Dags att gå vidare

Efter idag, fredag, har jag två fulla veckor kvar att jobba som Fritidskoordinator. En vecka kvar innan semestern och därefter kommer jag att jobba ungefär ytterligare en vecka innan jag går vidare mot en ny division och en ny arbetsplats.

Sedan hösten 2016 har jag kunnat titulera mig som Nyköpings Kommuns Fritidskoordinatorm, det är en titel jag burit med stolthet. Det har ett varit väldigt roligt, givande och framförallt utvecklande arbete.

Det är mycket jag kommer minnas och några av de sakerna tänkte jag lista här:

Lidingöloppet 2017

I samarbete med Ottobock anordnades en gratis bussresa till/från Lidingö och deltagande i Lidingöruset eller alternativt Lidingörullet. Olika längder på sträckorna att välja mellan, bra terräng och fantastiskt arrangerat. Bäst av allt? Alla var vinnare som fick avsluta med allsång tillsammans med Markoolio på scenen.

Kompiskortet

I november föregående år kunde jag äntligen släppa ut Kompiskortet till världen, eller ja till Nyköping i alla fall. Månader av planerande, informationssamlande, möten och mycket annat hade nu nått ut till ett resultat.

Med all hjälp, stöd och support på vägen var det väldigt skönt att äntligen få dela med sig av Kompiskortet. Jag hoppas verkligen att det använts ute i det allmänna kultur- och fritidsutbudet här i Nyköpings kommun.

Människorna

Som Fritidskoordinator blir det mycket tid i telefon, bakom en skärm och fingrarna dansar bugg över tangentbordet. Mötena med människorna är därför så viktiga! Det är för er som jag jobbat och det har gett mig en enorm motivation till fortsätta utveckla fritidens utbud.

Till alla brukare där ute, all personal och anhöriga kan jag bara säga TACK.

Hoppas vi ses framöver!

/Johan

 

Sommaren 2018

Sommaren är här, sommaren är verkligen här och det är underbart tycker jag. Även om jag får vänta några veckor på min semester tycker jag att det är lite lättare att gå upp på morgonen, njuta av ledig tid och allt där som annars kan vara svårt (för mig) när det är mörkt och kyligt ute.

Min sommar kommer bestå av mycket fotboll, fram till semestern pågår Fotbolls-VM och det tillsammans med mina egna fotbollsmatcher kommer ta mycket tid. Sedan vill jag förstås umgås med familj och vänner, äta och dricka gott och njuta av ledigheten.

För andra året i rad har ett sommarhäfte skickats ut till bland annat grupp- och servicebostäderna och de boende där. I år har jag gjort häftet på egen hand.

”Sommaren 2018”, som häftet påhittigt nog heter, ska fungera som ett stöd och underlag till att kunna få en aktiv och rolig sommar.

Såhär är häftet uppdelat:

 • Tips på platser du kan besöka som ligger i Nyköping eller nära Nyköping.
  (Till exempel: Sörmlandsleden, Nynäs slott, Lindbacke, Skärgårdsvåfflan)
 • Tips på ställen/resmål du kan resa till som ligger utanför Nyköping.
  (Till exempel: Tom Tits, Tropikariet, Mariefred, Göta Kanal, Smultronstället, Väg 223)
 • Tips på badhus och äventyrsbad.
  (Till exempel: Sydpoolen, Kokpunkten, Gustavsvik)
 • Tips på utomhusbad och badplatser som finns nära Nyköping.
  (Till exempel: Stendörren, Kisäng, Vivesta, Helgö, kovik)
 • Övriga tips på aktiviteter i Nyköping, Trosa & Stockholm.
  (Till exempel: Bilträffarna i hamnen, äventyrsminigolf i Trosa, Heron City)
 • En sida uppmuntrar till att det kan vara roligare om man är flera, att våga bjuda in grannar eller be om stöd till att kontakta ett annat boende till exempel. För att bli flera som genomför aktiviteten.
  (Till exempel: Tipspromenader, Kubb-turnering, picknick, middagsbjudning)
 • En sida påminner om saker som kan vara bra att komma ihåg, inte bara i sommar utan under hela året. Det är Kompiskortet och biblioteket (erbjuder bland annat bokkassar och hemkörning).
 • Sedan följer tre sidor med sådana aktiviteter som är stående under juni, juli och augusti. Alltså uppträdanden, aktiviteter eller föreställningar som har ett bestämt datum.
  (Till exempel: Anderslundsdans, Skärgårdsmarknad, danshelg, Love Antell, Orkidévandring)
 • En sida innehåller även tips om var du kan hämta mer information om alla tips och aktiviteter.

