Reflektion

Under hösten och våren arbetar Hemligheten mot målet att alla barn utifrån sina förutsättningar ska få möjlighet att utveckla sitt språk, berättande och sin förmåga att reflektera.
Vid detta tillfälle får barnen först titta på bilder från en tidigare aktivitet som vi gjort och prata kring den. Det blir samtal om ”spökbarnen som ändrar färg”. Barnen återberättar sagan och ger sina tolkningar om vad de upplevt och kommer ihåg. Vi försöker lyssna in varandra så alla får chans att berätta.

Sen får barnen skriva och rita till bilderna och det vi pratat om. Koncentrationen är stor och de har alla klara tankar om vad de skriver/ritar och vill förmedla.

I Johanna Appelquist och Helena Markens bok Göra demokrati-projekterande arbete med förskolans yngsta (2019) beskriver de: ”Dokumentationen som vi ger tillbaka till barnen-i form av bilder, alster eller filmsekvenser-hjälper dem att minnas. Den ger dem en unik möjlighet att jämföra sina upplevelser från en gång till en annan.” Vidare skriver de: ”Att reflektera tillsammans med barnen blir både ett sätt att att få nya infallsvinklar och ett sätt att göra demokrati. Vi tittar tillsammans på något som är dokumenterat – en film, ett foto eller en teckning – och samspelar kring det vi upplever och upplevt.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.