Vi tar Ronja med oss i yogan

Idag hade 5-årsgruppen på röda Lastbilen utvecklingspedagog Susann på besök hos oss. Med sig hade hon en ny yogasaga som passar ihop med vårt sagoprojekt – en Ronja Rövardotter yogasaga.

I yogasaga fanns Ronja, Birk, Rumpnissar, Grådvärgar, Vildvittror, Vildhästar och vi hade också rövarvila. Väldigt spännande!

” Yogasagan var bra. Den var jättebra. Att göra vildvittran var lite svårt.”

Vi har också den här veckan börjat med bokstaven B.

 

 

5-åringarna på Jazzmagi

Den här veckan har 5-årsgruppen på Röda Lastbilen haft kulturvecka. I måndags var vi på teater. Idag var på konsert med gruppen Jazzmagi.

Här om dagen hade vi pratat om de olika blåsinstrumenten som musikerna skulle använda, saxofon, trumpet, trombon och flöjt. Vi hade också lyssnat på jazz.

När vi kom till konserten fick några av barnen mäta sig och se om de var längre än saxofonen. Vi fick också gissa hur gammal den var, den var tjugoåtta år.

Sen började de spela, de gick runt oss och med trombonen kittlade de oss, eller spelade på huvudet – det blev mycket skratt. Sen förvandlades instrumenten till kikare och en paddel. De pratade om att jazz handlar om att improvisera – ett lite krångligt ord som betyder att man gör saker som man kommer på precis just nu, som vi inte har planerat.

Några av barnen fick prova att spela instrument och lärarna med. Sen fick några barn prova att dirigera musikerna. En dirigent bestämmer hur musikerna ska spela genom att visa med armarna.

Vi fick lyssna på många härliga låtar och dansa med i ett långt tåg efter musikerna, precis som de gör i New Orleans i USA där de spelar mycket jazz.

För att ni ska få höra hur härlig musik vi fick lyssna på kommer här två små smakprov.

91FC4A02-2A1C-4ABA-9DC8-FB8E505A6424

87E6F4AC-CE81-430F-91C0-E194974DF1B6

Vi fick äta lunch lite senare idag, men det kompenserades av att vår kock Jojje åt med oss. Barnen hade jättemycket att berätta.

Efter vilan målade vi hösten, bokstaven A-böcker och tittade på bokstaven A. Sen tittade vi på jazz från Disneyfilmen Princessan och Grodan.

TREVLIG HELG!

 

Lådbilsbarnen möter hösten

Ett grupp Lådbilsbarn avslutade veckan med att gå till skogen. Väl framme i skogen möttes vi av hösten. Löv i olika färger hade fallit till backen. Vi gick och kröp fram på stigen för att nyfiket utforska föremålen på närmare håll. Tillsammans plockade vi med oss lite löv i en påse, som vi sedan tog med oss tillbaka till förskolan. Tanken är att barnen ska få skapa ljuslyktor med det upphittade naturmaterialet.

Barnen spatserade vidare runt i skogen. De tog sig över rötter och hoppade från stenar. Det blev en riktig utmaning för motoriken!

Vi önskar er en trevlig helg tillsammans med era barn!

5-åringarna går på teater

Idag var dags….för att gå på teater. Det var pirriga, förväntansfulla och spända barn i 5-årsgruppen som såg fram emot att få gå på teater. Vi var inbjudna att komma och titta på teatern Rätt som det är med Teater Sörmland och Teater Kung & Drottning.

Eftersom vi var nyfikna gick vi väldigt snabbt till Stenkulla skolan och hann med att leka lite i Jupiterlekparken. När vi kom in på skolan mötes vi upp av tidigare Malmbryggshagen barn och andra elever. En av dem erbjöd sig att visa oss runt och vi fick guidad tur på skolgården.

Sen blev det dags. Teatern handlar om barns rättigheter. Det blev succé – barnen skrattade och levde sig in i samspel med skådespelarna Paula och Kari. De omvandlades till karaktärerna Lika och Olika och vi möte dockan Iris som kunde läsa utan att se. Hur gör man det? Vi fick också träffa ormen Omar som blev ledsen när han kallades slemmig.

Det var härlig musik. Ett smakprov här;

Vi fick fina kort av skådespelarna som sitter på barnens hyllor. Om ni går in på hemsidan kan ni lyssna på sångerna från idag. Information om teatern på baksidan av kortet.  Tillbaka på förskolan fick barnen berätta om sina reflektioner kring teatern utifrån ett brev vi fick av Lika och Olika. Vi lyssnade på sångerna under vilan.

 

 

Sagoprojekt Ronja Rövardotter

Efter att barnen dragit varsitt Rörelse ABC-korten och vi ringlat oss som Ormar, Snurrat, Hjulat, och Vilat ritade några av barnen klart sina Rövarborgar.

Vi berättade också att vi i 5-årsgruppen på måndag ska få gå på teater. Men vad är en teater? Vad trodde de att den skulle handla om när de hörde titeln på teatern; Rätt som det är.

Sedan fick de se bilden som vi fått på posten. Tänkte de annorlunda nu? Vad trodde de att den handlade om då?

