Nu är det slutet på vardan…

 

Så är det snart dags för helg men innan dess en liten rapport ifrån köket:

Vi stekte färska eko champinjoner, eko zucchini och eko aubergin till lunchen idag

champinjoner, zucchini, aubergin

Och själva lunchen bestod av köttfärslimpa fylld med fetost samt kokt potatis och tzatziki (ber om ursäkt för den tråkiga bilden!)

 

köttfärslimpa, kokt potatis, tzatziki

Och dagen salladsbuffé: broccoli, keso, oliver, groddar, majs, krutonger, paprika, polkabetor och fetaost

sallad 20151106

Sen är dagens bröd bakat på bland annat rågsikt

bröd bakat på rågsikt

Och till mellis är det frukt, leverpastej, ost, smör, morötter, tomat och en smoothie med smak av blåbär, banan, äpple och päron

mellis 20151106

Trevlig helg nu, så är vi tillbaka på måndag!

 

Torsdag i köket

 

Idag fick vi hjälp av ett barn i köket! Hen fick skära ”innangrönsak”, frukt till mellanmål och göra smoothie!

hjälp i köket

Till lunch idag så serverade vi en buffé av soppor: pumpasoppa, potatis och purjolökssoppa, korvsoppa, fisksoppa med smak av saffran m.m.

soppbuffé 20151105

till soppan serverade vi grönsaker som man kan ha i soppan: keso, majs, böngroddar, rödlök samt egengjorda krutonger

sallad 20151105

Och sen grönsaker vid bordet: blomkål, paprika i 2 färger, oliver, polkabetor och morötter

IMG_4640

Och så hade vi även varma rostade pumpabitar som man kunde ta till soppan

rostad pumpa

Och brödet till lunchen var bakat på havregrynsgröt samt mos gjort på pumpa, morot och potatis

bröd bakad på gröt samt pumpa, potatis och morotsmos

Smoothien idag är gjord på hallon, kokos, kesella, äpple, päron, yoghurt, citron och mjölk

smoothie med hallon, kokos, kesella, yoghurt, citron,äpple och banan

Och brödet till mellanmålet är bakat på bland annat grahamsmjöl och linfrön

bröd bakad på grhamsmjöl och linfrö

Onsdag

 

 

Vill först bara berätta att det var en mycket givande dag igår då jag var på ett seminarium om Måltidspedagogik i Stockholm! det ska bli så roligt att få dela med mig av detta till mina kollegor och sen förhoppningsvis även till alla barn!

Men idag till lunch så serverade vi en vegetarisklasagne

 

vegetarisk lasagne

Och dagens salladsbuffé

sallad 20151104

Där Mia utsmyckade tomat och fetaostsalladen lite extra!

tomat och fetaost sallad

Och till mellanmålet idag så bakade vi scones

scones

Och till det serverar vi genegjord apelsinmarmelad, egengjord hallonmarmelad, smör, ost, frukt och en smoothie. denna dag gjord av mango, banan, kokos, kesella, ingefära och yoghurt.

mellanmål 20151104

Måndag!

Då drar vi igång en ny spännande vecka här i köket!

Imorgon kommer det inte komma något inlägg då jag (Elisabeth)  är på utbildning  i sthlm. Mia är i köket och håller ställningarna men hon har inte hunnit lära sig bloggen ännu så ni får klara er en dag! =)

Idag serverade vi en buffé. Vi har alltså tagit tillvara på mat som inte gått åt, kylt ner den och tagit hand om den efter konstens alla regler och kan nu avnjuta en buffé!

Idag fanns det bland annat kalops, kyckling i dragonsås, ugnsbakad sej, panerad sej , mos, ris, pasta m.m.

Kompassen sbuffé

Och dagens salladsbuffé: kålsallad, paprika, majs, inlagd rödlök, oliver, keso, rivna morötter och kikärtor

sallad 20151102

Sen har vi kokat hallonmarmelad idag!

hallonmarmelad

Idag blir det en smoothie med smak av jordgubbar och banan. sen serveras det ost, leverpastej, vattenmelon m.m.

smoothie jordgubb   och banan

Dagens bröd är bakat på soltorkadetomater och kikärtor

bröd med soltorkade tomater, kikärtor

Och av brödet som blev kvar ifrån förra veckan gjorde vi krutonger som vi sedan kan använda till våran salladsbuffé!

krutonger

Och så av förra veckans ”spillfrukt” blev det denna juice samt en äpple och päron kompott. Juicen är sen smaksatt med kanel och ingefära samt apelsin. Juicen kommer att serveras till frukosten och det är inget tillsatt socker i denna.

