FÖRSTA ADVENT

Nu har vi varit på den årliga färden till Blomsterlandet för att köpa lite blommor och annat till första advent. Jag inhandlade en så fin julbock av Kungsgran i modell större. Han står nu på golvet framför balkongdörren tillsammans med en riktigt fin gammaldags tomte och lyktan lyser så fint. Lyktan vann jag på torsdagsbingon. Jag hade sån tur och vann tre gånger, men då får man nästan skämmas att roffa åt sig så många vinster. Men de övriga visade bara glada miner. Bingogruppen har inköpt så mycket fina vinster och de är delade i tre olika lådor. För en bingorad rätt får man välja lite enklare vinster från låda nr ett. Vid två rader på samma bricka får du välja ur låda nr två med något finare vinster och slutligen när du har en full bricka och ropat B i n g o, får du välja en vinst ur låda nr tre som har de finaste vinsterna. Min lykta kommer från låda nr tre. Om du aldrig har spelat bingo så förstår du väl ingenting av allt detta prat om vinster………

Idag är det första advent men vi har tyvärr ingen snö. Om jag minns rätt så var det alltid snö när det var första advent och jag var barn. Vi sjöng i barnkören så det stod härliga till, i kyrkan och på ålderdomshemmet, som det hette på den tiden.

”Det strålar en stjärna förunderligt blid, i öster på himlen hon står osv.” sjöng vi och en del andra sånger. Det var bara den stora vuxenkören som sjöng ” Hosianna, Davids Son, hosianna varde han som kom i Herrens namn.”

Det var en fullsatt kyrka första advent och det är det ju nu för tiden också. Första advent och julottan, ja då är det fullsatt och de levande ljusen tar nästan all syre i kyrkan. Det är ju tur att det är så högt i de välvda taken. Det går kalla kårar och rysningar av välbehag när man hör en riktigt fin och vacker körsång. Men det är synd att det inte är lite pudersnö på marken och lite rimfrost på träden.

Här på Hållet har vi druckit adventskaffe och lussekatter och pepparkakor. Jag läste Viktor Rydbergs ” Tomten” för det hör till våran tradition dvs. Jag läste den dikten förra året också. Det var riktigt stämningsfullt och någon blev riktigt rörd. Kanske det är personalen som tycker mest om läsningen. Nu har jag ringt till mina syskon och önskat Glad Advent! För det hör till. Min bror är ju kyrkoherde, så han har fullt schå, en sån här tid på året. Han kryssar mellan gudstjänster, syföreningsauktioner, äldreboenden och kyrkkaffe. Men det är en glädjens högtid så här på kyrkoårets första dag -Det är Advent!

Kristina Schmidt