Stenbro – Aktivitetshuset
De sista sidorna i häftet tillägnas ”Stenbro – Aktivitetshuset”, en samlingspunkt för de som vill att besöka när den dagliga verksamheten är stängd.

Här finns bildstöd för att tydliggöra hur det ser ut i lokalerna, ett schemaförslag på hur en dag kan se ut och (håll i er nu!) fler tips på aktiviteter man kan göra när man besöker Stenbro.

Det är gratis, det finns en buss att tillgå och tanken är att det ska fungera som en träffpunkt till att träffa nya vänner. Men också för den som behöver struktur, när DV är stängd, ska kunna besöka Stenbro för att exempelvis ”behålla” sin trygghet och sina rutiner.

På Stenbro finns det 3 personal som arbetar under samtliga fyra veckor som DV är stängd. Men man tar med sig sin personal från boendet om man har ett behov av det.

Så med det hoppas jag att så många som möjligt får en rolig och härlig sommar 2018!

/Johan

 

Uppdatering om aktiviteter

Tiden har runnit iväg och jag har inte haft så stor möjlighet att skriva av mig eller uppdatera på senaste tiden. Mycket av min tid, de senaste veckorna, har gått till att strukturera upp sommaraktiviteter. Ett sommarhäfte är skapat och utdelat till samtliga grupp- och servicebostäder. Häftet är till bredden fyllt med tips och idéer på aktiviteter och resmål som man kan göra i sommar.

Samtidigt har jag planerat och fortfarande planerar för ”Stenbro – Aktivitetshuset”. Det är ett alternativ när den dagliga verksamheten är sommarstängd, en mötesplats/träffpunkt eller ett stöd för den som ändå kan behöva rutiner och struktur. Upplägget är klart, nu är det mer ”allt det andra” runt omkring som ska lösas.

I veckan har jag även haft ett uppdrag på Gripenskolan för deras Barn- och Fritidselever i årskurs 1. Det som skolan valt att kalla för en Funktionshindersdag (inget namn som faller mig i smaken!),  jag var inbjuden och tillsammans med en brukare höll vi en längre föreläsning. Väldigt varmt, roligt och som jag upplevde det även väldigt uppskattat.

Just det! För en sisådär en och halv vecka sedan hade vi även avslutning av Temakvällarna om kärlek. Förutom glasstårta, repetition hade vi även ”Hemliga lådan”. Ett enkelt men ack så välfungerade koncept att skapa samtal kring viktiga ämnen.

Lådan hade min duktiga kollega Maria gjort och den fylldes sedan med lappar, från oss ledare och deltagare, med frågor. Frågor som man kanske inte fått svar på tidigare, frågor man kanske inte velat lyfta inför hela gruppen eller frågor som förtjänar att diskuteras en gång till.

Ingen visste vem som skrivit vad och tillsammans hjälptes vi åt att besvara varje fråga.

Återigen, så enkelt men så bra! Kanske är det ett koncept man kan använda sig av på boendet, dagliga verksamheten eller i samband med andra fritidsaktiviteter?

För övrigt: En hundcirkel är igång sedan två veckor tillbaka, på söndag är det Anderslundsdans igen efter ett års uppehåll och det har även genomförts högläsningar på biblioteket för daglediga sedan jag skrev av mig senast.

Trevlig helg!

Rock och kärlek

Rockkväll på Slakthuset

Under fredagen genomfördes en Rockkväll med flera olika liveakter på Slakthuset här i Nyköping. Det som ligger till grund för kvällen är mitt tänk om att förnya, inte förändra, utbudet av musik och danser. Det ska inte bara vara dansband som erbjuds utan jag ser hellre en stor spridning och variation.

För att det här skulle bli av krävdes ett samarbete med Ung Kraft, NBV MusicBox och Nyköpings Folkhögskola. Det bjöds på Bon Jovi, Metallica och många fler kända och hårda rocklåtar.

Ett 30-tal besökare plus personal öste järnet, buggade, rockade, applåderade, skrek och njöt till en härlig kväll.

Jag hoppas att det här blir ett återkommande inslag och att fler dyker upp vid nästa tillfälle!

Temakvällar om kärlek

Igår var det premiär! Premiär för ”Temakvällar om kärlek” i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. 5 av 6 anmälda dök upp för att prata om kärlek, känslor, kroppen, vänskap, vara ihop och hur man gör för att träffa någon. Personal som ledsagade fick snällt vänta utanför.