äpple, päron, apelsin, ingefära och kanel

Fredag

 

Idag är det sista dagen med vårt Alla Helgons /Halloween tema och sist ut på menyn är det:

Monstermos med urbenade sjöodjur! = mos på pumpa, morot och potatis samt panerad sej.

 

IMG_4559

Och här är dagens salladsbuffé: kikärtor, majs, blomkål, paprika, pizzasallad, inlagd rödlök, oliver samt rödbeta/fetaost/solroskärnor.

IMG_4558

Och till frukosten i morse fick de dessa bröd som vi bakade på överbliven pizzadeg som vi kavlade ut med hjälp av rågmjöl

(dessa är ogräddade)

pizzadeg med råg

Och till mellanmålet så kommer vi servera smoothie, ost, kalkon m.m.  Samt denna isande risifruttin (risifrutti med blåbärskompott)

IMG_4557

Vi önskar en trevlig helg så kör vi på måndag igen!

 

Torsdag!

 

Idag till lunch så bjuder vi på häxornas pumpasoppa, valfritt att tillsätta är också rostade pumpakärnor

pumpasoppa

Våran sallad och grönsaker till detta

grönsaler 20151029 (1)grönsaler 20151029 (2)

Dagens bröd fick bli lite baguetter som vi bakat på bulgur och ris

bröd bakat på ris och bulgur

Och till mellanmål idag får de förutom korv med bröd även denna smoothie som är gjord på kesella, yoghurt, äpple, päron, citron, banan, kokos och ingefära.

smoothie med kesella, youghurt, banan, äpple, päron, citron, ingefära

Sen passade vi även på att testa ett nytt recept på glutenfritt bröd, så vi får se vad de som smakar säger!

glutenfritt bröd

Fortsatt trevlig torsdag!

Onsdag

Här på kompassen så försöker vi få barnen att våga smaka och pröva nya saker och ett sätt vi använder är bland annat ”innan grönsaken”. Det är något som de får under samlingen innan lunch. Så där har vi en väg in!

Och idag fick de rostade pumpakärnor som vi gjorde iordning efter att vi ”tömt” pumpan igår.

rostade pumpakärnor

till lunch vart det vegetarisk Spökpizza!

Så här såg den ut innan ugnen

spökpizza (1)

Och när den var färdiggräddad så la vi på spökena

spökpizza (2)

Till mellanmålet vart det ett bröd bakat på bland annat ris och bulgur

bröd med bulgur och ris

Och så fick de även grönsaksgubbar!

IMG_4530

Och det blev några stycken

IMG_4531

Ha en fortsatt trevlig onsdag!

Vi förundras på Jollen

IMG_7189

Idag har vi på Jollen fyllt PET-flaskor med färgat vatten och diverse olika spännande material som rör sig i vattnet. Det kan vara kulor, fjädrar, glitter, pärlor m.m. Barnen är mycket intresserade och provar de olika flaskorna. De vänder upp och ner på dem, rullar dem och även packar ner dem i vagnar för att ha dem till lek. Vi passar på att prata om färger, former och hur de rör sig i vattnet. Även vi vuxna fascineras över hur fjädrarna rör sig och att pärlorna sjunker så sakta!

Tisdag

Dagens lunch bestod av Vampyrens gryta (kyckling i tomatsås med gult ris)

vampyrernas gryta med gult ris

 

Dagens salladsbuffé

salladsbuffé 20151027

 

Dagens bröd är bakat på bland annat grahamsgröt, solroskärnor och kummin

bröd med kummin, grhamsgröt, solroskärnor

Och till mellanmål idag så serverade vi denna

pumpa med fruktspett (2)

alla fick ett varsit fruktspett

pumpa med fruktspett (1)