NOBELFEST och HÄRLIG MUSIK

Det har varit Nobelfestligheter både här på Hållet och i Stockholm. Personalen hade dukat så festligt med glitter, rosor, ljus och vackra kläder. Vi hade bara att sätta oss till bords och avnjuta en trerätters meny och för en gångs skull satt personalen ner med oss och åt de också. Menyn var: ” toast Skagen med räkor”

” Fläskfilé black and White Rödvinssås och Bearnaissås, Potatisgratäng och grönsallad”

”Morotskaka och kaffe”

Det var en traditionell meny och vi kunde välja vin , lemonad eller öl att dricka till.

Vi skålade och småpratade tillsammans vid bordet. Stämningen var gemytlig och maten var passande för alla. Det är uppskattat hos alla boende när personalen ordnar fest för oss.

Nobellbanketten i Stockholm kunde följas i tv och det var underbart att se alla festklädseln gäster och då främst kungafamiljens damer, drottning Silvia och alla prinsessor hade ljuvliga klänningar, alltigenom vackert och klädsamt. Prinsessan Madeleine var dock inte med på banketten utan bara på prisutdelningen. Hon är ju gravid och är trött i sin rygg. Banketten är minst fyra timmar lång och det kräver starka ryggar och ingen möjlighet till toalettbesök. Vår kulturminister hade kvällens mest uppseendeväckande kreation. Snövit klänning med jättekragar som isande vingar. Hela klänningen var sydd i papper och ministern ville visa en klänning för återvinning i naturen. Hon hade fått sin inspiration vid en konferens tidigare i höst och då bestämt sig för att det finns alternativ. Bankettens meny toppades av en underbart rosa lammfilé från Gotland. Underhållningen bar stämning av is och snö, liksom dukningen som pryddes av höga iskuber mellan blommorna. Dessa kuber var ca trettio cm höga och stod hela middagen utan att helt smälta ner. Det hela var mycket nordiskt och vintrigt i sin utformning. Glassparaden kom som vanligt blossande och buren i parad nerför trapporna på sedvanligt sätt. När dansen så tog vid var golvet snabbt fylld av dansande par dock inte kungafamiljen som drog sig tillbaka i privat våning. Allt vars vackert och väl värt att följa på tv.

Vi har också denna måndag fått avnjuta en härlig musikunderhållning. Det var Jard Samuelsson som gästade oss med sitt dragspel och sång. Han är den yngste av Bröderna Samuelsson som spelade och sjöng tillsammans under åttio och nittiotalet. De medverkade oftast i de stora tältmöten som Pingströrelsen anordnade. Jard sjöng kända julsånger och vi kunde få sjunga med i de kända texterna. Mellan sångerna hade han ett trevligt och underhållande småprat som passade oss boende. Han var mycket uppskattad och tackades med blomsteruppsättning och ett välkommen tillbaka.

Ja, nu har vi fått så många fina upplevelser i Adventstider och julstämningen kom sakta smygande när vi precis idag fick rejält med snö så skolbarnen på Mikaeliskolan, här intill, kunde rulla jättestora snöbollar under rasterna. Man kunde höra deras glada rop och skratt när de tävlade om vem som kunde rulla störst snöboll. Utanför mitt fönster fick jag uppleva några flickor som kämpade med en sagolikt stor boll. De kunde sedan få den i rullning i nerförsbacken rakt mot skolan. Härligt med snö för barnen men, som vanligt, kaos i trafiken för människorna som ska ta sig till jobben. Snö kan aldrig riktigt avnjutas i trafiksammanhang. Nej, ” snön lyser vit på taken, endast Tomten är vaken” som Viktor Rydberg skaldade i sin dikt för över hundra år sedan.

Hemma på bondgården, då jag var barn, var det Ardennerhästarna Stella och Monia som fick sköta plogningen medan vi barn hängde bak på snöplogen som tog sig fram i lagom promenadtakt. Snöplogen såg ut som ett stort A till sin form och det var farfar eller pappa som höll i tömmarna. Det var ett roligt äventyr och långt ifrån de kaos som nu kan upplevas.

Nu får vi se hur länge den här snön blir kvar, kanske över Lucia åtminstone, som kommer nu i veckan.

Kristina Schmidt

2 reaktioner till “NOBELFEST och HÄRLIG MUSIK”

Kommentarer inaktiverade.