FARS DAG

Andra söndagen i november firar vi i Nordens länder, Fars dag. Mor firar vi på våren och Far på hösten. Det känns ju mycket som affärsjippon, då man tjänar pengar. Men det måste inte kosta pengar för att fira våra fäder. Han kan också bli bjuden på en god middag, precis som Mor brukar få. Barnen brukar rita små roliga teckningar och kanske hela familjen åker på en utflykt om vädret tillåter.
Jag minns att min egen far mest firade sig själv med jakt i skogen. Min man var också med och jagade så småningom. Jag minns när pappa kom hem på kvällen efter en god jaktlycka, då hade han ett rådjur på ryggen. Då fick bi barn vara med och dra skinnet av rådjuret och det var extra fint om det var en bock med vackra horn. Ännu vackrare horn hade hjorten som min man, barnens far, oftast kom hem med. Så jag förknippar alltid Fars Dag med jakt och småvilt. Frysen skulle fyllas. Till mina barndomsminnen hör också alla stekar som mamma stekte i gryta och sedan konserverade i stora glasburkar. Matkällaren fylldes med rådjur, hjort och älgkött. Vi var bortskämda och mat fanns alltid i överflöd. Men det behövdes för många tyckte om att komma och äta söndagsmiddag på bondgården. Min pappas älsklingsmiddag var alltid, rådjurssadel med kantarellsås och potatis, små gröna ärter och vinbärsgelé. Till efterrätt serverades inkokta päron med vispgrädde. Till kaffet bjöds en härlig gräddtårta med halverade vindruvor, bananskivor och spritsade grädde. Fars Dag var hela familjens dag.
Kristina Schmidt