DET STORA VINTEROVÄDRET OCH DEN VACKRA SOLEN

Till slut så kom snöstormen inte bara i Norrland utan i hela vårt avlånga land. Här i nedre delen blev vi ju chockade som vanligt och trafikkaoset var ett faktum. Vi blev utan ström och kylan började också sprida sig, ända ner i Sydsveriges spets.

Det var härligt tyckte barnen, medan vi på Hållet kurade inne och hörde vinden vina genom fönsterrutorna. Snöröjningen pågick till långt in på nätterna och man kunde se de blinkande traktorerna även på våra små stigar här på Hållet.

Men så hände det, solen bröt igenom och det blev vindstilla. Snön hänger tjock på alla grenar. De stora höga tallarna har vita tunga hängenoch snöplogkanterna är som små staket runt alla gångstigar. Många är ute och promenerar i solen och gått tryggt armkrok på de plogade stigarna. Hundarna får springa löst och håller sig ändå nära husse och matte eftersom det inte går att komma fram ute i skogen runt omkring.

När jag var barn byggde vi stora igloon med hjälp av snöplogkanterna. De kunde vara meterhöga och fanns runt omkring bondgården. Vi grävde långa djupa gångar och gjorde små gluggar till fönster. I gluggarna fick vi ha levande ljus tända och vi hade hjortskinn och fårskinn på golvet i grottan. Det var så hejdlöst roligt att jag aldrig kan glömma det. Nu blir det aldrig lika mycket snö längre på vintrarna. Det är som att hösten håller sig kvar längre och vi kunde faktiskt plocka trattkantareller i december förra året. Ibland åkte vi skidor när jag var barn och det var härliga spår som vi kunde lägga upp runt bondgårdens alla uthus och djurboningar. Stearinstumpar var den utmärkta valla som vi använde oss av under skidorna. Sen åkte vi i spåren på tid och tävlade med varandra. Jag lovar att det var rosenkindade barn som kom in till kvällen.

I dag är det söndag och solen är så där gnistrande. Vid lunchbordet sa någon:

– Åh, vad jag saknar att kunna gå rakt ut genom dörren, en sån här vacker dag !

Men vi kommer ut en sväng på vardagarna, när vi har våra ledsagare här.

Jag tror att jag ska plantera om mina julblommor nästa vecka. Då kan jag nog få hem ny jord för att kunna plantera isär de julgrupper som går. Då kanske jag får lite vårkänslor.

Kristina Schmidt

 

En kommentar till “DET STORA VINTEROVÄDRET OCH DEN VACKRA SOLEN”

Kommentarer inaktiverade.