Barnen berättar;

Efter lunchen gick vi upp på Loftet och och lyssnade på Ronja Rövardotter. Men idag var vi inte själva på loftet. Inne i Mattisborgen bor små varelser som vi kommer få ha att gosa med när vi lyssnar på sagan.

Innan vi gick ut körde vi vår fredagslåt.

TREVLIG HELG!

Möten med alfabetet

Barnen på Röda och Lila Lastbilen är sedan vi presenterade Bästa bokstaven från UR väldigt nyfikna på bokstäver. Så vi kommer inom vårt olika projekt erbjuda många olika möten med bokstäver och alfabetet.

Vi har tillexempel introducerat ett rörelseABC där vi får olika uppdragskort med rörelser till bokstäverna. Mycket skratt och rörelse tillsammans blir det.

Vi kommer också möta alfabetet och bokstäverna genom musik, böcker och kreativt skapande. Under nästa vecka börjar vi med första bokstaven i alfabetet – A. Till det kommer vi även att prata om hur vi tecknar bokstäverna på teckenspråk. Kan du din bokstav på teckenspråk?

Barnen berättar om sina magiska möten. Genom att lyssna på varandra utvecklar vi vårt språk.

Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. Detta inbegriper också att forma, konstruera och nyttja material och teknik. Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning. Läroplanen 2010 (reviderad 2016)

Superhjälparna och Astrid

Barnen på Röda Lastbilen har funderat och varit nyfikna över vilka olika dagar det är. Så idag vid frukten presenterade vi Superhjälparna, som ska hjälpa oss att prata om vilken dag det är. Superhjälparna hittar ni på https://superhjalparna.se/

Barnen hjälpte till att laminera (plasta in) och var med när vi skar ut bilderna på superhjälparna. Det blev återvinning till både Prassel och Plastis. Barnen gick i skytteltrafik för att sortera.

Men Superhjälparna kommer hjälpa oss med andra uppgifter än  veckodagarna….årstid, månad, veckodag och tecken. Det var 43 kort som vi fick titta på. Vi räknade alla.

Sen hjälptes vi åt att komma fram till vilken årstid det var, vilken månad, veckodag och hur vi gör tecknen. Tavlan har vi satt uppe på loftet där Röda Lastbilen kommer ha sin bas (samlingsplats).

 

Idag har vi årstiden höst, månaden September och dagen Fredag. På engelska heter det Friday.

Vi har också pratat om Astrid Lindgren är författare till boken Ronja Rövardotter som vi kommer arbeta med i vårt sagoprojekt. Vi gjorde en tankekarta i appen Popplet om Astrid.

Barnen ville gärna krama henne för att hon skrivit väldigt många bra böcker, men det går inte eftersom hon död och är i himlen. Det var många sagofigurer som barnen hade relationer till från böcker, filmer, Astrid Lindgrens värld och Junibacken.

Men sen fanns hon på en peng också visste barnen och på ett frimärke visade det sig. Barnen hittade också en favoritbild på Astrid och med den säger vi TREVLIG HELG! 

Skogen

Idag har vi i den blå gruppen vart i skogen på förmiddagen. Vi började med att prata vad vi behöver tänka på när vi är i skogen. Vi gjorde en popplet.

Efter det gick vi och lekte. Vi klättrade upp för ett berg. Där hittade vi en koja som hade rasat som vi försökte bygga ihop.

Vi hittade lingon och olika svampar.

Sen gick vi tillbaka till förskolan där det bjöds på fisk och potatis.

Sagoprojektet börjar

Så var det äntligen dags….att börja med vårt sagoprojekt på Röda Lastbilen. Idag efter att vi ätit frukt fick vi smyga upp på loftet till musik. Men vad var det för musik?

Så var vårt första möte med vår saga. Barnen tyckte att det var väldigt spännande att samlas med kuddar runt lägerelden till musiken. Vi började med öppna vår Sagolåda. Inuti låg boken, ekollon och ett halsband med en skinnpåse på.

Vi tittade på bokens omslag och Förutspådde med hjälp av Läsfixaren Spågumman Julia vad vi trodde att boken skulle handla om.

” Ronja. Ronjas slott. Jag tror att hon kommer gå till sitt slott. Hon kommer gå och pila med sin pilbåge i skogen. Jag har varit i hennes borg.”

När vi hade förutspått händelserna i boken lyssnade vi till författaren Astrid Lindgren som läste första kapitlet för oss.

Efteråt pratade vi om vad vi hört. Mattisborgen gjorde stort intryck. Några av barnen har börjat rita den. Vi kommer att arbeta och lyssna på första kapitlet flera gånger. Så vill ni lyssna och läsa Ronja Rövardotter hemma så gör gärna det. Men läs endast första kapitlet så att det blir spännande att höra fortsättningen sen på förskolan.

 

 

Känslan arg

Vi på blåa lastbilen har i början av terminen arbetat med Emil i Lönneberga.

Vi har tittat på och även läst om Emil. När barnen pratat om Emil har dem fastnat för att Emils pappa ofta blir arg på Emil.

Vi kommer under de närmsta veckorna fördjupa oss i känslan arg. När blir man arg? Hur känns det? Kan vuxna bli arga?

Idag har vi tänkt tillsammans och kommit fram till följande: