LUCIA OCH JULFIRANDE

Här på Hållet fick vi ett underbart Luciafirande. En förskoleklass lussade för oss på alla avdelningar. Vi satt i en stor halvcirkel och väntade på luciatåget i ett mörkt kök. Snart kom alla barnen med sina ljuslyktor och batteriljus och lyste upp hela rummet. De sjöng så vackert och fröknarna satt på golvet och mimade till sångerna, för det är ju inte så lätt att komma ihåg alla texter när man bara är sex år. Allt var så stämningsfullt och när barnen tågade ut till”Natten går tunga fjät, runt gård och stuva………” Så fick de en varm applåd av oss. Sen drack vi kaffe och lussekatter för det ska man göra på Luciadagen.

När jag var barn lussade vi för varandra i skolan. Men den allra roligaste lussemorgonen upplevde jag när jag gick i Flickskolan, som förresten huserade i den nuvarande Folkhögskolan här i Nyköping. Vi flickor hade en tradition att ,när vi gick i näst sista årskursen , lussa för lärarna mycket tidigt på Luciamorgonen. Det hörde också till att just den här årskursen få lussevaka i skolan. Detta speciella år, sov vi över i skolans textilslöjdsal. Ja, det blev inte så värst mycket sova av, innan vi ,kl 05.30, gav oss iväg med lucialinnen ovanpå ytterkläderna. Vi sjöng hela vägen hem till vår klassföreståndare och hade tänkt oss att väcka honom och makan med en härlig körsång. Men när vi tågade in satt paret redan i fina morgonrockar uppsträckta och bara väntade på att vi skulle dyka upp. De hade tydligen också vakat och dukat upp en massa frukt och pepparkakor till oss att få smaka på när vi hade sjungit färdigt. Den dagen somnade jag från och till på samtliga lektioner och kunde inte prestera många knop. När jag kom hem stupade jag i säng och sov till morgonen därpå. Men då var jag utsövd och återställd.

Lucia firas ju elva nätter före jul och under den tiden upplever vi årets mörkaste dagar. Det blir mörkt redan kl tre och vi får mysa med våra julpyssel och julklappar. I år har jag varit ute i god tid och ordnat med julklappar till alla mina sex barnbarn. Jag känner mig så nöjd.

På julaftons förmiddag var det en del boende som hörsammat en inbjudan att få en julpromenad med ledsagare runt torget med omnejd i Nyköping. De var så glada och nöjda efteråt trots lite strul med färdtjänsten. De kom lagom hem till vårt fina julbord, som vi avnjöt tillsammans med personalen. De hade dukat så vackert med röda dukar och fina servetter. På julbordet serverades, två olika sorters sillinläggningar, ägghalvor med majonnäs och räkor, skinka, kalvsylta, rödbetssallad och laxröra, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse och revbensspjäll. Till kaffet serverades struva. Allt smakade bra och vi drack julmust och öl till maten. Några av oss drack en nubbe till sillen också. Därefter var vi andäktigt tysta och mätta.

På bondgården när jag var barn åt vi alltid lullunchen hos farmor och farfar. Min faster, farbror och kusiner var också med. Jag fick alltid hjälpa farmor att duka i salen och farfar hade hackat allt som skulle vara i sillsalladen. Det var en specialité med den sillsalladen som alla vuxna prisade men som vi barn undvek. För övrigt var det ett traditionellt julbord där allt var hemsnickrat av farmor. Efter maten skulle det förstås diskas och göras fint i köket. Sen var det dags för farfar att titta till djuren. Just då dök tomten upp ute i trädgården och han gick så länge där ute att vi inte riktigt visste om han skulle hitta in till oss med säcken. Farmor fick faktiskt öppna dörren och ropa in honom så han säkert skulle hitta. Jag var ganska rädd för tomten och vågade inte ta honom i handen och tacka, som alla andra gjorde. Han tömde hela säcken inne hos oss, men jag tänkte att han hade flera säckar fulla, i släden. Alla barn måste ju få julklappar på julafton.

Tidigt på juldagsmorgonen åkte vi till julottan. Den började ju kl sju och vi barn var med i en barnkör och vi sjöng ”När juldagsmorgon glimmar , jag vill till stallet gå , där Gud i nattens timmar, ren vilar uppå strå” tvåstämmigt Och ibland även trestämmigt.

Kristina Schmidt