersökte de föremål som fanns där och till slut startade de en restaurang i en del av rummet. Olika material blandades och de lagade fisksoppa med stark sås, spagetti med russin och mycket annat.