Stort intresse för sophantering

Barnen på Överraskningen ser mycket skräp i vår närmiljö och blir både berörda och engagerade. En dag packade vi ”sopbilen” full med sopor och gav oss iväg till återvinningsstationen. Barnen visade stort intresse för att hitta rätt kärl. Det satte igång diskussioner mellan barnen, de pratade om olika material och var de skulle sorteras. I vår verksamhet har vi fokus på delaktighet och demokrati för en hållbar värld. Här ser vi möjligheter att arbeta vidare utifrån barnens intresse bland annat genom att lära oss mer om vad som händer med soporna, vart de tar vägen och om sopbilens funktioner.

 

      

 

BRUM BRUM!

Hur låter maskinerna? och vad är det egentligen för maskiner?

Under en promenad i veckan möter vi(Grupp 1 på Hemligheten) på flera maskiner som är i fullgång att bygga inför nya bostäder här på Brandholmen. Vi sitter en stund och lyssnar och iakttar maskinerna. En man som arbetar berättar att maskinen som flyttar jord heter band chaktare, ett nytt ord både för oss och barnen! Vi går runt området och barnen pekar, tittar och prövar att härma hur maskinerna låter!

dsc09152

 

 

 

Krampus har gjort comeback

Intresset för Labyrint lever i allra högsta grad i grupp 2 på Överraskningen. Vi har startat upp vårterminen med ett gemensamt Krampus-bygge utifrån barnens önskemål och idéer.

”Man ska kunna vara inuti roboten” bestämde barnen och då var det bara att börja brainstorma kring hur vi skulle gå tillväga. Under processens gång har barnen fått använda många olika tekniker som gips, papier mache, rita, måla, limma, klippa, såga och sy.

Barnen visar ständigt prov på sin kreativitet och problemlösning och vi ser också hur de utvecklar sin förmåga att reflektera och samarbeta kring vårt gemensamma projekt.

DSC02208DSC02082DSC02141