Lekfullt lärande ute och inne

Lek och lärande, utmaningar finns överallt. Ekans barn har gjort olika roliga saker idag.

Idag fick flera Pingviner testa klätterkänslan, motoriken och ”Jag kunde!” i skogen.

Lek och lärande inne för Krabborna efter lunchen med färglek, motorik, och fantasi där någon kom på att mattan var en orm som alla skulle akta sig för! ”Jag klarar att hoppa till blåa!” ”Och jag till röda!”

”Jag vill måla!” Ok. Vi målar efter vilan. Pingvinönskan precis före lunch bekräftas.

Glädje att få påverka, glädje att skapa, känna på färgen, välja färger och sen blanda och upptäcka så många nya färger det blir. Använda både händer, pensel, trycka med haremall och måla kottar som Pingvinerna hittade på förmiddagens skogstur.

Varma dagar – vatten på Ekan!

Nu har det varit många varma dagar så vi har haft vatten med under dagen på många sätt på Ekan

Vi har såklart druckit extra mycket mellan måltiderna också. Sen har vi haft vattenlek och utforskat hur vatten rinner, fylls på och kan hällas med olika kärl och saker.

Igår, onsdag, var alla Ekans barn på cykelutflykt till Örstig. Strandens stenar bjöd på motorikövning i balans bland annat. Att umgås med strandens invånare var spännande och lite läskigt för några. Det fanns skogsmyror på sanden och kräftdjur i vattnet bland stenarna.

En svalkande stund vid Näsudden.

Cykelutflykt är både roligt och smidigt så vi kan upptäcka saker en bit från vår förskola.

Ekan på utflykt

Idag var ”krabborna” och ”pingvinerna” på utflykt i det härliga vädret ☀️ Vi ville hälsa på korna som precis har släppts ut på bete, och vi passade på att stanna till och titta på den fina utsikten också.
På vägen hem tog vi en sightseeing runt i vårt närområde, vi såg bland annat grävmaskiner, en katt, fåglar och hälsade på människor som också var ute på promenad 😊 en riktigt härlig, solig dag!
Trevlig helg !

Maskroslek på Ekan

Det går fint att färglägga gult med maskrosblommor, vilket vi provat förut. Idag provade vi något annat. Barnen plockade många maskrosor på Norra gården.

Vad händer när vi lägger maskrosor i vatten?

Vi väntar en kort stund och då har det hänt något med stjälkarna!

Stjälkarna har rullat ihop sig. Barnen drar ut spiraler och de rullar ihop sig igen i vattnet 🙂

Jag vill också! Fler barn vill prova att dra isär nya stjälkar och finmotorik övas på ett lekfullt sätt.

Ekan sen sist

Sen sist har vi bland annat sprungit Bamse loppet på förskolans dag. Vår maskot Totte hälsade på barnen när de kommit i mål och han blev så glad att få prova många kepsar!

Totte tog emot i mål.

Krabborna har skapat en vulkan av gips! Det formas mycket med vulkaner i sandlådan, med lava (regnvatten) på blå backen och vi ser hur Islands vulkan fortsätter sitt utbrott.

Silvriga vulkan med lavaglitter.

Vattenfärg är spännande att skapa med och blanda färger ute. Sen blev det lava nedför blå backen.

Krabborna gjorde klart sina sagostenar.Pingvinerna har spelat på gitarren, använt rytmikinstrument och sjungit nya sånger, bland annat om Bockarna Bruse.

Pingvinerna har hört flera varianter av Bockarna Bruse där Färgmonstren gått över bron och kommit på att röda arga monstret ju vill vara med de andra.

Flanosaga där lilla, mellan och stora bilen Brusso ska över bron. Under bron är en arg traktor.

Vi har skapat färgtryck med flaskor och fått nya mönster.