Vi Rockar Sockorna

Idag Rockar vi Sockorna här på förskolan för allas lika värde.

Idag på världsdagen för Downs syndrom får de barn och vuxna som vill ha olika strumpor på sig. Det får vi ha alla andra dagar också. Men varför Rockar vi då sockorna och pratar om det just idag?

Det gör vi för att uppmärksamma att vi alla är olika med olika styrkor, utseende och förutsättningar. Genom att ta på oss olika strumpor hyllar vi olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Tillsammans kan vi förändra människors attityd och se till att alla är välkomna i vårt samhälle.

På de olika avdelningarna har vi uppmärksammat det på olika sätt – men tillsammans uppmärksammade vi det med gemensam sångsamling för hela förskolan. Vi började samlingen med att lyssna på Max vinnande bidrag i Rocka Sockorna-tävlingen.

Sedan sjöng vi tillsammans och rockade.

På Lastbilen har det erbjudits att rita olika strumpor. Det blev en mångfald med olika härliga strumpor. Precis som på våra fötter.

På röda sidan pratade vi även om syftet om varför vi uppmärksammar Rocka sockorna. Barnens tankar kom även att handla om sopsamlarmonster, återvinning och hållbar utveckling.

Så varför Rockar vi då sockorna den 21 mars?

Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21.
Varför rockar vi just sockor?
Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”. Med kraft och glädje lyfter vi fram våra unika förutsättningar, för att ge samhället en chans att se och stötta utvecklingen av alla människors fulla potential. Mer att läsa om rocka sockorna finns på http://rockasockorna.se/

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.