Leksaksdag, sagor, fiskar och naturhjältar!

Som vanligt händer det mycket på förskolan och här vill vi berätta om lite av det som hänt den senaste tiden 🙂

Vi börjar med vår ”ta med egen leksak”-dag! Barnen har önskat, och pedagogerna har lovat, att vi skulle ha en dag då man om man vill får ta med en leksak hemifrån. Tanken var att vi tillsammans skulle titta på sakerna och de barn som ville skulle få visa upp och berätta lite om sin sak.
Den här dagen var solig och fin så vi kunde samla alla saker på ett bord ute. Vi fick se både dockor, gosedjur, bilar, djur och kassaskrin. (Om man hade glömt eller av någon annan anledning inte hade med sig någon sak, så fanns det saker man kunde få låna för dagen)
Efter lunch var vi inne en stund och flera av sakerna var med i leken, kul!

Vi jobbar vidare med våra sagor, På lingonet har vi målat bron

Barnens bockar och troll har flyttat in i landskapet och alla har möjlighet att leka och berätta sagan.
Vi flyttade också ut hela landskapet. Många bockar var sugna på det gröna fina gräset! Och under bron lurar trollet!

På Blåbäret har en spindel flyttat in och nu ska vi jobba vidare med sagan/visan om Imse vimse spindel
En annan dag var det dags för oss att plocka skräp. Vi hade anmält oss till skräpplockardagarna, en kampanj av Håll Sverige Rent där barn och ungdomar i hela landet får en chans att lära sig mer om nedskräpning och plocka skräp tillsammans. Förra året deltog hela 600000 barn och unga runt om i landet!
Medan vi går där och letar och plockar skräp pratar vi om djur och natur och varför man inte ska kasta skräp i naturen.
De äldsta barnen gick iväg på en skräpplockar-promenad och de yngsta letade skräp på vår gård.
Tillsammans är vi skräp- och natur-hjältar!

Vi såg också en film från Håll Sverige Rent som handlar om plast i havet. Hur mycket plast finns det i havet? Hur lång tid tar det för plast att försvinna i naturen….eller försvinner det överhuvudtaget? Varför är det så farligt med en massa plast i havet? Det här var några av frågorna som ställdes i filmen som vi fick svar på.

Nu till sist vill vi berätta om fiskarna!

En liten bit ifrån förskolan rinner en bäck och varje år kommer massor med fiskar, Id, för att leka. De är inte där så länge så det gäller att passa på när man fått höra att de har kommit! Den här gången var det barnen på lingonet som fick åka på en liten cykelutflykt. Förskolan har ju två elcyklar som verkligen är toppen. Med dem har vi möjlighet att utforska platser som ligger lite längre bort från förskolan.

Förväntansfulla! Ska vi få se några fiskar??
Jo, där är de! Svåra att fånga på bild dock…men tittar ni noga så ser ni att det är fenor som sticker upp 🙂
De kämpar mot strömmen och för att komma förbi stenarna.
Vi fick också se en död fisk, på andra sidan bäcken. Vi såg att någon hade ätit på den. Det väckte många frågor och funderingar….Varför hade den dött? Vem har ätit på den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *