FETTISDAGEN OCH ALLA HJÄRTANS DAG

I år ligger dessa dagar i samma vecka. Fettisdagen ligger alltid på tisdagen efter Fastlagssöndagen och då ska vi enligt traditionen äta fet mat , sista dagen före fastan fram till påsk. Så lever vi ju inte nu för tiden, men Semlan eller Fettisdagsbullen eller Hetvägg som vi även kan kalla den mandelmassefyllda gräddbullen som vi smaskar på inte bara en gång utan lite då och då under tiden mellan nyår och påsken. Det är inte min melodi utan semla äter man i tiden efter Fastlagssöndagen och fram till påsk. En del äter semlan med varm mjölk i en djup tallrik men de flesta tar nog lite fika till gräddbullen. Vi har mandelmassa i Bullen men i Norge och Finland har man vanligtvis sylt inuti.

På bondgården bakade förstås mamma och farmor sina egna semlebullar och fyllde dem med mandelmassa blandad med inkråmet i Bullen, spritsade grädde i massor och det trekantiga locket högst upp beströdd med florsocker.

Den traditionen tog jag själv med mig till min egen familj och plockade upp kardemummabullarna lite då och då ur frysen, och gjorde med största omsorg i ordning dem till semlor i lite olika storlekar, precis som på konditoriet. Vi köpte aldrig semlor färdiga utan det var alltid egen produktion.

I år infaller alltså ”Alla hjärtans dag” samma vecka som fettisdagen. Vi firar alltid Valentindagen den fjortonde februari. Det är en dag då vi ska visa kärlek till våra närmaste. Det kan vi göra med blommor, godishjärtan eller annan gåva som vi hittar på. Det är viktigt med kärleken som står i fokus. En riktigt god vän kan också firas på liknande sätt.

Traditionen härstammar från den tid då vi hedrade helgonet Valentin, därav namnet Valentindagen. Jag vet att man i vissa gymnasieskolor uppvaktar varandra med en röd ros. På kvällen gäller det för den stressade gymnasieeleven att ha samlat så många rosor som möjligt. Denna tradition är så pass ny att jag aldrig själv firade dagen under min uppväxt. Men nu har den snabbt blivit köpmännens. Så det finns en mängd små presenter med röda hjärtan på t.ex en liten söt nalle som håller i ett rött hjärta. Godis, chokladpraliner finns i massor i formen som ett hjärta. Men man måste ju inte slå mynt om alla gåvor. Ett kärleksfullt brev är ju värt mycket mer än alla praliner i världen.

Vi kan vara med och fira Gudstjänst, här på Hållet på ”Alla hjärtans dag”. Då får vi se om det blir en kärleksfull predikan.

Jag vet att vi till efterrätt på onsdag den fjortonde februari, får ett vaniljhjärta. Det är mördeg, bakad med vaniljkräm inuti och florsocker runt hela kakan. Det är Mariebergsgårdens kök, som på så vis vill skänka oss alla en liten munsbit för att fira Valentindagen.

Kristina Schmidt