Vid första tillfället lades fokus på känslorna glad och kär.

Väldigt häftigt att vara en del utav det här och jag hoppas att det bildar ringar på vattnet. Jag vill se att fler vågar prata om de här ämnena med målgruppen personer med funktionsvariationer.

Temakvällarna är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Socialpedagog Maria Ogestad och jag som Fritidskoordinator.

Hur ska man få det här att växa? Hur får man fler att komma på träffarna eller våga prata om känslor?

Jag ser gärna att även det här blir ett stående inslag som växer så det knakar, kanske kan grupp- och servicebostäder i framtiden ha egna kvällar?

/Johan Wallin

Kompiskortet växer

Kompiskortet fortsätter att växa och det tycker jag är himla roligt! I dagsläget är 16 olika aktörer anslutna till Kompiskortet, många är idrottföreningar och gymverksamheter. Alla som är anslutna har sin egen deal gällande Kompiskortet, men alla erbjudanden utgår från principen ”gå 2 betala för 1”.

I nuläget har jag delat ut närmare 100 Kompiskort till personer som har någon form av LSS-insats. Dessa personer har nu, med Kompiskortet, en utmärkt möjlighet till att kunna ta del av Nyköpings allmänna kultur- och fritidsutbud.

På baksidan av det själva kortet har jag skrivit en giltighetstid till 2020 på. Det har jag gjort av den enkla anledningen att jag vill fortsätta utveckla Kompiskortet och dess användande. Kanske kan det täcka fler målgrupper framöver? Kanske kan det nå mer än kultur- och fritidsområdet? Jag vet inte nu, men jag vet att jag ser fram emot att få fortsätta utveckla Kompiskortet här i Nyköpings Kommun.

Hittills är följande aktörer anslutna till Kompiskortet:

  • Barnkulturcentrum, Nyköpings Kommun,
  • Femörefortet
  • Friluftsfrämjandet
  • Friskis & Svettis Nyköping
  • Hargs BK
  • Hjortensbergsbadet Medley 
  • Hälsomagasinet
  • IFK Nyköping
  • Itrim Nyköping
  • Nyköpings BIS Fotboll
  • Nyköpings Dansanta Fötter
  • Nyköping Gripen Hockey
  • Nyköpings Golfklubb
  • Onyx Innebandy
  • Stigtomta IF Fotboll
  • Öster Malma Wildlife Park

/ Johan Wallin

Inspirationsdagen 2018

Ett litet ”sidoprojekt” som jag har som Fritidskoordinator är att jag är med i en planeringsgrupp. Vadå för en planeringsgrupp? Undrar ni förstås. Jo, en planeringsgrupp som tar fram den årliga Inspirationsdagen som ska inspirera personal inom social- och äldreomsorgen i Sörmland. En dag om kultur och delaktighet kort och gott!

Förutom jag ingår även representanter från Scenkonst Sörmland, Oxelösunds biblioteket, Nyköpings Bibliotek, Länsbiblioteket Sörmland och Sörmlands Museum i årets planeringsgrupp.

Sedan i höstas har vi planerat för dagen som genomfördes den första februari i år. Omkring 100 gäster som var nyfikna eller på något sätt arbetar med kultur inom Social- och äldreomsorg hade anmält sig och dykte upp för en heldag på Nyköpings teater.

Så här såg programmet ut:

8.30-9.00 Dagen inleddes med frukostfika och registrering.

9.00 Välkomsttal av dagens konferencier, Rikard Borg från Sörmlands museum. Rikard är för övrigt en av medlemmarna i planeringsgruppen!

9.10 Christer Fällman visade, inspirerade och pratade om Regnbågen. Ett seniorboende i Stockholm för HBTQ-personer.

10.00 Här blev det svettigt för publiken! Nyckelteatern kom och körde en uppvärmningsövning med oss innan de visade ett smakprov från en av sina föreställningar.

10.20 Eric Svanelöv, doktorand från MDH kom och höll ett föredrag angående delaktighet. Baserat på sina forskningsstudier pratade Eric om delaktighet på Daglig Verksamhet och inom boendet.

11.00 Efter ett återbud fick Monica Pettersson ordet på scenen. Även Monica, som jobbar på biblioteket i Oxelösund, ingår i planeringsgruppen. Här pratade Monica om var man kan hitta lättlästa böcker och om vikten att läsa inom Social- och äldreomsorgen.

