FÖRSTA SNÖN OCH TACKSÄGELSEDAGEN

Så fint med den första snön som kom i veckan. Barnen kunde faktiskt göra en snögubbe innan snön regnade bort igen. Men i norra Sverige är det snökaos nu i skrivande stund.

Det är Thanksgiving, Tacksägelsdagen, i USA och i Canada. Det är deras största helg och firas med hela fyra helgdagar. Då samlas alla i sina familjehem och det serveras helstekt kalkon enligt traditionen, med tillbehör som majs, sötpotatis och brysselkål. Ofta fyller man kalkonen med någon sorts brödfyllning. Det är en så viktig dag, just idag, den tredje torsdagen i november då alla affärer är stängda och man samlas till en kristen gemenskap.

Här hos oss är det Tacksägelsedagen den andra söndagen i oktober. Då firar man i kyrkorna att skördarna är bärgade och tackar Gud för detta. Ofta är det en smyckad kyrka med kärvar, potatispåsar, grönsaker och frukt. På landsbygden är det ofta bygdens folk som tar med sig av det man har i sina odlingar och pryder koret i kyrkan med. Efter gudstjänsten har man ofta auktion på alstren och pengarna går till behövande. Men detta är inte en särskilt stor högtid hos oss om man jämför med USA. Vi firar ju Alla Helgons Dag med gravsmyckningarna och samling i familjerna, i stället.

Nu har vi hunnit till slutet av november och julskyltningen har startat. Det blir allt tidigare för varje år. Jag läste att stora NK i Stockholm avtäckte sina stora skyltfönster med härlig julskyltning för alla barnen, redan förra söndagen. När jag var barn var det ju första advent som var julskyltningssöndag. Det var riktigt högtidligt och spännande att få åka in till Nyköping och se den jättehöga granen på stora torget. Åhléns hette ju Tempo på den tiden och de skyltade med leksaker och tomtar. Det var konstigt nog, alltid snö på första advent som jag minns det och det knarrade under kängorna när man gick i snön. Luften var kylig och det kom rök ur munnen när man andades i den kalla luften. Åh, vad jag längtade till jul, men först kom den roliga tiden med adventskalendern. Jag minns Nicke Lilltroll med Gösta Knutsson på radion. Nicke Lilltroll han hälsade med ”Mossa, mossa på er alla människobarn. Det är Nicke Lilltroll som talar.” Så berättade Nicke en saga för varje lucka och dag i adventskalendern. Ja, det var ju före TVs tid. Jag satt uppkrupen på köksbänken vid radion och lyssnade, tidigt varje morgon hela december fram till julafton.

Kristina Schmidt