Hjortensbergsbadet

Idag har den röda gruppen fått den stora äran att besöka Hjortensbergsbadets utomhus bad.

Vi hade lite otur med vädret och det började med att regnet öste ner på oss men vad gjorde de. Det gick ju fint att bada ändå. Det var nästan varmare att vara i vattnet än uppe på land.


Efter en stund vart vi kalla så då gick vi upp och åt av vår goda lunch som vår kock Jojje hade vart så snäll och fixat till oss. Efter lunchen passade vi på att leka på området.

När vi fått upp värmen blev det mer bad.

Några barn tränade även på att simma, dem var otroligt duktiga.

Tack BeFair hjortensbergsbadet för att vi fick hälsa på er idag.

Vi odlar

Vi har under våren frösått inne på avdelningarna och nu har vi även sått utomhus på våran baksida. Barnen har fått hämta jord burit och kämpat, samarbetat och lyft.

Oj va tungt det var, men roligt! Vi lyfte tillsammans

Därefter fyllde vi upp pallkragarna med jord. Barnen fick välja vad de ville så och sedan sådde vi fröna direkt ner i jorden.

Nu är det bara att vattna och se hur det växer så kanske vi kan skörda till hösten.

Ett sista besök från Uppsala

Idag fick vi besök av våra omtyckta katter i från Uppsala! De hade rest länge i värmen och råkade kliva rakt in på vår baksida där vi var och lekte.

Med sig hade de ett brev ifrån Bill och Bull, de berättade att Bill och Bull inte visste hur man postade brev och när de hörde att Måns, Maja och Pelle skulle till Nyköping så passade det ju bra att använda dem som brevbärare. Vi fick svar på våra frågor om Bill och Bull gillade fjärilar och om de hade någon toalett, men även hur de känner när Måns säger till att göra saker som inte riktigt känns rätt i magen…. De skrev oxå att Måns blivit mycket snällare på senaste tiden och de tackade oss för att vi lärt Måns att vara en bra kompis!

En annan sak som katterna hade med sig från Uppsala var vänskapsmedaljer som var och en fick, en medalj för bra kamratskap och för att att man alltid står upp för sin kompis och vågar vara snäll!

Avslutningsvis bjöds det på isglass i solen!

Vi vill passa på att tacka våra katt-vänner för allt de har lärt oss detta läsår och vi tror säkert att även de har lärt sig saker av osss 🙂

Pelle, Maja och Måns hälsar att alla barn och föräldrar är välkomna till Uppsala i sommar, kanske ett perfekt semester- resemål?

Glad sommar!!

Lär-miljöer och aktivitetsstationer utomhus

Berättelsetältet

Under maj månad har vi satsat extra på våra utomhusmiljöer. Syftet är att flytta ut verksamheten och skapa fler mötesplatser utomhus. Vi har skapat spännande, attraktiva och intressanta aktivitetsstationer som utmanar, inspirerar och möjliggör att det förunderliga sker.

En av aktivitetsstationerna är ett Berättelsetält där det ”ännu är lägereldarnas och sagornas tid”. Det är i sagotältet eller berättelsetältet som det magiska och förunderliga får ske. Vi pedagoger går in i roll och tar med barnen på berättelser från ”när och fjärran”

Barnen får uppleva äventyr genom sagans och berättelsens värld, de får uppleva magi genom fantasi, samtal och lek. Tältet blir som en lugn oas där de kan lyssna på sagor, finna ro och återhämtning.

Efter berättelsestunden finns det möjlighet till roll-lek inne i tältet och barnen kan klä ut sig och ta in berättelsen in i sin egeninitierade lek.

Detta är även en del av en undervisningsaktivitet utifrån Läslyftet med modulen Läsa och Berätta.

Gröna Lådbilen v. 14

I början av april har vi efter att vi observerat barnen gjort om en del i vår miljö inne på avdelningen. Vi såg ett behov av att ändra om vissa mötesplatser då barnen tappat intresse för vissa material. Det kan ibland räcka med att byta plats på saker för att det ska få nytt liv igen.

Vi har också valt att ta bort vår plats där vi hade samling tidigare för att göra plats så att vi kan utöka vårt byggmaterial. Det har hittills välkomnats av barnen och de tycker att det är kul och spännande. Här kommer lite bilder på detta.

Vi kommer att ha en limstation en tid för att barnen ska introduceras till att använda limstift.

Trevlig helg.

Kattkalas!

Igår hände det något spännande på blåa lastbilen, vi fick nämligen besök igen av några katter som vi lärt känna ganska väl vid det här laget….

Plötsligt kom Måns, Maja och Pelle ut på gården och ropade till den blåa gruppen ” Har vi några kattvänner här som vill komma på kattkalas?”…. tror ni att det fanns några som ville vara med?

Det blev full fart och vi gick in tillsammans, Maja, Pelle och till och med Måns hjälpte oss av med alla kläder och när vi hade kommit in allesammans berättade Pelle att han hade tagit med sig strömmingstårta från Biffens deli. Biffen hälsade att han inte visste vilka barn som gillade grädde och fiskfjäll så det fick man välja om man ville ha vid servering- Tack Biffen för en väldigt god tårta!

Under dagen han vi även med ansiktsmålning och att fota med greenscren, en förmiddag med riv i helt klart!

Gula Lådbilen vecka 9: dags att lämna gården

Förra veckan gick vi ut på äventyr flera gånger. Vi gjorde ett besök i en lekpark, där fanns en ruchkana, gungor och bilar man kunde åka i. Vi har räknat bilar, vi har sprungit och vilat. Vi gick långa promenader och hälsade på hundar som vi mötte på vägen. Vi åt frukt i lekparken och sjöng om Ajja och Bajja.