11.15 Musikunderhållning med Åsa Karlberg från Scenkonst Sörmland.

11.30 Elin Loord, antikvarie på Sörmlands Museum, pratade om projektet ”en perfekt människa”. Ett projekt om normer, delaktighet och funktion genom historien.

11.45 Nu var vi hungriga och vi åt en härlig buffé på Scandic hotells restaurang Voyage. Lunchen blev ett perfekt tillfälle att prata med kollegor från andra delar av Sörmland och som kanske hade andra erfarenheter om vad kultur är.

13.00 Hemlig gäst! Inte heller vilken gäst som helst utan världens äldsta bloggare, Dagny Carlsson. Dagny har hunnit bli 105 år, men det märktes inte. Skojfrisk, pigg och fullt medveten om sina svar på de frågor som kom under frågestunden.

13.45 Författaren Per Gustavsson höll ett livligt och inspirerande föredrag om berättande så att alla, omkring dig, är med.

14.45 Fika och kaka! En ny chans att mingla runt.

15.15 Mer musik från Åsa Karlberg.

15.55 Trötta, glada och stolta tackade vi för den här Inspirationsdagen.

Som ni ser var det fullt schema hela dagen. I skrivande stund pågår utvärderingen av dagen, en utvärdering som har skickats ut till samtliga deltagare.

När utvärdering är slut kommer vi i planeringsgruppen att träffas och själva summera dagen, men även gå igenom de inkommande svar vi mottagit.

Snart, eller ja.. om några månader börjar förstås planeringen av 2019 års Inspirationsdag.

Jag hoppas vi ses då!

/Johan Wallin

Kompiskortet

Det kan vara svårt för personer med olika funktionsnedsättningar att aktivt ta del av idrott, fritid och kultur. Därför införs Kompiskortet – med principen gå 2 betala för 1. Det är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet och din förening kan vara med.

Hopknutna händer mot varandra

Kompiskortet är en möjlighet för den som har en funktionsnedsättning att tillsammans med en kompis ta del av olika aktiviteter och arrangemang. Det kan vara entré, träningsavgift, medlemskap och biljetter.

Vad är Kompiskortet?

Med Kompiskortet får personen ta med sig en kompis som extra stöd, hjälp och sällskap. Medföljarens uppdrag är att stötta personen att delta i en aktivitet.

Personen med funktionsnedsättning betalar fullt pris och medföljaren går in utan kostnad. Principen är gå 2 betala för 1.

Hur ansluter sig en förening/organisation till Kompiskortet?

Kompiskortet är ett koncept som finns i flera andra kommuner och det är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet. Här kan föreningsliv, organisationer och aktörer inom kultur- och fritidsområdet göra stor skillnad.

 • Bestäm vad kompiskortet ska gälla för i er verksamhet till exempel: fri entré/medverkan vid särskilda tillfällen, pass, dagar och tider eller vid särskilda arrangemang.
 • Anmäl din förening eller organisations deltagande i Kompiskortet via denna länk.

All medverkan är frivillig och sker på eget initiativ.

Vem kan ansöka om Kompiskortet?

Den som har en insats enligt LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade), i Nyköpings Kommun, har möjlighet att ansöka om Kompiskortet. Kortet är gratis. 

Den som beviljats ett Kompiskort får ett kort som bevis. Individen som har Kompiskortet bestämmer själv vem som följer med vid varje tillfälle.

På den lättlästa webbsidan www.nykoping.se/kompis finns mer information för den som har en insats enligt LSS och vill ansöka om ett Kompiskort.

Hittills är följande aktörer anslutna till Kompiskortet:

 • Barnkulturcentrum, Nyköpings Kommun,
  Kompiskortet gäller för alla aktiviteter såsom skaparverkstad, dans-, film- och teaterföreställningar och kurser. Barnkulturcentrum vänder sig till barn och ungdomar men alla aktiviteter är för alla åldrar. Programmet med aktiviteter och upplevelser, tider och platser, finns dels att hämta på biblioteket, turistbyrån, Rosvalla och på webben.
 • Friluftsfrämjandet
  Gäller ordinarie öppettider, gäller för liftkort och skidhyra. Gå 2 betala för 1, du betalar liftkortet och din medföljare får fritt liftkort och skidhyra. Under förutsättning att det är du som står i fokus på skidåkningen. Kompiskortet gäller inte i caféet.
 • Friskis & Svettis Nyköping
  Gå 2 betala för 1, gäller på gymmet och alla drop-in pass. Drop-in passen är de pass som inte behöver bokas, dessa pass hålls i stora salen.
 • Hargs BK
  Vid uppvisande av Kompiskortet går du och din medföljare in gratis på alla Hargs BKs hemmamatcher på Folkungavallen.
 • Hjortensbergsbadet Medley
  Vid köp av medlemskap får du tillgång till gruppträningspass, bad och gym. Med Kompiskortet får du ta med dig en medföljare som alltid går in gratis i ditt sällskap. Är du mellan 12-15 år måste din medföljare ha fyllt 18 år. Gäller endast Hjortensbergsbadet, Stenkulla träningscenter och Stigtomta träningscenter.Vid engångsentré fungerar Kompiskortet bara på bemannad anläggning, Hjortensbergsbadet.
 • Hälsomagasinet
  Vid köp av medlemskap får du tillgång till gruppträningspass och gym. Med kompiskortet får du ta med dig en medföljare som alltid går in gratis i ditt sällskap. Är du mellan 12-15 år måste din medföljare ha fyllt 18 år. Kontakta Hälsomagasinet så hjälper de dig med vilket medlemskap som passar dig bäst.
 • IFK Nyköping
  Gå 2 för 1 på alla IFK Nyköpings seniormatcher i handboll och fotboll. Gäller fr.o.m. Handbollssäsongens start oktober 2017.
 • Itrim Nyköping
  Du behöver vara rörlig och kunna förflytta dig. Ring och boka in en personlig rådgivning, vi anpassar medlemskapet efter individen. Vid uppvisande av Kompiskortet går ledsagare/medföljare in gratis.
 • Nyköpings BIS Fotboll
  Gå in gratis på alla seriematcher under hela säsongen 2018. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/personal in gratis i ditt sällskap.
 • Nyköping Gripen Hockey
  Gå in gratis på alla träningsmatcher och seriematcher under hela säsongen 17/18. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/personal in gratis i ditt sällskap.
 • Nyköpings Golfklubb
  Övning på rangen: Poletter 2 för 1, fritt spel på korthålsbanan och övningsområden (officiellt HCP behövs ej).Måndagar och torsdagar: Spel på banorna, halv greenfree för kortinnehavaren och fritt inträde för medföljaren. Medföljande kompis måste ha officiellt HCP.

  Ring innan för att kontrollera tillgängliga speltider, utrustning finns att låna.

 • Onyx Innebandy
  Gå två betala för en på alla våra hemmamatcher
 • Stigtomta IF Fotboll
  Gå in gratis på alla seniormatcher under hela säsongen 2018. Vid uppvisande av Kompiskortet går även din medföljare/ledsagare in gratis i ditt sällskap.
 • Öster Malma Wildlife Park
  Vid uppvisande av Kompiskortet får din medföljare fritt inträde till Wildlife Park oavsett säsong.

Aktuella aktiviteter

I min roll som Fritidskoordinator handlar en stor del av mitt arbete att tillgodose meningsfulla fritidsaktiviteter åt våra invånare med någon form av funktionsvariant. Det är för mig även den viktigaste biten, alla har rätt till ett smörgåsbord av aktiviteter. Desto fler aktiviteter det finns att välja på, desto lättare är det att just du hittar en aktivitet som passar dig.

Det som är på gång nu i januari är bland annat:

Dansa salsa – En prova på-dag för att främst kolla hur stort intresset är kring dansstilen salsa. Varför? För att väcka intresse och lust för dansa, gemenskap och vikten av att röra på kroppen.

Rundvandring med högläsning – En förmiddag på biblioteket för dig som är ledig på dagtid. Anställd på biblioteket visar runt bland alla böcker och avslutar det hela med högläsning – där du kan välja vad som ska läsa. Varför? Väcka intresset för läsning i stort som kan fungera som avslappning och kanske smittar det av sig till en bokcirkel på boendet.

/Johan

 

Välkommen 2018 och välkommen till min blogg

Här kommer jag att skriva av mig lite och samtidigt hålla er uppdaterade om vad som är på gång. Med ”på gång”  menas vilka fritidsaktiviteter som nyligen presenterats, framtidsplaner, sidoprojekt och lite annat smått och gott.

Jag ger er en inblick i mitt arbetsliv, min strävan mot fler fritidsaktiviteter och ett hälsofrämjande liv hos fler.

Välkommen till Fritidskoordinatorns blogg!